Skocz do zawartości
marian7k

zakup maszyn na allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem kupić ciągnik używany poprzez allegro,znalazłem ogłoszenie dość taniego fenda 275 SA 93r kabina,opony super,ładowacz 3-sekcje trima za 25 000.po 14 godzinach aukcja wywalona przez pracownika allego,następnego dnia ten ciągnik jest na innej aukcji,na zapytanie email gość odpowiada że nie zna polskiego mówi i pisze po angielsku podaje stronę do zobaczenia jego przedmiotów www.NETVOLA.COM .

Dzwonię do gościa którego jest strona facio mówi że ciągników nie sprzedaje i nigdy nie sprzedawał ma tylko skutery i części samochodowe w olkuszu,a te ciągniki około 20 szt ktoś po włamaniu umieścił na jego stronie.

Ten co pisał po angielsku mówi że to ciągniki jego niedawno zmarłego taty który miał duże gospodarstwo w Polsce i w Polsce są zarejestrowane ale stacjonują na Węgrzech bo on tam mieszka,jest maklerem.Na rolnictie nie zna się i musi je sprzedać za pośrednictwem firmy handlującej w Polsce,ciągniki dostarczy do gospodarstwa po wpłaceniu kasy.

Ciągnik bardzo mi się podoba ale już mam głowę zakołowaną(w tym momencie już tej aukcji nie ma na allegro)Może ktoś miał styczność NETVOLA.COM i może coś powiedzieć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz kupic ciągnik bez wczesniejszego obejrzenia, chyba że chcesz zostac oszukany, oszustów nie brakuje w polsce, nie wpłacaj pieniędzy jesli nie wiesz gdzie on sie znajduje bo potem ani kasy i ciągnika nie zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% oszusci. jezeli nie mozesz ''pomacac'' towaru nigdy nie wplacaj pieniedzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy podobnie znalazł ciągnik w dobrych pieniądzach w angli i gadał z gościem przez tel i wszystko było ok i umówił sie na oglądanie i pojechał tam a na miejscu sie okazało ze tam żadnej firmy ani nic nie ma a tez juz miał wpłacać zaliczkę

ja również odradzam w 100%

myślą że rolnicy są tacy naiwni i dadzą sie wrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy bardzo dziękuję za ostrzeżenia,co do płacenia pieniędzy to nie jestem taki skory.Mnie głównie chodziło o to czy ktoś misł do czynienia z tą firmą NETVOLA.COM oni tam ogłaszają do sprzedania nie tylko ciągniki ale wiele innych np.samochody,motocykle i inne,proszę wpisać www.netvola.com i zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałem przestrzec przed firmą www.netvola.com !!!

Na prośbę mojego wujka zainteresowanego ogłoszeniem na allegro chciałem skontaktować się ze sprzedawcą i upewnić się że wszystko z ewentualną transakcją będzie w porządku.

Już w kolejnym dniu po jego telefonie wszedłem na allegro żeby zobaczyć tę ofertę. Okazało się że pracownik allegro zawiesił aukcje (było ich kilka).

Wszedłem więc na ich oficjalną stronę, która od początku wydawała mi się trochę dziwna – niezbyt staranny układ (mniejsza z tym), brak jakiegokolwiek numeru telefonu, podejrzanie niskie ceny. Sprawdziłem w dziale kontakt informacje na temat sklepu oraz informacje na temat zakupów w ich sklepie. W zasadzie żadnych nie ma konkretów, oprócz tego że twierdzą że posiadają certyfikat organizacji eTrust. Sprawdziłem, napisałem do organizacji eTrust, twierdzą że nigdy temu sklepowi nie wydawali certyfikatu, i że mieli już wcześniej informacje o takim stanie rzeczy. Wszczynają postępowanie przeciwko sklepowi.

Co do samej wymiany maili ze sklepem – śmiech na Sali. Nie podali numeru telefonu o który prosiłem, nie podali firmy transportowej jakiej używają, nie podali adresu gdzie można sprzęt obejrzeć – tylko tyle że w Portugalii, według nich stawka dostawy do Polski to jedynie 250 Euro , i absolutnie nie wolno płacić przy odbiorze, trzeba wysłać pieniądze na konto ich, a oni wyślą traktor. Więc zapytałem jaka jest gwarancja że wyślą – „jesteśmy dużym uczciwym sklepem”. Oczywiście napisałem im że allegro i eTrust potwierdzili że są „podejrzani i nieuczciwi”, więc komunikacja się urwała.

Ostrzegam raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki kolego superpham,do takich samych wniosków doszedłem podobną drogą mi powiedzieli że traktory stoją na Węgrzech telefonu nie dali,a cenami które wystawili za sprzęt napsuli mi głowy przez parę dni.Już mi przeszło,dałem nawet znajomemu policjantowi nazwę strony żeby policyjnym kanałem dowiedział się co to za ananasy.Ciekawe że polskiego nie znają tylko każdy mój email po polsku odczytali a odpowiadali po angielsku twierdząc że nie znają jęz.pol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój uczeń prosił mnie (mówi słabo po angielsku) abym pomógł mu dopiąć tranzakcję kupna pewnego "traktora", ktory można kupić po BARDZO atrakcyjnej cenie... traktor ten byl podobno po jakims rolniku, ktorego gospodarstwo zbankrutowało... ogólnie rzecz biorac to wszystko wygladalo dziwnie: akcent tego kolesia, dam slowo, że to Polak! poza tym pieniadze trzeba wplacic przed dostarczeniem towaru. Kilka osob opisywalo na tym forum inne aspekty np. problem z certyfikatem bezpieczenstwa, brak konkretnych danych kontaktowych, itp. itd. w koncu chlopak zrezygnowal z transakcji i ... raczej dobrze zrobił. p.s. A tak na marginesie jestem w szoku jak bezwzględnym, pazernym i bezdusznym można być aby posunąć sie do takich rzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi