Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę założyć hodowlę ślimaków co wiąże się z założeniem gospodarstwa rolnego.

Kto może powiedzieć w jaki sposób i jakie kryteria trzeba spełnić i jakie procedury przejść aby zostać rolnikiem i prowadzi hodowlę ślimaków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hodowla do picu

Moderator a z takim tekstem wyjeżdża jak pięcioletnie dziecko.

Co Ty możesz wiedzieć. Mam już hodowlę i świetnie mi idzie ale chciałbym to już robić legalnie, kupić ziemię może z 5 hektarów postawić własny budynek a nie wynajmować

A po drugie nie pytam o opinię na temat hodowli tylko o to jak legalnie zostać hodowcą - rolnikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chcę założyć hodowlę ślimaków

jak dla mnie to znaczy że zaczynasz zabawę a ty jakieś skróty myślowe stosujesz sobie tylko znane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie sprecyzowałem za co przepraszam

chodziło o to że chcę założyć gospodarstwo do hodowli którą już posiadam

Tak oczywiście robię to nie legalnie tylko dla tego że mamy w Polsce takie a nie inne prawo a urzędnicy zamiast pomagać i robić wszystko aby gospodarstw oraz przedsiębiorstw przybywało a co za tym idzie wpływy do budżetu były coraz większe to niestety rujnują już tych którzy już na rynku działają. Dwa pomieszczenia wynajmuję u różnych ludzi i muszę się bujać w tą i z powrotem a na wiosnę ślimaki wypuszczam u mego brata teścia a zbyt też zawsze jest po tonie komu innemu bez faktur łykną wszyscy małe ilości. W ARiMR dowiedziałem się że nie wiedzą nic na temat rolników hodujących ślimaki i odsyłają jeden od drugiego, weterynarz gdy powiedziałem że chcę zarejestrować hodowlę aby nadano jej numer weterynaryjny zrobił minę jak bym mu ojca zabił, powiedział że się dowie i żebym za jakieś dwa tygodnie z nim się skontaktował to mi powie co i jak.

Jak tak dalej pójdzie to jeszcze kilka lat tak przyjdzie się hodować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

numer gosp nadaje arimr i coś mi się zdaje że to będą działy specjalne produkcji rolniczej (powyżej jakiejś sumy podatek) itp.

wiem że dzwonią ale nie wiem w którym kościele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu z kolega należy się zgodzić, ślimaki nigdy nie były i nadal nie są działem specjalnym produkcji rolnej.

Żeby zostać rolnikiem wystarczy kupić ziemię, zacząć płacić KRUS, złożyć wniosek w ARiMR o nadanie numeru identyfikacyjnego i tyle.

"Produkować" ślimaka możesz prowadząc działalność gospodarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Produkować" ślimaka możesz prowadząc działalność gospodarczą.

Tak tylko jak przy działalności gospodarczej dowalą podatki to odechce się wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi