Skocz do zawartości
Rafi

Kilka pytań o ONW i dobrą praktykę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy szanownych forumowiczów PPR.

Od 2004 otrzymuję również ONW (łąka 4 ha). W tym roku na części 0,3ha posadziłem brzozę+sosnę (600 drzewek na 0,3ha).

1. Pytanko czy ten obszar traktowany będzie jako las (zalesienie), gdzieś czytałem że zalesienie to kilka tysięcy/ha (a może się mylę) ?

2. Jeżeli nie jest to zalesienie to czy taki "słabo zalesiony" obszar można dalej traktować jako łąkę ? (załóżmy że będę kosił wokół drzewek)

3. jeżeli jednak jest to zaprzestanie produkcji rolniczej to zwrot ONW dotyczyć będzie tylko obszaru 0,3ha za 2004 i 2005 r, czy tak ?

4. najprawdopodobniej w przyszłym roku zaczynam budowę siedliska - zmniejszy się obszar łaki o 0,2ha - czy za ten obszar też będę musiał zwrócić ONW ?

5. czy zawsze jeżeli dobrowolnie robi się zwrot ONW nie pobierają procentów, czy nie jest to regułą

Bardzo proszę o Wasze rady

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam po raz pierwszy szanownych forumowiczów PPR.

Od 2004 otrzymuję również ONW (łąka 4 ha). W tym roku na części 0,3ha posadziłem brzozę+sosnę (600 drzewek na 0,3ha).

1. Pytanko czy ten obszar traktowany będzie jako las (zalesienie), gdzieś czytałem że zalesienie to kilka tysięcy/ha (a może się mylę) ?

2. Jeżeli nie jest to zalesienie to czy taki "słabo zalesiony" obszar można dalej traktować jako łąkę ? (załóżmy że będę kosił wokół drzewek)

3. jeżeli jednak jest to zaprzestanie produkcji rolniczej to zwrot ONW dotyczyć będzie tylko obszaru 0,3ha za 2004 i 2005 r, czy tak ?

4. najprawdopodobniej w przyszłym roku zaczynam budowę siedliska - zmniejszy się obszar łaki o 0,2ha - czy za ten obszar też będę musiał zwrócić ONW ?

5. czy zawsze jeżeli dobrowolnie robi się zwrot ONW nie pobierają procentów, czy nie jest to regułą

Bardzo proszę o Wasze rady

Pozdrawiam

1. Dla już posadzonego lasu (przed wydaniem decyzji o przyznaniu płatności) dopłaty na zalesienia nie przysługują. Dla już istniejące lasu nie ma dopłat

2. Jest określny przelicznik (podajże do 40 drzew na ha), powyżej powierzchnia które zajmuje każde z drzew winna być odjęta

3. Tak, jeśli wzięłeś za tek kawałek Pałtności w 2004 - 2005 roku a nie skompensowałeś tego zwiększeniem innej uprawy na obszarach ONW - zwracasz

4. Tak, z zastrzeżeniem jak w pkt 3

5. Tak, było do tej pory jak będzie w tym roku tylko obecny Minister Rolnictwa wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tax-Ator za wyjaśnienia. Czy może wiesz gdzie można znaleźć "przepis", który mówi o tym przeliczniku (max 40 drzewek/ha - wtedy nie jest to jeszcze zadrzewienie), o którym pisałeś poniżej.

Do wszystkich mam jeszcze pytanko odnośnie wypełnienia wniosku o dopłaty:

6. w części VII "Oświadczenie o powierzchni działek ewidencyjnych" kolumna 10 - czy jedyna droga dojazdowa do pola także zalicza się do obszaru wykorzystywanego do celów rolniczych, jeżeli tak to czy w kolumnie 3 "Roślina uprawna" wykazujemy tą drogę jako osobną pozycję zatytuowaną np. "Droga technologiczno/dojazdowa" czy też obszar tej drogi dolicza się np. do łąki ?

7. czy za powyższą drogę także można otrzymać ONW ?

8. czy jest jakieś ograniczenie w powierzchni takiej drogi - moja jest dość długa i dość szeroka

Proszę o pomoc, czasu mam już mało na wypełnienie wniosku a szczerze mówiąc nie wiem co akurat z tą drogą począć

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki Tax-Ator za wyjaśnienia. Czy może wiesz gdzie można znaleźć "przepis", który mówi o tym przeliczniku (max 40 drzewek/ha - wtedy nie jest to jeszcze zadrzewienie), o którym pisałeś poniżej.

Do wszystkich mam jeszcze pytanko odnośnie wypełnienia wniosku o dopłaty:

6. w części VII "Oświadczenie o powierzchni działek ewidencyjnych" kolumna 10 - czy jedyna droga dojazdowa do pola także zalicza się do obszaru wykorzystywanego do celów rolniczych, jeżeli tak to czy w kolumnie 3 "Roślina uprawna" wykazujemy tą drogę jako osobną pozycję zatytuowaną np. "Droga technologiczno/dojazdowa" czy też obszar tej drogi dolicza się np. do łąki ?

7. czy za powyższą drogę także można otrzymać ONW ?

8. czy jest jakieś ograniczenie w powierzchni takiej drogi - moja jest dość długa i dość szeroka

Proszę o pomoc, czasu mam już mało na wypełnienie wniosku a szczerze mówiąc nie wiem co akurat z tą drogą począć

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Niestety nie wynika to z przepisów prawa.

Z tego co wiem jeszcze w 2004 ARiMR wystąpiło do Ministerstwa z prośbą o interpretację problemów i których piszesz. ARiMR dostało od Ministerstwa wytyczne odnośnie elementów krajobrazu (czy jakoś tak - przejdź się do biura powiatowego i spytaj, ja niestety jako nie-pracownik nie mam dostępu do takich danych)

Z drogami (według tych wytycznych) jest tak że jeśli stanowi część integralną uprawy to jest wliczana do powierzchni uprawy (kurcze wiem że była określna maxymalna szerokość ale nie wiem jaka - chyba 4 m Spytaj w ARiMR ). Tak więc jeśli droga stanowi część integralną uprawy do nie wpisujesz jej osobo w deklaracjach tylko dodajesz do powierzchni działki rolnej.

W sprawie szerokości drogi i ilości drzew na ha zadwoń do ARiMR i spytaj jak sprawa wygląda (powiedź że jest to w wytycznych 2004 odnośnie elementów krajobrazu na ich stronie WPR w sieci wewnętrzej)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi