Skocz do zawartości
jarekvip99

zwijanie słomy rzepakowej

Rekomendowane odpowiedzi

jak idzie zwiajnie slomy rzepaczanki prasa pasowa stara polska sipma i obwiazywanie jej sznurkie? czy taki balot da sie zwinac i wytrzyma? a jak jest wtedy gdy rzepak mloci sie z pnia ? łodygi jeszcze zielone chyba i dlugo by musialy schnac zanim wjedzie sie prasa? czy odrazu mozna a w beli uschna? czy w ogole mozliwe jest cos takiego czy taka sloma nie psuje prasy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwijanie takiej słomy prasą standardową typu sipma jest bardzo uciążliwe, ponieważ ta maszyna nie posiada przedewszystkim rotora , który znakomicie poradzi sobie z takim materiałem. Słoma po omłocie rzepaku jest dość długa i twarda. Zazwyczaj jest problem z odpowiednim zgniotem takiej słomy, a jeżeli już uda nam się ją zwinąć i owinąć to siatka czy sznurek może jej nie utrzymać.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby dobre pocięcie takiej słomy i odpowiedni zgniot jest to możliwe, gdy potencjalna prasa posiada rotor z nożami oraz rozwiązania dzięki którym można dobrze ścisnąć balot. Niektóre prasy potrafią zwinąć belę o masie nawet 900 kg, przykładem jest Moja prasa Orkel GP1260, która była testowana na tegorocznych targach Zielone Agroshow. Orkel zwinoł balot o masie 850 kg z dobrze przesuszonej trawy. Myślę,że do takiej słomy potrzebny jest dobry sprzęt i nie będzie problemu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w słomie nigdy nie osiągnie sie takiego wyniku kg jak w kiszonce a w rzepaku tym bardziej (jeśli chodzi o targi w kąkolewie to nie było az tak przesuszone bo tez tam byłem) jednak zbiór jest możliwy i sznurek też wytrzyma (zależy jaka ilośc i jaki sznurek) zamiast rotora wystarczy jakiś podajnik widłowy jak np w NH, najgorzej jednak bedzie zebrać prasą stałokomorową na wąskim podbieraczu bez żadnego podajnika za podbieraczem bo wtedy masa sie zatrzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi