jarekvip99 0 Napisano 10 Czerwca 2011 jak idzie zwiajnie slomy rzepaczanki prasa pasowa stara polska sipma i obwiazywanie jej sznurkie? czy taki balot da sie zwinac i wytrzyma? a jak jest wtedy gdy rzepak mloci sie z pnia ? łodygi jeszcze zielone chyba i dlugo by musialy schnac zanim wjedzie sie prasa? czy odrazu mozna a w beli uschna? czy w ogole mozliwe jest cos takiego czy taka sloma nie psuje prasy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cieniucieniu 0 Napisano 11 Czerwca 2011 Zwijanie takiej słomy prasą standardową typu sipma jest bardzo uciążliwe, ponieważ ta maszyna nie posiada przedewszystkim rotora , który znakomicie poradzi sobie z takim materiałem. Słoma po omłocie rzepaku jest dość długa i twarda. Zazwyczaj jest problem z odpowiednim zgniotem takiej słomy, a jeżeli już uda nam się ją zwinąć i owinąć to siatka czy sznurek może jej nie utrzymać. Najlepszym rozwiązaniem byłoby dobre pocięcie takiej słomy i odpowiedni zgniot jest to możliwe, gdy potencjalna prasa posiada rotor z nożami oraz rozwiązania dzięki którym można dobrze ścisnąć balot. Niektóre prasy potrafią zwinąć belę o masie nawet 900 kg, przykładem jest Moja prasa Orkel GP1260, która była testowana na tegorocznych targach Zielone Agroshow. Orkel zwinoł balot o masie 850 kg z dobrze przesuszonej trawy. Myślę,że do takiej słomy potrzebny jest dobry sprzęt i nie będzie problemu.pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawlo36 0 Napisano 14 Czerwca 2011 w słomie nigdy nie osiągnie sie takiego wyniku kg jak w kiszonce a w rzepaku tym bardziej (jeśli chodzi o targi w kąkolewie to nie było az tak przesuszone bo tez tam byłem) jednak zbiór jest możliwy i sznurek też wytrzyma (zależy jaka ilośc i jaki sznurek) zamiast rotora wystarczy jakiś podajnik widłowy jak np w NH, najgorzej jednak bedzie zebrać prasą stałokomorową na wąskim podbieraczu bez żadnego podajnika za podbieraczem bo wtedy masa sie zatrzyma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach