aniajustynka@amorki.pl 0 Napisano 14 Marca 2011 witam mam problem z obiegiem chłodzenia przy ciapku pompa jest nowa,termostat wyciągnięty a i tak woda nie krąży przez chłodnice ,chłodnica przepłukana jak się zagrzeje woda w silniku to w chłodnicy jest zimna miałem starego majora 3011 i tam woda cały czas krążyła przez chłodnice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoln 0 Napisano 14 Marca 2011 nie wiem dokładnei jak wyglada układ chłodzenia w 30 ale może coś pomogę. Jeśli układ jest taki sam jak w 60, mam na mysli usytuowanie obudowy termostatu, to wyjęcie termostatu powoduje że woda zaczyna płynąć z głowicy do pompy, następnie do bloku i znów do głowicy. powoduje to grzanie sie silnika.Aby temu zapobiec najlepiej jest zatkać przewód pomiędzy obudową termostatu a pompą wody. wtedy woda powinna krążyć następująco: z głowicy do obudowy termostatu, nastepnie chłodnica, pompa,blok i głowica. Pisałem o tym kiedyś w wątku o 60. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 14 Marca 2011 Woda ma krążyć tylko jak jest gorąca (80*C bodajże) jak krąży cały czas to objaw uszkodzenia termostatu i nie służy silnikowi;) Silnik nie lubi być zimny albo bardzo gorący;) jak chcesz sprawdzić termostat weź go wrzuć do garnka i zagotuj - ma się otworzyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 14 Marca 2011 A nie doczytałem przepraszam;) Ja i tak bym wolał mieć ten termostat;) A z tego co kojarzę układ chłodzenia C-330 to przedmówca ma rację;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 14 Marca 2011 postaw żubra w puszcze wypijcie oglądając obudowę termostatu w c330 odkręćcie ją wywalcie termostat (już to zrobiliście z tego co piszesz) pozbawcie puszkę góry i dna i z walca który pozostał dotnijcie na głębokość obudowy tulejkę włóżcie w miejsce termostatu i złóżcie zalejcie wodą lub płynem odpalcie i cieszycie się z dużego obiegu w c 330 i nic się nie gotuje z puszką po piwie nie żartuje pasuje idealnie i browar się należy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aniajustynka@amorki.pl 0 Napisano 15 Marca 2011 Kolego Damian 9871 wielkie dzięki za podpowiedz z tym żubrem jest naprawdę spoko wielkie dzięki jeszcze raz. idę bawić się dalej bo muszę wyjąc wal korbowy szykuje się remont Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Marca 2011 Kolego Damian 9871 wielkie dzięki za podpowiedz z tym żubrem jest naprawdę spoko wielkie dzięki jeszcze raz. idę bawić się dalej bo muszę wyjąc wal korbowy szykuje się remont Witam ja robiłerm teraz kompletny remont ciapka od sprzęgła skrzynie tylny most po cały silnik wał zestawy naprawczei itd włacznie z układem chłodzenia jesli chodzi o termostat to nie wyrzucaj go całkowicie bo gdy nie bedziesz go miał to ciagnik nie bedzie miał prawidłowego obiegu wody i bedzie sie szybko grzał większość przxypadków, niektórzy wstawiają blache z dziurą wtedy masz cały czas duzy obieg ale być możę ciagnik bedzie niedogrzany powiem Ci jak rozwiązałem to u siebie kupiłem nowy termostat i dla pewności rozwierciłem odpowietrznik na otwór 6mm i wszystko gra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Marca 2011 niektórzy wstawiają blache z dziurą wtedy masz cały czas duzy obieg kolego w 330 zerknij na układ chłodzenia a później pisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Marca 2011 niektórzy wstawiają blache z dziurą wtedy masz cały czas duzy obieg kolego w 330 zerknij na układ chłodzenia a później pisz wiem jak wygląda układ chłodzenia w c 330 chodziło mi o coś w rodzaju tulejki z otworem kształem podobne do termostatu ale jezeli chce mieć cały czas duzy obieg to po co kombinować z puszkami niech w termostacie wywierci dziure 12 mm i bedzie miał duzy obieg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 17 Marca 2011 Witam.Pozwoliłem sobie zrobić prosty rysunek obiegu cieczy https://picasaweb.google.com/lh/photo/yNs5L9MCcgYneILSnYq5kQ?feat=directlink Rozumie że chodzi Wam o przymknięcie połączenia(pionowego) między termostatem a pompą?Dla testu to może być,ale na stałe to sądzę że silnik będzie niedogrzany szczególnie w okresie chłodów.Kiedyś miałem problem z "grzaniem"silnika bo wirnik pompy skorodował(jeszcze był metalowy).Tu jest nowa pompa,to być może kanały wodne w silniku są zaszlamowane(zakamienione)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Marca 2011 Witam.Pozwoliłem sobie zrobić prosty rysunek obiegu cieczy https://picasaweb.google.com/lh/photo/yNs5L9MCcgYneILSnYq5kQ?feat=directlink Rozumie że chodzi Wam o przymknięcie połączenia(pionowego) między termostatem a pompą?Dla testu to może być,ale na stałe to sądzę że silnik będzie niedogrzany szczególnie w okresie chłodów.Kiedyś miałem problem z "grzaniem"silnika bo wirnik pompy skorodował(jeszcze był metalowy).Tu jest nowa pompa,to być może kanały wodne w silniku są zaszlamowane(zakamienione)?Panie Tekmie wszystko okja mam odpowietrznik rozwiercony wiertłem 6 mm a normalnie otwór fabrycznie jest chyba 4 mm podczas cięzszej pracy termostat i tak sie otwiera i uważam to za lepsze rozwiązanie niż brak termostatu lub tuleja z dziurą co Pan sądzi o tym rozwiązaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 17 Marca 2011 Termostatu by nie było trzeba to by go nie wstawiali do każdego silnika... Silnik niedogrzany się szybciej zużywa i ma mniejszą moc. Otwiera się zawsze nie tylko podczas ciężkiej pracy. Utrzymując w miarę stałą temperaturę zmienia się tylko szczelina otwarcia;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Marca 2011 Termostatu by nie było trzeba to by go nie wstawiali do każdego silnika... Silnik niedogrzany się szybciej zużywa i ma mniejszą moc. Otwiera się zawsze nie tylko podczas ciężkiej pracy. Utrzymując w miarę stałą temperaturę zmienia się tylko szczelina otwarcia;)czyli to rozwiercanie to bład bio wczesniej troche za wysoką temp łapał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Marca 2011 wiem jak wygląda układ chłodzenia w c 330 skoro wiesz to chyba wiesz również co się dzieje w 330 gdy wyrzuci się zupełnie termostat a ty każesz wstawiać blachę z dziurą to już lepiej niech termostat kupi jakiś czas pochodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Marca 2011 wiem jak wygląda układ chłodzenia w c 330 skoro wiesz to chyba wiesz również co się dzieje w 330 gdy wyrzuci się zupełnie termostat a ty każesz wstawiać blachę z dziurą to już lepiej niech termostat kupi jakiś czas pochodzikolego nigdzie nie napisałem o zeby wstawił blachę pisałem o rozwierconym termostacie jakbyś raczył zauważyć i napisałem też co dziieje sie gdy wyrzucimy całekim termostat wiec nie wmawiaj mi słów których nie uzyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 17 Marca 2011 Jeszcze odnośnie tego chłodzenia w C-330 https://picasaweb.google.com/azbaHM/Album2#5585163239776160306 to jest inaczej niż w poprzednio przesłanym rysunku.Woda z chłodnicy jest mieszana dopiero w "termostacie". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Marca 2011 i przez to ten wynalazek nie pójdzie bez termostatu lub odpowiedniego "zatkania" kanałów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach