--Przemek-- 0 Napisano 8 Stycznia 2007 http://bin.agro.pl/?site=622538184Co o tym myslicie czy ma ktos moze taki sterownik w swoich silosach?Czy mozna by było dosuszc tak kukurydze rzepak i inne zboża? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
--Przemek-- 0 Napisano 13 Stycznia 2007 Orientuje się ktoś może ile coś takiego może kosztować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 21 Stycznia 2007 tak nam powiedzial architekt, dodatkowo musza byc 5 m od miedzy. a jezeli chodzi o pojemnosc to zostaja 3 x 60 ton bo wieksze sa nam nie potrzebne. silosy beda nowe, ale dopiero po otrzymaniu doplat spoko te przepisy ja mam 24 m szerokości i stodoła ma 12m to od stodoły do miedzy jest 11m ciekawe jak mam spełnić te odległości u mnie we wsi ma silosy i postawił je ze 2m od budynków sąsiada także nie wiem jak to jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orek12 0 Napisano 24 Stycznia 2007 ja na wiosnę 2006 r. postawiłem dwa biny po 100 ton plus sterownik bit, który pokazuje jakie paramatery ma zboże w silosie... z silosów jestem bardzo zadowolony bo przy zeszłorocznej pogodzie uratowały mi ze 200 ton zboża...polecam wszystkim, co do podsuszania zboża i rzepaku to można to robić tylko ważne jest żeby bin stał w nasłonecznionym miejscu. Jak wrzuci się wilgotne zboże i często przewietrza to nie powinno się zepsuć , a jak przychodzi słoneczny dzień tak ponad 25 stopni to otwiera się górną pokrywę i co jakiś czas przewietrza, nie radzę wtedy wchodzić do silosa bo temperatura jak w piekarniku....co do pozwolenia na budowę, to ja stawiałem silosy w ramach spo i musiałem miec pozwolenie i wszystko zgodne z projektem bo ARIMR pa prawo przyjechać i promieniami roentgena sprawdzić czy jest tyle stali w podstawie jak w projekcie .... teraz bedę pisał program na trzy silosy i suszarnie, ale to już z firmy Araj, bo BIN nie ma w ofercie suszarni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radek1 0 Napisano 3 Lutego 2007 Czy wiecie,gdzie najtaniej można kupić przenośniki kubełkowe?Z góry dziękuję za pomoc.[/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 21 Kwietnia 2007 Czy ktoś na posiada silosy z poliestru firmy BEISER? Co o nich sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 Jaka powinna być temperatura suchego owsa w binie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 Pewnie taka jak temperatura otoczenia.Wydaje mi sie ze w suchym zbożu nie zachodzą żadne procesy życiowe i nie powinno być podniesionej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 28 Grudnia 2007 Panowie jaki bin można pobudować bez zezwolenia i ,jaki byście polecili ,gdzie można kupić używany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 28 Grudnia 2007 Panowie jaki bin można pobudować bez zezwolenia i ,jaki byście polecili ,gdzie można kupić używany.Bez zezwolenie max. 20t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 28 Grudnia 2007 kurcze troszeczke za maly szkoda ze 50 nie przechodzi ,a jak to jest z tymi zezwoleniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 29 Grudnia 2007 kurcze troszeczke za maly szkoda ze 50 nie przechodzi ,a jak to jest z tymi zezwoleniami http://www.gunb.gov.pl/info/procedurybud/pozwolenie1_2_2.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 29 Grudnia 2007 Dzieki wielkie za info erdem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 6 Stycznia 2008 Ja bym jeszcze coś powiedział od siebie, mam dwa silosy marki BIN, i jak narazie nie nażekam, a pierwszego (30t.) mam już ponad 13 lat!! Ale jest inna sprawa, mając silos marki BIN np. 60t. po 3 latach gdy zwiększymy areał i potrzebny większy silos to tu nic nie można zrobić, żadnej rozbudowy, a mając innej firmy można przy odpowiednich kąstrukcjach zwiększyć objętość po przez podwyższenie o jeszcze raz tyle!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof504 0 Napisano 2 Marca 2008 Słyszałem,że z binów część zboża trzeba recznie usuwać(ponieważ są płasko denne,a zaden osprzęt nie pomaga),jeśli ktoś lubi lopatować ze dwie przyczepy to polecam,a jeśli nie to polecam zbiorniki lejowe.Służę pomocą!! krzysztof.prusinowski1@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 2 Marca 2008 a może jakieś ceny za tym a nie polecam. np. 60t kosztuje .... 100 ton kosztuje ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetor84 0 Napisano 2 Marca 2008 my mielismy 3 lejowe15t jeden stoi juz4lata a dwa sprzedalismy bo chcemy kupic3 70 t BINy.kupilismy lejowe po500 zl a spprzedalismy ostatnio po1500.a jesli bysmy mieli jeszcze ze40 silosow to by wszystkie poszły bo takie było zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 2 Marca 2008 60tka BINa to koszt zakupu około 10tyś zł a jaki jest rzeczywisty koszt postawienia takiego zbiornika z całymi papierami i pozwoleniami . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof504 0 Napisano 2 Marca 2008 Jeśli ktoś jest zainteresowany to jutro podam,więcej informacji.Niechcę podawać błędnych informacji.Ale jak się nie mylę to 60 tonowy kosztuje około 14tyś,a z leja wszystkie zboże zchodzi.(mogę też dla zainteresowanych wysłać zdjęcia).Cylinder z blachy ocynkowanej i powlekanej,czyli wieczny,tak samo jak dach!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 2 Marca 2008 a w lejowym mozna przedmuchiwac zboze ??????????a do BINa powyzej 60t mozna dokupic przenosnik slimakowy ktory wyeliminuje potrzebe szuflowania koncowki zboza - do okoła po dnie porusza sie przenosnik slimakowy i zgarnia zboze , tak jak wskazowki w zegarku ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof504 0 Napisano 2 Marca 2008 Tak można przedmuchiwać,a czy przenośniki takie nie są wadliwe?!Bo przy lejowych nie ma problemu że coś się urwie,zboże nie zostaje po bokach,jak ma to miejsce w zbiornikach płaskodennych i nie gnije! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetor84 0 Napisano 2 Marca 2008 u nas w lejowym mielismy przedmuchiwac ale wystarczy ze do rury ktora mialo byc przedmuchiwane od srodka silosu dolaczylismy peszel drenarski(taki zolty z dziorkami)i samo sie wietrzy.juz 4lata i nigdy ani garsci mokrego i splesnialego nie bylo.a sasiad mowil ze w silosie las nam urosnie:)Znajomy ma 2*250t BINy i mowil ze lepiej sie w nich sprawdza wybierak tasmowy bo zmijka przetraca zboze szczegolnie kukurydze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 2 Marca 2008 jesli nie BIN płaskodenny to moze cos takiego: http://www.michal-silosy.pl/src/cms/?c_page_id=118 Silosy zbożowe z perforowanym lejem wewnętrznym wydaje mi sie byc dobrym rozwiązaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysztof504 0 Napisano 8 Marca 2008 Jeśli nie płaskodenne zbiorniki to lejowe z płaszcza ocynkowano-powlekanego(czyli dwie warstwy ochronne).krzysztof.prusinowski1@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 2 Lutego 2009 Koledzy jaka jest procedura legalnego postawienia silosu BIN? I ile to może kosztować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach