żlółty 0 Napisano 16 Kwietnia 2011 Witam!! Mam mały problem, mam zamiar kupic Masey Ferguson 6180 i chciałbym wysluchac waszych opini bo różne chodzą. i jak w nich sprawuje sie skrzynia biegów itd. Z góry wielkie dzieki za informacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek janczak 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 Poczytaj posty o MF tam znajdziesz wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 ok dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek janczak 0 Napisano 20 Kwietnia 2011 Jak kupować to nowy ???,somśiad ma takiego chwali sobie poprawiałem mu przedni napent chodzi o luzy na piastach uwarzaj na tulejki łonczonce przedni napent frezy na wałkach majom mosty już wzmacniane skrzynie też ma wzmocnionaom inny producennt i materiał lepszy .Moja rada niespiesz się poczekaj do jeśeni /dużo ludzi czeka na prow Wienc towar starszy niebendzi miał rwania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 a moze sie jeszcze orientujesz jak sie sprawują półbiegi??? tak jeszcze orientacyjnie ile moze spalic ?? wlasnie bo nie wiem czy dobrze sie doczytałem ale byly w nich montowane dwa rodzaje skrzyni?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 mam taki i na półbiegi nie narzekam a nawet na nic konkretniespalanie teraz mi wyszło 8,5 l/mth przy takiej mieszanej robocie (troche jazdy troche obciążenia) z pełnym obciążeniem dochodzi do ok 12l/mth (to akurat z teorii wiem bo nie sprawdzałemskrzynie raczej były jednakowe tylko kładli albo 2 półbiegi albo 4 i miały albo rewers mechaniczny albo elektrohydrauliczny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 ee to jesli chodzi o spalanie to ma wporządku, oszczedny! a z czyms innym miales problemy? a ktory Ty masz rocznik?? ile on ma dokladnie koni 125 czy 130? a czym te rewersy sie różnia ?? sory ze zadaje tyle pytan ale chce sie dokladnie dowiedziec czym bede jezdzil i zeby nie mial problemow z czesciami. Dzieki wielkie za informacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 nie ma sprawy, jakbym kupował to sam chciałbym znać odpowiedzi:)koni ma 125problemu jako z tym nie miałem zadnego przez dwa lata co go mam bo wcześniej miałem tez inne modele ale serii 3xxxrocznik mam 96 i ma niecałe 5tys mth ale przywieziony byl naprawde w idealnym stanie, w srodku było lepiej jak mam w samochodzie:P wszystko też zależy jak sie trafi bo większość ma tyle mth tylko że to nie są prawdziwe przebiegi niestety rewers elektro hydrauliczny masz przy kierownicy i wciskasz sprzęgło i przełączasz kierunek i zmieniaja ci sie kontrolki kierunku jazdy na liczniku, natomiast rewers mechaniczny jest to druga (taka sama) dzwignia koło dzwigni zmiany biegów która przełączasz przód-tył jeszcze co do spalanie to mam teraz nowe wtryski (i tylko to robiłem ale to nie jest nic nadzwyczajnego i zaden problem-normalne zuzycie eksploatacyjne) i widze ze teraz mniej pali bo wczesnie nieraz palił, nieraz nie ale wtryski już trochę lały jak coś tam chcesz jeszcze wiedzieć to możesz spokojnie pytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 25 Kwietnia 2011 no spoko juz wiem o co chodzi z tymi rewersami, bo tak ogolnie w tej chwili jestem za granica i tez tutaj jezdze troche ciagnikami tylko ze przewaznie john deere 120 km tylko ze ta marka jest dla mnie za droga i co najlepsze placisz w wiekszosici za marke... i tam troche malym ogrodniczym renault z przednim napędem. a jesli chodzi o Massey'a to był by dla mnie idealny nie jest drogi i w miare oszczedny. A mam jeszcze pytanie jak wyglada sprawa z czesciami ?? dostepne czy jest z tym problem??? no wlasnie z tymi mth to jest roznie... nie wiadomo czy ten ciagnik dostal po garach czy robil w jakims transporcie, ale no nie ukrywajmy na mth trzeba patrzec:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 26 Kwietnia 2011 cześci sa już coraz bardziej dostępne,(wiadomo ze nie w tych cenach co do naszego ursusa nie) podstawowe rzeczy do wymiany typu filtry itp części eksploatacyjne to są w większości sklepów a jak nie to na zamowiene i za dwa dni maszczy w transporcie czy w polu to jeszcze idzie zauważyć no i jak silnik dymi odmą co często sie zdarza w MFach to już troche musi być wyeksploatowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 28 Kwietnia 2011 powiedz mi na co Ty bys teraz zwrócił uwage przy zakupie Mf'a??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek janczak 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 Myślenie słuch nie dać się zbajerować SZCZENŚĆIE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 to co kolega napisał przede wszystkim:)a tak poza tym to najlepsze rozwiązanie ciężki sprzęt i w pole, ja osobiscie tak zrobiłem i nawet sprzedający sam mnie do tego zmusił (powiedzial że mam jechać orać i nie ma dyskusji) wtedy wiesz że nie ma nic do ukryciaa jak cos bedzie nie tak to po rozgrzaniu wyjdziejeśli jednak nie miałbyś takiej opcji to napewno musisz nim troche pojeżdzić zeby sie rozgrzał aby sprawdzic wtedy jak chodzą biegi, czy wspomaganie lekko chodzi-swiadczy to o pompie i ciśnieniu, dać mu olej na tylne wyjści i zobaczyć czy dużo sie przydławi, rewers czy załącza za każdym raziem, półbiegi czy nie szarpią za mocno-czy przy redukowaniu na rozgrzanym nie słychać od tyłu jakiegoś stuku,czy nie blokuje przedni most przy maksymalnym skręceniu kółno i elektronike czy EHR działa jak sie należyna rozgrzanym jeszcze czy nie dymi z odmy no i tak ogolnie stan maszyny czy poszczególne elementy nie sa jakieś wyeksploatowane zbyt nadmiernie co by swiadczyło ze maszyna nie była oszczędzanamozna sprawdzic z którego roku sa opony bo jeśli sa młode a już zjechane a MTH jest mało to wiadomo ze jest coś nie taktak samo jak siedzenie lub pedały, dzwignia zmiany biegów sa mocno zużyte a mth jest mało to też podejrzana sprawasprawdz wszystkie biegi po kolei i po kolei redukcje bo moze sie zdarzyć tak ze w górę idą ale redukować sie nie da między którymś tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 jacek ma racje, najwazniejsze to nie dac sie zrobic w ch...a !!!:D:D a jeszcze jak bys mi mogl wytlumaczyc co to jest EHR??? i co masz na mysli czy nie dymi z odmy?? sory ale mi musisz jasniej wytlumaczyc bo malo sie znam na tym :D:D reszta jest w porządku:D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek janczak 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 EHR to elektroniczny systerm regulaci hydrauliki podnośnika polega on na tym że regulaciom zajmuje się moduł w ciągniku jest panel sterujący pokrentła którymi ustawia sie wysokość podnoszenie wysokość opuszczania czas reakci i blokade podnośnika sterowanie też znajduje sie na błotniku a odma to odpowietrzenie silnika w silniku wytwarza się ciśnienie kóre wywołują korbo wody a dmienie jest to przepływ kompresi spalania,tylko nie zawsze jest oznakom że silnik jest złom MF POWODZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 29 Kwietnia 2011 nic dodać nic ująć:Plepiej jednak żeby z tej odmy nie dymił bo po co sie zastanawiać czy zanosi sie na naprawe czy jednak nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żlółty 0 Napisano 30 Kwietnia 2011 super PANOWIE:D:D teraz wiem o co chodzi:P jeszcze jak wiecie cos ciekawego to piszcie Dzieki Sliczne za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Maja 2011 Na zimnym oleju wszystko bedzie bajka ale po rozgrzaniu może być różnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 1 Maja 2011 no:) olej zimny a ciepły to nieraz dzień do nocy oczywiście niestety dla kupującego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach