Skocz do zawartości
kamil89

c 330 M skrzynia biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj po raz kolejny odkręciła mi się nakrętka na wałku pośrednim, która była zaspawana, ale puściło, Macie może jakiś pomysł aby tego co 2 lata nie wymienić (ostatnia trzymała właśnie 2 lata) Jak macie jakieś rozwiązanie podzielcie się Swoimi pomysłami odnośnie tej awarii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna ponoc wywiercic dziury na skrenconym wałku dolnym kosztuje to duzo roboty trzeba rozbierać skrzynie Podejrzewam u Ciebie ze masz zjechanom skrzynie wytworzył sie luz miedzy trybami którego nie sciogniesz nakrentkom przesto zrywa ci nakrentke Dolhy wałek radził zmienic na nowy pamientaj zero luzu bendzie chodzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko, że ja mam ten ciągnik od nowości i te odkręcenie się nakrętki to zdażało się już wcześniej jak jeszcze nie był tak mocno wyeksploatowany, i z tego co się orientuję to każdy narzeka na ta wadę M. Teraz muszę i tak i tak wymienic wałek pośredni także skrzynie będe miał rozłożoną w drobny mak, i zobaczę co da się zrobic, Dzięki za poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojm zdaniem ja tak robiłem u wuja zdobyłem klucz płaski rozmiar 47 dwie sztuki zakładasz po obu stronacz z góry musisz odkrencic górny dekiel skrzyni lewarujesz tylny most włanczasz jakis bieg i krencisz kołem nakrendki muszom sie dokrencis potem elektroda i wieczn spaw jezdzi juz 4 rok jest ok najtansze rozwionzanie najprostrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie rozkręciła się raz, wyciągnąłem skrzynie by był dobry dostęp z obu stron, założyłem nowe nakrętkę i dwa klucze z jednej i drugiej strony na wałek i przedłużki z rur 2 metrowych na klucze i do oporu skręcone ,zaspawane i tak już 10 lat śmiga. M-ka z 90 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi