Grześ 0 Napisano 2 Lutego 2009 Normalnie rysunek, pozwolenie na budowę, geodeta itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budzikos 0 Napisano 19 Lutego 2009 Lej z nogami do silosa płaskodennego BIN 60W-POMOCY!!!.Noszę się z zamiarem przeniesienia silosa płaskodennego BIN 60W (70 ton) z Aleksandrowa Kujawskiego w miejsce gdzie stoją pozostałe 2 silosy lejowe, kubełki i kosz załadunkowy.W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Was zna firmę, która zrobiłaby mi podstawę do tego silosa, czyli lej z nogami. Wiem, że jest to możliwe, dlatego pytam. Czekam na wszelkie informacje. POZDRAWIAMkbudziwojski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Lutego 2009 A bedzie to stało? Żeby sie nie okazało że ta przeróbka bedzie kosztować tyle co nowy zbiornik na nogach. Z tego co widziałem to w Binach płaskodennych wystarczy wstawić dno lejowe i problem z głowy. Ale znowy czy nie wyjdzie taniej założyc te denne przenośniki które opróżniają zbiornik prawie do zera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budzikos 0 Napisano 19 Lutego 2009 No własnie sęk tkwi w tym, że nigdzie nie mogę znaleźc namiarów na firme, która robi takie leje. I dlatego nie wiem ile kosztowałby taki lej z nogami.A w gre wchodzi tylko lej, bo to u mnie najlepsza opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budzikos 0 Napisano 19 Lutego 2009 Grześ a na czym polega wstawienie do bina tego dna lejowego? Mozesz nie co to przybliżyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 20 Lutego 2009 chcesz postawic bina na leju czy wbudowac lej w srodek?????gra nie warta swieczki............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Lutego 2009 Tez tak sądzę jak zależy ci na opróżnianiu zboża to lepiej wstawić przenośniki podłogowe napewno łatwiej. Co do lejowej podłogi w binie to widziałem takie rozwiązanie ale chyba u ich konkurencji może "michał" to miał na Bednarach. Wyglądało to normalnie jakby zrobił taką dziurawą podłoge tylko że w lej. A było to na czym poopierane ale już nie pamietam. Szukałeś w necie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
budzikos 0 Napisano 21 Lutego 2009 Chce ustawic Bina na leju z nogami, ponieważ pozostałe silosy są tak zrobione, W związku z czym mam już kosz zasypowy i kubełki. Teraz kwestia tylko zrobienia leja z nogami, ale za cholere nie moge znaleźć firmy która by to zrobiła, a leje od konkurentów BINA nie pasują wymiarami. Potrzebny jest lej zrobiony na zamówienie. I tu zaczyna sie problem POMÓŻCIE!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 22 Lutego 2009 Zrozum jedno to może wymagać zrobienia ram i wzmocnień w Binie. A robocizna i zelasto jest dziś w cenie więc jak to kolega wcześniej napisał gra warta świeczki. Tymbardziej że wynika z tego że chcesz mieć wizualnie tak samo. Lepiej te zbiorniki z lejeami na dole zabuduj blachą że będą tak jak Bin i z głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek B 0 Napisano 10 Grudnia 2009 Witam!Mam zamiar zamontować 2 silosy BIN o pojemności 60t.Chciałbym Was zapytac o rozwiązania dot. załadunku i rozładunku zboża.Mam zamiar wykopać dół o pojemności ok 6t załać o go betonem aby był zasyp i na dole zamontować żmiję która podawała by ziarno do góry, gdzie założyłbym rozgałężnik na 2 silosy i założył jakies rury aby leciało do bina.Czy to drobre rozwiązanie? Kolejna sprawa to rozładunek bina. Widziałem na filmie jak pod workownik był podstawiony mały kosz i wsadzona do niego żmijka, ktora podawala na przyczepe. Myśle ze to dobre rozwiązanie, lecz czasem mało praktyczne.Wiecie jakie sa w ofercie podajniki aby podawały ziarno zbina? Tak na marginesie dodam iż koło binów bedzie paszarnia ze śrutownikiem ssaco tłoczącym. Gdzie najlepiej go podłaczyc? Pod workownik? Wykonać dodatkowy otwór? Prosze o porady:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 11 Grudnia 2009 Standardowo do załadunku BINa używa się dmuchawę, którą jednocześnie używa się do "dosuszania" ziarna, a do rozładunku wykorzystuje się przenośnik ślimakowy (żmijkę), która wybiera ziarno ze środka silosu i sypie na przyczepę, jest to najprostsze i najtańsze rozwiązanie Załadować BINa można również przenośnikiem kubełkowym lub ślimakowym pionowym i przy tych rozwiązaniach załadunek na pewno będzie szybszy, ale i koszt montażu tych urządzeń o wiele droższy niż standardowa dmuchawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetor84 0 Napisano 11 Grudnia 2009 Ja sam robiłem żmijkę pionową 8m wysokości.zamiast rozdzielnika na3 silosy ma jazdę na której przesuwa się do poszczególnych silosów.niezbyt skomplikowany wariant,chociaż lepszy byłby kosz zasypowy.wykiprować przyczepę i odjechać http://www.agrofoto.pl/forum/Silosy-zmijka-image161885.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek B 0 Napisano 12 Grudnia 2009 Zmikę ze środka bina? W srodku jest zamontowana do gory? Czy pod spodem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 13 Grudnia 2009 żmijkę wkłada się przez specjalny skośny rękaw rozładowczy, który jest w ścianie silosu i sięga do jego środka.http://www.bin.agro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=63 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek B 0 Napisano 13 Grudnia 2009 a jaka jest średnica tego otworu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 14 Grudnia 2009 ok 30x30cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pigi 0 Napisano 14 Grudnia 2009 Średnica nie może być 30x 30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 15 Grudnia 2009 Nie czepiaj się szczegółów każdy wie o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 15 Grudnia 2009 Średnica nie może być 30x 30Uwaga słuszna ale niepotrzebna, a dla ścisłości otwór jest w kształcie kwadratu o boku=30cm, tylko po co się rozpisywać jak każdy inteligentny człowiek wie o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bar_ek 0 Napisano 20 Grudnia 2009 Ten rekaw do żmilki to jeden wielko niewypal. Żeby wsadzic żmijke trzeba bylu oniesc silnik na ponad 4 metry przy dlugosci zmijki 8 metrow. Powiekszylismy ten otwor ok 30cm w dól i teraz idzie wjechac z ziemi bez szarpania. Zainteresowani zdjeciami pisac na pw. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilamarczykowska 0 Napisano 10 Stycznia 2010 koledzy a skąd dostać można projekt budowlany silosu bin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tony 0 Napisano 11 Stycznia 2010 Jak będziesz chciała kupić zbiornik to BIN Ci wszystkie papiery dostarczy.A co do otworu na żmijkę to mi się wydaje że jest wystarczający, nie wiem jak z 8 metrową, ale 6 metrową żmijkę wkładaliśmy we dwie osoby bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilamarczykowska 0 Napisano 1 Lutego 2010 koledzy czy ktoś z was kożysta może z przenośników slimakowych pionowych?jak z wydajnością takiego przenośnika?np140 z góry dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gobru 0 Napisano 17 Grudnia 2013 koledzy a skąd dostać można projekt budowlany silosu bin?Na stronie Konsil znajdziesz dane techniczne silosów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 14 Czerwca 2014 No własnie sęk tkwi w tym, że nigdzie nie mogę znaleźc namiarów na firme, która robi takie leje. I dlatego nie wiem ile kosztowałby taki lej z nogami.A w gre wchodzi tylko lej, bo to u mnie najlepsza opcja. Witam wszystkich Binowców, nie wiem jak wam ale znudziło mi sie czyszczenie bina , wrzucanie ostatniej przyczepy zboża szuflą do ślimaka ,dlatego postawiłem drania na nogi, gdyby ktoś z mojej okolicy był zainteresowany dorobieniem nóg mogę odstąpić ceownik zawinięty w krąg o obwodzie 10-12 metrów szer. ceownika 12 cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach