Janusz Plewa 0 Napisano 21 Lutego 2009 Ho ho, jak tu dawno nie bylem. Witam witam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bacaa56 0 Napisano 21 Lutego 2009 Parę miesięcy temu NataszaX pisała: "zapomnijcie o euro po 5 zł". Chyba niewiele brakuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
limousine 0 Napisano 27 Lutego 2009 Czy euro po 3 czy po 5 zł to i tak bierzecie w dupe. Najbardziej to zal tych biedaków co sie nałykali tandeciarskich jałówek po 6 - 8 tys. A miało byc tak pieknie................. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 27 Lutego 2009 Wybcz mi baco, że nie byłam mądrzejsza od wszystkich analityków finansowych w kupę wziętych i pomyliłam się. Zważ tylko na jedno: słaby złoty przy silnej gospodarce to co innego niż słaby złoty przy słabej gospodarce. Chyba nikt z nas nie zapomniał w jakiej walucie kupuje środki do produkcji (patrz: euro) i w jakiej sprzedaje swoje produkty (patrz: złoty) i nikt chyba nie zauważył proporcjonalnego wzrostu cen produktów w stosunku do różnicy kursowej, czyli pi razy drzwi 40%. Jak mnie coś ominęło będę wdzięczna za informację. Tak więc wszystkich zwolenników opóźnienia wejścia do strefy euro serdecznie pozdrawiam i zabraniam narzekać na złą sytuację gospodarczą kraju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JGJG 0 Napisano 4 Marca 2009 Panowie potrzebuje kupić byczki mogą być małe 5-io dniowe.Jestem z okolic Wielunia.Gdyby ktoś wiedział namiar na jakiegoś dużego hodowce byłbym wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 4 Marca 2009 Gdzie sie zgłasza stado do oceny hodowlanej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcnt 0 Napisano 4 Marca 2009 Jesli znasz kogos kto ma ocene, to daj mu swoj adres a on przekaze go zootechnikowi ktory pobiera probki mleka. Lub sproboj znalezc kontakt na http://www.pfhb.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 22 Kwietnia 2009 Mój byk charolaise narazie najlepszy w tym roku po ocenie hodowlanej dla rasy ;]... Numer Rasa Nr stada Wysokość w kłębie [cm] Obwód klatki piersiowej [cm] Masa ciała standaryzowana na wiek Pomiar USG [cm] Wskaźnik Mięsności Wskaźnik Rozwoju Zmodyfikowany Wskaźnik Oceny Zbiorczej 210 dni [kg] 420 dni [kg] PL005174107388 CH 0212CH 127 205 337 610 9.0 80.60 109.52 92.17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 21 Maja 2009 Dziwny system oceny wartości użytkowej i hodowlanej buhajów ras mięsnych jest prowadzony przez PZHiPBM oraz na jego zlecenia przez Instytut w Balicach który przybija i potwierdza naukowo to dziwne zjawisko http://buhajemiesne.izoo.krakow.pl/...Bo jak to mozliwe ze buhaj charolaise który w wieku 14 mies.wazy 610 kg. i przy pomiarze USG mięsności 9,0 inne parametry dobre ;]...Jest gorszym o wiele gorszym od "chartów" 14 mies.które ważą 420 kg.Gdzie ja odsatki 8 miesieczne mam w tej wadze...gdzie krowy ważą ok.1 tony i ponad ...gdzie sprowadzam nasiona buhajów z zagranicy i czytam pomiary przyszłych ojców moich cieląt ;np.Malicieux waga 500 dni 810 kg.,Necessaire waga 500 dni 765kg,Jock czeski byk waga 12 miesięcy 601 kg,czy Gacek waga w 14 mies.686 kg. Co mi ta ocena proponuje "podpowiada" buhaja który wazy 420 kg;]...co ja o nim juz wiem ze jego właściciel "szkoda gadać"...matka do "kitu" bo wykarmić takiego championa to suka by mogła ;]...Ten temat w którym to pisze brzmi "Szanse dla bydła mięsnego" z takim bykiem nie mam szans .Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 24 Maja 2009 kiedys w farmerze naukowcy z konkurencyjnych instytutow obrzucali sie blotem,ciekawe to bylo,chodzilo o rozne metody oceny uzytkowej.te cale badania to raczej pic na wode i sluza do udowodnienia potrzeby istnienia takich instytucji i prestizu profesorow.trzeba kase od panstwa wyciagnac wiec musza sie wykazac jakas dzialalnosciaten instytut znajduje sie w sasiedniej gminie.ale nie ma zadnego wplywu na produkcje zwierzeca,bo ta w rejonie krakowa dogorywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 25 Maja 2009 Dopóki nikt nie wdroży porządnej oceny prowadzonej przez odpowiedzialnych i przeszkolonych pracowników na poziomie BLUPu, to trzeba zapomnieć że jakakolwiek ocena jest wiarygodna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 25 Maja 2009 Tak EBV z prawdziwego zdarzenia by się przydała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 4 Czerwca 2009 Miejmy nadzieje ze sie kiedyś doczekamy ;]... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 4 Czerwca 2009 Mam pytanie do tych co trzymają ciężkie byki Jestem na etapie planowania wiaty dla bydła i zastanawiam sie nad dwiema mozliwościami trzymania opasów ...[bo krowy na głębokiej ściułce przez okres zimy normalne ;] ,pierwsza jak do tej pory na łąnicuchach i obornik wypychany raz na [tydzień dwa tygodnie]...drugi sposób trzymanie 4-5 opasów w kojcu na głębokiej ściułce a szczególnie mi zalezy na odpowiedzi dotyczące drugiego sposobu jak to wygląda zachowanie byków, ja latem trzymam byki pod chmórką na wybiegu cały czas i wiem ze kilka byków na duzej przestrzeni nic sobie nie zrobi ale jak jest mniej miejsca- jakie macie doświadczenia ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 5 Czerwca 2009 Można w grupie, jak najbardziej. Zawsze to weselej, jest z kim pogadać, można komuś nastukać i jakiś przygodny kochaś też się znajdzie, jak u ludzi - a w więzieniu nikt siedzieć nie chce:) trochę ujeżdżać po sobie będą ale odrobina ruchu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, tuszki będą lepiej umięśnione, mniej otłuszczone, ogólnie palce lizać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 16 Czerwca 2009 Lepsze sorgo czy kukurydza dla bydła mięsnego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bacaa56 0 Napisano 16 Czerwca 2009 Gryka mi się zachwaszcza, więc żeby nie dopuścić do wysiania się chwastów myślę zebrać ją na zielono. Czy ktoś wie, czy grykę można zakisić i jaka jest wartość takiej kiszonki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 28 Sierpnia 2009 Szkoda , że temat oceny użytkowości bydła ras mięsnych został zarzucony. A tak go ładnie zaczął Arturonas. Czyżby to bylo obojętne dla PT Hodowców, że ich robota idzie w gwizdek ? Że nigdy z niewiarygodnymi wynikami nie wejdą na rynek ? Że nigdy sami w Polsce nie będą chcieli kupowac materiału hodowlanego, bo nie wierzą w wyniki ? Czy obojętne jest to , że w dodatku sami za ten stan płacą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 28 Sierpnia 2009 Ocena Użytkowości czy to mlecznej czy to mięsnej powinna być prowadzona dla faktu samej oceny a nie dla osiągania jakich wyników.W OWUBMl jak zaistniała propozycja potwierdzeń trafności i rzetelności prowadzonej oceny poprzez co miesięczną informację z podmiotów skupujących mleko doszło do tego, że "największe" tuzy nie wyraziły zgody.A przecież to takie proste wyliczyć ile mleka sprzedano a ile skarmiono w gospodarstwie .50 krów x 6000 sprzedane + 50 krów x 400 l na cielaka powinno dać w przybliżeniu 320 tysięcy udoju. A tu na tabulogramie wyskakuje 400 tysięcy. I jak to wytłumaczyć racjonalnie. Dzieci wypiły?Prawidłowo prowadzona ocena w bydle mięsnym nie jest łatwą sprawą. Bo na ważeniach powinien być zootechnik a najczęściej właściciel daje mu kartkę co i ile ważyło. Wielu zrobi to rzetelnie ale też wielu nie.Kiedyś, na przełomie lat 90 w Polsce robiono wypierająco stada na piemontach czy też bbb ( miałem przyjemność też takie doświadczenie prowadzić dla ART) i wiem ile to mozołu by to wszystko wykonać prawidłowo.Weź odsadki półroczne połap, poważ, pomierz, szczególnie jak pocieliły się zimą i od wiosny poszły luzem wszystkie na pastwisko. Półroczne miały przy matkach nawet po 300 kg. Jeden tego nie zrobi tak jak w mlecznym.A Ci ci mają wolno całorocznie to wiedzą ile jest problemów i żeby tego jednego problemu ( jakim jest ocena) się pozbyć robią to na "oko".Na wystawy zwierząt hodowlanych najczęściej hodowcy przyjeżdżają przez lata z tymi samymi sztukami, bo jedną, dwie można oswoić - ale 30 czy 40 jest niemożliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 Oceną wartości hodowlanej dla bydła mięsnego podstawą jest - waga -to jest fundament o reszte mozna sie spierać ,,,jak przy bydle mlecznym ilość mleka dawane przez córki buhaja bo reszta to jest kwestia "gustów ,potrzeb i nawet urody danego zwierzęcia czy rasy ;] " Bo na cholere mi buhaj który sam ledwo osiąga 420 kg w 14 miesięcy i mozna pisać ze jego rodzice to "elita w rasie " jak ja mam byka tej rasy który w tym samym czasie ma 610 kg bez wielkiego wysiłku bo z wiekszym wysiłkiem miałby ponad 700 kg w 14 miesiecy , gdzie tu ekonomia ;]... Dla zainteresowanych będe miał do sprzedazy za dwa miesięce buhaja charolaise po francuskim buhaju Necessaire ...w 210 dni wazył 370 kg ;]... prawie tyle co te 14 miesięczne najlepsze w Polsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 Tu masz rację, jeśli idzie o odpas, ale pomyśl 16 miesięczny , taki do krycia ma już 550 kg, pokryje rok i ma 750, pokryje dwa lata i 900 a na młode jałówki to już sporo.Ocenę wartość robi się na potomstwie i jak tam dzienny dobowy przyrost jest na 800 g to po co się zajmować bydłem mięsnym? takie przyrosty są na buhajach hf.Kiedyś miałem połówkę hf x char i hf x bbb. Z ciekawości w 14 miesiącu oby dwa ustawiłem na ind. żywienie. Po 3 miesięcach dzienny przyrost połowki char to 1470 g, bbb natomiast 1720. A karmione były kukurydzą, sianokiszonką i śrutą zbożową z rzepakową.Ktoś mi kiedyś powiedzał, że intensywny chów to 1 kg paszy treściwej/ 100 kg masy ciała. I tak zrobiłem.Jak poszły do rzeżni ( 2 lata) to hfxchar miał 930 a bbb 1175.Tylko to była zabawa na 2 sztukach. Ale pokazało, że można Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 Czy bydlo opasowe mozna zywic caly rok tylko kiszonka, czy trzeba zapewnic pastwisko lub zielonke?Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 Wg mnie to ta wycena i tak nie ma zadnego znaczenia ponieważ 95% buhajów z tych list trafia wkrótce po wycenie do rzeźni. Sensownego doboru w stadach nikt nie prowadzi, nawet jesli byś chciał kupić jakiegoś byka przez zwiazek to najpewniej wcisna ci jakiegoś za którego sprzedaz dostaja prowizję. A jesli się znajdzie jakis madry ,który zna się na wszystkim to i tak wszystko s......i bo nie potrafi odchować zwierzęcia. Inseminacja w stadach miesnych to obecnie wolnaamerykanka. Kazdy kryje czym popadnie bo i tak nikt sie nie zna na wycenach buhajów oferowanych przez handlarzy nasieniem - na ogół sa to byki do krzyżowania towarowego. Ponadto zwiazek jest zainteresowany w tej chwili jedynie otrzymaniem dotacji za tzw ocenę i ksiegi więc cała działalność to wielka pozoracja a pracownicy krecą i tak własne lody. Burdel taki jest juz zjawiskiem permamentnym i nikomu nie zalezy by coś zmienić. Ta organizacja to po prostu PZPN polskiej hodowli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturonas 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 Januszu Nie prawda większość tych byków idzie do dalszej chodowli ;]...Smutne Ja do tej pory sprzedałem dwa byki przez selekcjonera i nie wzioł odemnie nic ;] tak ze nie wiem jak inni ...No i wiem ze nie kazdy kryje czym popadnie są ludzie któzy tego pilnują bo mają z tego pieniadze ...ale tez jest tak jak mówisz ale to głównie w wielkich stadach, znam takie stado gdzie puszcza sie 4 byki do stada i one tam chodzą 6 -7 lat czyli kryją swoje córki nie wiadaomo kto ojciec i tak dalej,a potem się takie coś sprzedaje ;]...I wiem jedno robić dobrze swoje a będą z tego efekty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 Jak to ? I tak buhaj z najlepszą wyceną tzw. hodowlaną, po 3 latach użytkowania idzie do rzeźni. A zakłady unasieniania kupują młode buhaje. Zgadzam sie , że przykładów dobrej roboty można mnożyć. Ważne jest jednak to, czy dobra robota jest w tym wypadku normą powszechnie stosowaną i czy to co sie robi ma jakikolwiek sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach