Skocz do zawartości
andrzej645

Znowu podnośnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znowu mam problem z podnośnikiem po wymianie w rozdzielaczu wszystkich gumowych oringów podnośnik trzyma super dużo lepiej niż przed wymianą .Po zgaszeniu bez problemu utrzymuje ciężar ,ale bardzo powoli podnosi a jak juz sie rozgrzeje to znowu kultywatora nie podniesie gdy pomogę mu ręcznie podnieść to uniesie i będzie trzymał bez problemu nawet po zgaszeniu ciągnika ja bym obstawiał pompę ,a co wy o tym myślicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Jeżeli już utrzymuje ciężar,to pozostają do sprawdzenia :pompa,zawór przy pompie oraz rurka łącząca pompę z rozdzielaczem.Czy próbowałeś podnieś na zewnętrznej hydraulice obciążoną przyczepę(wywrotkę)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sprawdzenia układu zewnętrznego to nie mam możliwości bo nie poosiadam przyczep czy tura ,czytałem gdzieś ze ewentualnie można ustawić wolne obroty i wtedy włączyć układu zewnętrznego i powinien ciągnik to odczuć ,ale u mnie raczej tak się nie dzieje .Czy można rozebrać taką pompę i wymienić na początek same oringi może pomorze tak jak w rozdzielaczu .Tylko w katalogu nie mam nic podane o bebechach pompy jakie i ile sztuk czy ktoś tak robił czekam na odpowiedz a czas nagli w poniedziałek muszę kultywatorem w malinach poruszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są w pompie jakieś uszczelnienia ale raczej się ich nie wymienia bo mają taką żywotność jak pompa. Jeśli wcześniej było wszystko w porządku to możliwe że to nie pompa. Ona tak nagle nie pada. Jeśli ciśnienie traci się na hydraulice zewnętrznej i na podnośniku to szukaj przyczyny od pompy do rozdzielacza. Zużyta pompa, wypłukane zawory bezpieczeństwa, nie dokręcone lub pęknięte, wyciek na tulejkach łączących podstawę pompy z skrzynią lub podnośnik z skrzynią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz pompy hydraulicznej zębatej Ursusa C-360 https://picasaweb.google.com/lh/photo/Wyn5zPnlsAKOCrqayO4RgQ?feat=directlink Ja osobiście wymieniłem pompę na nową.Ty musisz sam zdecydować jak już rozbierzesz czy nadaje się do naprawy ,czy do wymiany.Wszystko zależy jak stara jest.Może znowu filtr ssący jest zatkany Ja kiedyś miałem problem z podnoszeniem to okazało się że była pęknięta rurka za kołem talerzowym(łącząca pompę z rozdzielaczem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy domowym sposobem sprawdzi się zawór bezpieczeństwa pompy i samą pompę .Górną tulejkę centrującą wraz z oringem zmieniłem , jutro odkręcę pompę to zobaczę jak wygląda .Bynajmniej awaria nastąpiła w ciągu paru godzin bardzo ładnie podnosił pracował w kultywatorze ,i następnego dnia go odpaliłem i zauważyłem ze znowu zaczyna wolniej podnosić i nie ma siły ale pojechałem na pole .Zacząłem drapać i coraz gorzej było ledwo zjechałem .wtedy zmieniłem wszystkie oringi w rozdzielaczu ,ale to pomogło w sprawie opadania podnośnika po zgaszeniu kultywator trzyma do dziś ale z szybkością i siłą podnoszenia nic się nie zmieniło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosciu jak wcisniesz rozdzielacz od wywrotu na wolnych obrotach to silnik powinien przymruczec wienc zostaw pompe przyczyny mogom byc w brudnym oleju zatyka rozdzielacz przeczysc filter na saniu powrocie magnez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na powrocie jest odpływ bo sprawdzałem rozdzielacz rozbierałem i nic nie zauważyłem może ten zawór przy pompie olej nawet przez sitko przelałem czeski film

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam takie moje spostrzeżenie,że na poprzednim rozdzielaczu tego nie zauważyłem.Ale na nowym,gdy podniosę na maksa(dżwignią do samego tyłu) i już podniesie to słychać syczenie(tak jakby olej przeciskał się przez szczelinę) to wtedy minimalnie cofam i jest cisza i maksymalne podniesienie.Czyli jeżeli pompa podaje olej to w któryś momencie powinny zadziałać zawory bezpieczeństwa.W tej sytuacji jaką przedstawiasz to bym odkręcił podstawę i zajrzał pod spód do pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze myślę o rozdzielaczu czy czegoś nie przeoczyłem rozebrałem go do rosołu może jednak zatkany jest jakiś kanał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozebrałem dziś pompę na pierwsze czynniki pod tym dekielkiem był przerwany oring ,ale czy to przyczyna nie podnoszenia to się okaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak origi som pomielone to jak załorzysz nowe to najlepiej dobrej jakości i grube .Zmień nowy filtr pamientaj o origu na filtr gruby zeby nissał oleju bez filtra i zalej nowym olejem gwarantuje koniec problemu .A pompa jeżeli krenći się lekko renkom za krzyżak wymień na nowom tuchola koszt 250 zł .Znam te bule przerabiałem to u ludzi . Pozdro :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeśli będę dmuchał powietrze w otwór wejściowy rozdzielacza i dzwignia będzie uniesiona do podnoszenia to powietrze powinno wylecieć tam na otwór do cylindra .Czy to duże ciśnienie musi być żeby te powietrze wyleciało przez ten otwór co idzie do cylindra .Próbowałem własnymi płucami ,ale nic nie poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sukces założyłem nowe oringi poskręcałem w całość ale bez przekonania że będzie ok ,odpaliłem ciągnik i nawet nie miałem ochoty stania na belce czy podniesie .Więc włączyłem wajchę od kipra a tu szok ciągnik przydusiło i zgasł .Pierwszy moment pomyślałem że coś się znowu zepsuło dopiero potem załapałem że właśnie tak powinno być jeśli pompa ma dobre ciśnienie .podnośnik super podnosi dziękuje wszystkim za konkretne podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi