Skocz do zawartości
rafaello3

LEWE ZIEMNIAKI -co mogę teraz zrobić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

jestem w potrzebie i najlepiej ,jak by mi doradziła osoba znająca się na prawie ,co mam zrobić ,lecz wszelkie porady mile są widziane .Sprawa polega na tym ,że zakupiłem ziemniaki od osoby ,którą z widzenia znam i w tym momencie narodził się problem .Owe ziemniaki miały być odmianą ''DENAR''za takie zapłaciłem 2200zł,lecz okazały się mieszanką wielo odmianową .Z osobą ,która mi sprzedała sadzonki kontaktowałem się telefonicznie i stwierdził tamten gość ,że ziemniaki były ok i nie widzi problemu .Oczywiście są świadkowie na to ,że ta osoba sprzedała mi sadzonki i on się tego ,jak na razie nie wypiera .Suma sumarum w plantacje zainwestowałem już 3,5 tyś zł z sadzonkami i wychodzi na to ,że ziemniaki nadają się jedynie na paszę lub gorzelnię .Mogłem plon z mojej plantacji bez specjalnego wysiłku sprzedać do znajomego za 10 tyś zł ,ale teraz nie ma mowy ,bo kto kupi mi taki towar .Co mam teraz zrobić,bo przez oszusta straciłem sporo pieniędzy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przyszłość

- nie dokonywać zakupu sadzeniaków z niepewnego źródła, pomijając fakt, iż wysadzenie takich ziemniaków jest niezgodne z prawem,

- dokumentować zakup (umowa + faktura),

- korzystać wyłącznie z dobrodziejstw handlu z zaufanymi kontrahentami,

- znaleźć nabywcę takiego produktu,

- rozważyć zbiór ręczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi