Skocz do zawartości
Krciczek

Silnik Bizon- Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z silnikiem w Bizonie SW400. Po dwóch latach od remontu silnika ( nowy wał, panewki + wymiana pierścionków na tłokach, tuleje zostały-małe progi.) nastąpiła awaria w czasie młocki, odpowietrznikiem silnika "grzybkiem" wyrzucił prawie wszystki olej silnika- stało to się od razu. Od tego czasu jest bardzo duże dymienie i dmuchanie odpowietrznikiem. Założyłem wąż zamiast grzybka, wygiąłem do góry, olej spływa z powrotem, ale bardzo dmucha z oparami. I tak było koszone przez trzy lata (ok. 200h razem). Silnik dobrze trzyma ciśnienie oleju, nie kopci z tłumnika, nie grzeje się. Oleju "bierze" ok 1 litra na dzień porządnego koszenia z czego większość wyrzucona jest założonym wężem ( do banieczki, która założyłem na końcu węża z zachowaniem odpowietrzenia silnika). Ma ktoś jakiś pomysł co mogło być przyczyną? Miał ktoś podobny problem? Czy zdjęcie głowicy pomoże ustalić usterkę czy trzeba wyjmować cały silnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Próbowałeś zmierzyć ciśnienie sprężania?Ja bym obstawiał na uszczelkę pod głowicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi