kamil889900 0 Napisano 11 Czerwca 2011 witam czy mógłby ktoś mi pomóc w ustaleniu receptury na wykonanie własnej paszy treściwej z rożnych komponentów i dodatków co najlepiej zastosować do takiej paszy i w jakich ilościach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 13 Czerwca 2011 tylko mi chodzi o pasze dla krów mlecznych z śruty zbożowej , sojowej rzepakowej itp cy mógłby mi ktoś pomoc z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 13 Czerwca 2011 Standartowo jest to 75% zbóz.....10% sruty sojowej i 15 % sruty rzepakowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 14 Czerwca 2011 tylko mi chodzi o pasze dla krów mlecznych z śruty zbożowej , Jaką masz śrutę, ile jej możesz zużyć by Ci starczyło do nowych plonów, ile skarmiasz dziennie ( ile możesz skarmić), jakie dodatki mineralne używasz, czy pasiesz całodobowo, dniem czy alkierz, jakie masz podstawowe pasze objętościowe, które skarmiasz.Jak są te dane to rodzaj paszy i jej skład można ułożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 14 Czerwca 2011 krowy mam wypasane dniem i rano daje im śrutę zbożowo ok 1 kg i ido na pastwisko a wieczorem przed dojeniem dostają 1,5 kg wysłodków buraczanych suchych , 1 kg mieszanki pełno porcjowej B 18 , słomy na noc do oporu i jeszcze trochę siano kiszonki ale możne zmienię suche wysłodki na młóto browarniane bo mam możliwość do kupienia w miarę dobrej cenie po 90zł za tonę co do składników na pasze treściwą to mam tylko mieszankę zbożowo i bym dokupił śruty sojowej , rzepakowej i dodatki . to bym juz nie kupował B18 to bym miał trochę taniej i lepszy skład niż rano samo śrutę zbożowo a wieczorem B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 14 Czerwca 2011 to bym juz nie kupował B18 Podejrzewam, że Twoja mieszanka to pszenica z jęczmieniem lub jęczmień z owsem. Są to dwie różne mieszanki. Jak pasiesz i chcesz dawać młóto to musisz mieć paszę o max.15-16% i o podwyższonej energii (np.melasa ale w większej ilości działa zakwaszająco) lub dodawać wysłodki buraczane. Ja wiem, że są drogie ale przy takim żywieniu wręcz konieczne.Jak masz owies z jęczmieniem to daj 10% soi, 10% rzepaku, 77% mieszanki i 3% mieszanki mineralno-witaminowej.Jak masz pszenicę z jęczmieniem to daj 8% soi, 12% rzepaku, 77% mieszanki i 3% MMVit.Najprościej to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 15 Czerwca 2011 to znaczy mieszanka zbożowa jaką posiadam to jest pszenica owies i żyto u nas na Podlasiu każdy taką mieszankę sieje a co by było lepsze wysłodki buraczane czy otręby melasowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 15 Czerwca 2011 a jakie mieszanki mineralno witaminowe najlepiej stosować i czy do tego nie trzeba do dać kwaśny węglan czy drożdży bo obecnie to nie stosuje tego w ogóle żadnego z tych preparatów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 15 Czerwca 2011 Jak masz mixer to TYLKO mieszanki oznaczone jako TMR, zawierają one już bufor i żywe kultury drożdży ( z tych co znam). I dajesz do mixera a nie do paszy treściwejJak nie masz mixera i. dodajesz MMVity do paszy musisz poszukać z tego co masz na rynku, ale dodajesz dodatkowo żywe kultury i bufor. Inne wyjście to sypanie po kiszonce kompletnych TMRowski mieszanek. Powiedz jakie firmy masz w okolicy- a coś może poradzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 15 Czerwca 2011 nie mam mixera tylko zadaje pasze ręcznie i treściwe też mieszam ręcznie bo mam nie duże stado 18 krów a firmy jakie znam w okolicy to : LNB sano de heus nutrena jorsea to chyba te główne jakie są u mnie w okolicy i mógłbym kupić ich dodatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomsou 0 Napisano 15 Czerwca 2011 a firmy jakie znam w okolicy to : LNB sano de heus nutrena jorsea To w grę wchodzi Josera - zacznij od Kraftmixu, podstawowa ilość do paszy 2,5-3%,, albo )lepiej) 2% do paszy i 100g do korytaDe Heus - zacznij od typowej Bestermine somi, dobrej i uniwersalnej, poprawiającej (??) komórki somatyczneLNB- kiedyś mieli nienajgorszą Krowę max, dawno nikogo od nich u mnie nie było( a i ja za nimi nie tęsknię)Sano - odpuść sobie - cena w kosmos, Nutrena to Cargill ( i już niestety LNB) więc też odpuść- jakość różna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 16 Czerwca 2011 czyli w tej chwili najlepsza jest Jorsea a na 2 miejscu De Heus cy razem łączyć preparaty z obu firm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Czerwca 2011 Kamil te dodatki są porównywalne. Jak masz tylko ich w okolicy to nie wymyślisz niczego innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 20 Czerwca 2011 dziękuje wszystkim za wpisy i dobre rady na pewno z nich skorzystam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 20 Czerwca 2011 możesz również spróbować witamin novagro . podaj e-mail prześle Ci skład oraz ich cennik . robią teraz również witaminę z Criną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 21 Czerwca 2011 kamil889900@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bit 0 Napisano 4 Sierpnia 2011 zadzwoń do Agsol-u Pacanów a przyślą do Ciebie żywieniowca i ułoży Ci receptury na pasze ZA DARMO www.agsol.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil889900 0 Napisano 15 Sierpnia 2011 to dobry pomysł tylko czy przyślą to wontpie bo ja jestem z Podlasia to trochę drogi jest i ciekawe czy zechcą tyle jechać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 16 Sierpnia 2011 to dobry pomysł tylko czy przyślą to wontpie bo ja jestem z Podlasia to trochę drogi jest i ciekawe czy zechcą tyle jechaćjakie masz stado? my równiez dysponujemy żywieniowcem i możemy pomóc. badamy objetościówki . przejżałeś składy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomsou 0 Napisano 16 Sierpnia 2011 przejżałeś składy?Jak tak doradzasz jak piszesz, to życzę Kamilowi wszystkiego najlepszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach