Arturonas 0 Napisano 5 Września 2008 O Cześć !!! TW.plewiasty Januszu postanowiłem z bólem serca odpowiedzieć na twoje pytanie ; Szanse są ale dla tych co je widzą a dla ociemniałych tylko laska z leszczyny i kaganek głupoty, jak to mądry ktoś kiedyś powiedział ; "dokąd zaprowadzi ślepiec ślepca" odpowieć "do nikąt".No TW.my tu działamy a wy szukajcie drogi .Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Września 2008 szanse sa tylko w jednym przypadku jak euro pojdzie do gory i bedzie po 4 zl lub wyzej to beda szanse i rozwoj hodowli.koniec kropka niestety to jedyny powod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 6 Września 2008 No tak. 2 odpowiedzi . Jedna jak zwykle od tego autora czyli Artur-nanic nic ponad prymitywizm i rynsztok nie wnosi. Zrozumiałe to dla mnie. Mam putanie do PT Błażeja. Czy faktycznie to jedyny powód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 6 Września 2008 Do Plewy już ani słowa bo to ułom i koniec. Zostałem zmuszony do refleksji nie tylko nad szansami dla bydła mięsnego ale dla szansy naszego Polskiego rolnictwa ono się musi zmienić mentalnie to nie wystarczy że wielu z was kończy wyższe uczelnie rolnicze i nietylko rolnicze ale jeszcze musimy nauczyć sie działać w grupie.Bo dlaczego Duniczycy w hodowli świni nie maja sobie równych choć nie mają euro, a Holendrzy z ważywami i kwiatami ale i nietylko Francuzi z bydłem oni nie pozwalają innym zarabiać na sobie , a mu utrzymujemu całą rzesze pośredników i już nawet nie jesteśmy wstanie walczyć o swoje jak kiedyś a oni to wykorzysują bez litości mówiąc jak podwyżki to rolnik chce za dużo za np. zboże ale jak to samo zboże stanieje to inne czynniki wpływające na cene są winne tylko nie cała rzesza "biznesmenów".Liczymy że minister moze premier ,sejm ,coś zmieni a niby dlaczego by miał zmieniać czy ktoś protestuje czy są tworzone masowo jakieś inicjatywy oddolne rolników ;zrzeszenia ,giełdy ,chłodnie itp.mówiło się głośno o giełdzie bydła na Podlasiu i co umarło ,bo co ano zabrakło determinacji , pieniędzy czego zabrakło może liczono że Rosja wybyduje Chiny no jedzą wołowine ale dbają o siebie ale i inni juz tam są i pchają swoją żywność a my czekamy na Rząd i ministra cos zrobią ???Jeżeli chodzi o bydło mięsne każdy ma swoje specyficzne gospodarstwo tz.ziemia nadająca się tylko pod łąki akurat mam trochę takiej jest to praktycznie w jednym kawałku jest taki z tego jeszcze ogrodzone murem jest taki w tym dwa stawy s ą takie mimo suszy trawa rośnie jest tak przez osiem conajmniej miesięcy bydło chodzi pod chmurką, to co w tych warunkach mozna uprawiać-hodowac będąc rolnikiem ???Tylko Bydło Rasy CHarolaise!!!Tak ze panowie i panie nie polska metodą ze jak sąsiad ma ładną krowe to zyczyć mu jej śmierci ale mieć lepszą i z sąsiadem cielaki po nich dobrze sprzedać , iśc na dobre wino z polskich winnic z poczuciem zarobionych pieniędzy i tego ze mamy w swojm towarzystwie człowieka który myśli podobnie.Pozdrowienia dla pana Ministra Sawickiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 10 Września 2008 Do Pana Plewy,jest jeszcze oczywiscie kwestia oDebra1nia premii opasowych we wloszech, ale mimo wszystko kurs zlotego to glowny powod jak byloby euro po 5 zl to przy cenie w ue na odsadki 2,3 za kg mamy u nas no policzcie sobie po ile odsadki,i kazdy kupi nie ma sily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 23 Września 2008 A jak ma to nie być jedyny znaczący powód? Euro po 5 zł już nigdy nie będzie, jak dojdzie do 3,5, to wszyscy będą krzyczeć: "hip hip hurra!". Trudno do czegoś w znaczącym stopniu dokładać, chyba że ma się nieboską poduchę finansową, która umożliwi ponoszenie strat przez jakiś okres bez większych konsekwencji. A kto ją ma w obecnej sytuacji? Nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 30 Września 2008 Tak . Refleksje prawidlowe to może mieć tylko osobnik z kilkoma zwojami pod czaszką. Tu wg. mnie tylko trafnie diagnozuje P. Natasza. A już dla hodowców i producentów zaczyna smutkiem wiać z Brazylii i Argentyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 4 Października 2008 chodzilo o to ze jakby euro bylo po 5 zl to by tacy nieudacznicy jak pan plewa wychodzili na swoje.ja o siebie sie nie martwie bo nawet jak euro jest teraz po 3,40 niezle sobie radze,zastanawiasz sie jak to robie,nie trac czasu za trudne dla ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 4 Października 2008 A tak kończąc narzekanie: wczoraj była wycena mięśniaków na Farmie, które zwierzęta podobały Wam się najbardziej? Mi młody buhajek pana Jaworowicz który wygrał w swojej kat. i dorosły angus i herefordka z cielakiem z witkowa. Poza tym jałówka niecielna championka charolais z Radanu i szczególne vice pana J. Dorosły championLM i cała stawka z Bieganowa też były niezłe. jakiego zwierzaka z wystawy chcielibyście mieć w swoim stadzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 14 Października 2008 Witam serdeczniemoze kilku pamieta mnie pisalem cos tam kilka miesiecy temu z waliiz checia dotarcia do hadowcow aby kupowac bydlo z Polskibezposrednio od was hodowcowspotkalem sie z kilkoma sceptycznymi odpowiedziami typu "przyjezdzasz kupujesz placisz gotowna i zabierasz" i czego nie bylem w stanie fizicznie zrobic no to musialem dac zarobic calemu lancuchowi : hodowca, handlowiec, ubojnia itd (tylko kto bierze zasluzona dzialke)a wiec pozniej stontaktowalem sie z ubojniami itp no i doszedlem do celuw tym tygodniu przyjezdza 6 ciezarowka jalowek.Glownie czarno biale, czerwono biale hf itd nie widze bo w polsce ciezko aby na spec dostac rase. No ale typowe targowiskowe bydlo.towar jest dobry ale tlusty w porownaniu do naszego waliskiego(a przypominam ze przcuje dla celtic pride premium welsh beef walijski odpowiednik szkockiego qms)Zawsze twierdzilem ze ich wolwina jest smaczniejsza o polskiej ale sie mylilem.Polska dojrzana czyli ok 14 dni po uboju pocieta na steki itd jest wspaniala bardziej bogatsza w smak. to co chialem czyli o+ i lepsze o lojowasci 3, 4l dostaje w 50% ciezarówki czli 10 ton choc wyszystko jest selckcjonowane pod moje wymagania , zauwarzylem ze jest duza rozbierznosc w klasyfikowaniu to co celtic pride jest o+ w Polsce na i my klasyfkujemy musimy jak R (ale bydlo celtic pride jest opieczetowane jako bydlo super wydajne). No i waga ciezko dostac duzo jest ponizej 250 kg.Wyrozbiera sie 68 do 70 % co afektuje w cenach.Jak w naszej mam z 70 sztuk 400 kg ,polska 1000kg.ciezarowna dziala raz w tygodniu transport jest ubojnie sa.nadal mysle do zaczeciu projektu premium polish beef oparta rasach miesnych 50% i protokole omijajac wszystkie niepotrzebne ogniwa handlu.pozdrawiam Rafal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 16 Października 2008 Ta wypowiedź niewiele nam daje. Jeżeli jest pan zainteresowany kupnem zwierząt z Polski, proszę przedstawić jasną ofertę i kontaktować się bezpośrednio z hodowcami, jest ich tu wielu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 18 Października 2008 do Pana RafałaBardzo obszerna i ciekawa informacja ale co nas to obchodzi? gdzie są tutaj ceny, procedury, itd ?mnie producenta bydła / niekoniecznie targowiskowego/ interesuje tylko to. I jeszcze jedno - w handlu zawsze jest łańcuszek i wystepuje pośrednik jakkolwiek by on się nie nazywał. Swoja dziłakę zawsze ktoś zgarnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 24 Października 2008 i co po ile euro jest 3,92 a smialiscie sie ze mnie niedawno ze jak bedzie po 3,8 to niemozliwe,znow okazalem sie prorokiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 24 Października 2008 Nie do końca dobrze jest cieszyć się z wariactwa. Po pierwsze to spekulacja, nie wiadomo jak długo to potrwa, i nie licz na to że od razu dostaniesz 13 zł/kg tak jak kiedyś. Po drugie rolnicy są generalnie w nie za dobrej sytuacji finansowej, więc większa podaż zrobi swoje. Po trzecie tak słaba złotówka na dłuższą metę zaszkodzi gospodarce i szybciej się przewrócimy niż nacieszymy różnicą kursową. Może chociaż wtedy eurosceptycy zmienią zdanie. Po czwarte człowiek w recesji łatwiej rezygnuje z dobrego żarcia niż innych uciech, więc kto to kupi, tfu tfu tfu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
limousine 0 Napisano 30 Października 2008 30 październik - euro wraca na 3,56. Ostatni dzwonek dla wahających się czy trzymać bydło mięsne czy likwidować. Dawno już ubojnie nie ubijały takiej ilości jałówek i krów mięsnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 2 Listopada 2008 to jak ktos chce sprzedac jalowki albo krowy miesne to nie do rzezni tylko do mnie sie zglaszac.ty limousine tez sprzedajesz do rzezni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
limousine 0 Napisano 3 Listopada 2008 Ostatnie sześć krów mieszańców z charolaise jak odchowają cielęta plus 8 jałówek jak je dotuczę do 600 kg idzie na hamburgery i kończymy zabawę.Powodzenia życzę koleżankom i kolegom, którzy pozostają w branży. Niech się wiedzie w biedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 3 Listopada 2008 Wiadomo, że czasy łatwe nie są, no ale może jakieś wyjście z tego niefarta jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 3 Listopada 2008 Jeszcze troche to wszyscy będziemy emigrować ze wsi (sam niewiem dokąd) jest jakas dziedzina reolnictwa gdzie sie zarabia przyzwoite pieniądze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 4 Listopada 2008 A czy słyszałeś kiedykolwiek, że na rolnictwie można zbić mega fortunę? Piszesz jakbyś nie wiedział wcześniej na co się decydujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 4 Listopada 2008 kiedyś całkiem przypadkowo natknałem sie w biuletynie ze związku na stwierdzenie że intensywny opas bydła jest opłacalny wtedy gdy cena za kg wagi żywej jest wieksza niż 5kg jęczmienia (nie wiem czemu ale przyjęto właśnie taki przelicznik)na dzień dzisiejszy uważam że jeśli jest to racja to opas to całkiem opłacalna sprawa tym bardziej że zboże to jedna z najdroższych pasz do opasu z możliwych (licząc koszt 1 jednostki a nie jednego kilograma paszy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 4 Listopada 2008 Wiecie najlepiej niezajmowac się rolnictwem , szef z usmiechem na twarzy wpłaca na konto kase i jest z nas cały czas zadowolony , jak fajnie ???Powiem chłopom znajomym ze mam ziemie do sprzedania to sie pozabijają bez kozery wezme 40tys za ha , a jest ich ponad 60 ha własnej, ale czy moge im to zrobic jak jest kryzys a ich dzieć beda głodne itp.itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 4 Listopada 2008 nie skomentuje tegonie chcesz sie zajmować rolnictwem to nie, nie obchodzi to mnie ani pewnie 99% tego forumile Ty masz lat?? bo wnioskuje że niewiele albo rozwój emocjonalny zatrzymał sie kilka ładnych lat temutemat jest o bydle mięsnym tak? to pisz na tematnie było mnie na tym forum sporo czasu zniechęciły mnie wypowiedzi gówniarzy w stylu podobnym to post poprzednika, wracam zobaczyć czy coś sie zmieniło ale jednak nicmoderatorzy zróbcie porządku tutaj troche bo naprawde nikt nie będzie tutaj wchodził poza ludźmi którzy przez mądrzenie sie w świecie wirtualnym próbuja sie dowartościowaćwracając do tematu to chce żeby ktos sie odniósł do mojego poprzedniego posta, ciekawi mnie ta kalkulacja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 4 Listopada 2008 Witam . nie było mnie na forum od czerwca, takie tam problemki ... w miedzy czasie dużo się zmieniło. moje mamki i jałówki idą do MacDonalda na hamburgery i po mięsnym stadzie pozostanie wspomnienie . nie znaczy to ze wycofuje się z branży po prostu mała reorganizacja.zostawiam 6 krów które nie sa krzyżówkami i wracam do dojarki ,a mleko wykorzystam do odpasu cieląt z zakupu (cena 400 w okolicznych fermach ). w ten sposób jedna krowa odpasie 6 sztuk . policzyłem ze utrzymanie mamek jest za drogie w stosunku do ceny końcowego produktu. łatwiej też przeprowadzić kalkulacje i przewidywalność tez większa . zobaczymy jak to dalej będzie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 5 Listopada 2008 ale po 400 masz hf czy mięsne mieszańce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach