Skocz do zawartości
wonski32

Zatarcie się po remoncie?

Rekomendowane odpowiedzi

Po remoncie kapitalnym silnik przepracował 40 m/h zatrzymał się i po ponownym odpaleniu zaczął dymić z korka wlewu oleju na ciepłym silniku. Na zimnym nie dymi. Jakaś pomoc i sugestie? Jakie powinno być ciśnienie w cylindrach na zimnym i jakie na ciepłym silniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to za ciagnik?

Teraz to nie szukaj ciśnienia tylko rozbieraj silnik i sprawdź co sie stało.Prawdopodobnie masz zapieczone pierścienie na tłoku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze napisz co zrobiłeś w silniku i co cie skłoniło do naprawy, to moze ktoś wyciągnie wnioski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wymieniłeś olej po remoncie? Znajomemy opiłki po remoncie zapchały smok z misce i kontrolka naszczęscie zadziałała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wyobrażam sobie, żeby nazwać remontem nieudolna partaninę. Jak robie remont silnika, to najpierw myje cały silnik z zewnatrz myjką, potem go demontuję, myje wszystkie elementy, które nie bedą podlegać wymianie oraz blok i miskę olejową. Wymieniam wszelkie uszczelki i uszczelniacze. No i obowiązkowo olej, filtry. Kto wlewa do silnika stary olej z opiłkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy napisałem, że wlałem stary olej?! olej wlałem nowy a częsci były myte albo nowe a remont zrobiłem bo nie trzymał ciśnienia na wale ani na cylindrach, miał przedmuchy, nie miał mocy. mam jeszcze pytanie jakie powinno być ciśnienie na zimnym i ciepłym silniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym starym oleju, to kolego wonski32 nie do ciebie, tylko do tego, kto się głupio pytał, czy zmieniałeś. Nie mam pod ręką instrukcji do C360, ale na zimnym IMHO powinno być koło 4, na ciepłym nie mniej niż 1,5 do 2, zależy jeszcze od oleju. więcej niż 4 to nie za dobrze, mniej niż 1,5 też źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy robił silnik znaczy wymieniał pierścienie w bizonie i wiem że są dwa rodzaje do odpowiednich cylindrów trzeba założycz odpowiedni pierścienie czy jakoś tak, kombajn pochodził mu 10 minut i zdechł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniłem na nowe tuleje, pierścienie, tłoki zrobiony jest szlif wału, zregenerowałem głowice, nowe wtryski i na obecną chwile wszystko w gnój traktor nie sprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłeś drugi raz i nie chodzi? Tłoki zacierają się przeważnie na pierścieniach jak przegrzejesz silnik albo dasz mu w dupe zaraz po remoncie. Nie dotarty tłok puchnie i zaciera się w cylindrze. Albo założyłeś jakieś dziadostwo albo podszedłeś lekceważąco do docierania silnika.

A odnośnie opiłek to mogły być w wale po szlifowaniu. Ale są one drobne i na pewno nie zatarły by tłoków.

Książkowo ciśnienie oleju przy najmniejszych obrotach dla nowego silnika to 1,5kG/cm, dla obr. 2200 4,0-5,5 kG/cm.

To są dane dla silnika nowego, normalnie zużyty silnik chodzi jeszcze długo przy mniejszym ciśnieniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy napisałem, że wlałem stary olej?! olej wlałem nowy a częsci były myte albo nowe a remont zrobiłem bo nie trzymał ciśnienia na wale ani na cylindrach, miał przedmuchy, nie miał mocy. mam jeszcze pytanie jakie powinno być ciśnienie na zimnym i ciepłym silniku

Po remoncie nalewasz nowy olej i po jakiś 20 godzinach znów wymieniasz olej i filtry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi