Skocz do zawartości
ekofarmer

Ceny jaj spożywczych

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę jaka sława ogarnęła moje ogłoszenie i jeden głupi błąd za który jest skłonny przeprosić każdego pseudo inteligencika. Panowie tak dla czystości sumienia chodzi o "GRAMY" bo niestety nie każdy handlarz wie co to 1a 2b czy 1b

PS. CENA 1PL w zależności od wagi oscyluje od 30 groszy do 40 mało dużo. .. zobaczę odzew na tego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za błąd z GR =RGAMAMI a tak na logikę to nawet nie myślałem że można tak to zinterpretować i niechce nikogo obrażać ale wielu ludzi a głównie handlarzy brakuje logiki bo często spotykam się z telefonem typu dam 25 gr za M a 30gr za L (to już rzadziej) spoko propozycja dla 3 przerobione na 1 i to do tego większość jest przyzwyczajona a szkoda... i mam nadzieje że kiedyś do tego dorosną ze nie warto oszukiwać. Realne koszty produkcji to w okolicy 32gr za porządnie wygladajace i smakujace jajo podejrzewam że można zrobić i w klatce dobre jajo a zimą kura i tak wybiegu nie widzi tylko latem to... inna bajka. Kto podejmie się ponieść koszty droższe paszy o około 100 zł by zapewnic Zielonke w paszy. Przy 1Pl bo dla Eko OPL to Pasza zaczyna się od 2.5 tyś za tonę i to słaba nie mylić z wolnym od GMO bo to akurat wyjdzie nieco taniej a do klatki wsadzić kurek której jajo by chociaż przypominało wiejskie ogulno użytkowe. To są nie małe pieniądze i nikt na dużą skalę z tym sobie nie radzi. Powiem tyle smakuje i uzależnienia bo moja średnia cena za jaja u stałych odbiorców to ....... tajemnica za 1Pl normą powinno być

0- 50gr 1A-45gr i 1B-40gr 2a-35gr Nie mowie tu o zielono nużce bo to inna bajka czy Eko... problem jest z miejszymi jajami bo jak klient musi potem zapłacić za to jajo około 80gr lub 60 gr w detalu to chce by było większe.

Się rozpisałem, ale może choć trochę na świetlice sobie sytuację hodowców z 0 lub 1 Pl bo mam wrażenie że to forum to głównie pośrednicy i niemm nic przeciw wam bo i takie głosy pewnie się odezwać:/ szanujmy tylko swoją pracę na wzajem to wszystkim wyjdzie na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kto podejmie się ponieść koszty droższe paszy o około 100 zł by zapewnic Zielonke w paszy. Przy 1Pl bo dla Eko OPL to Pasza zaczyna się od 2.5 tyś za tonę i to słaba nie mylić z wolnym od GMO bo to akurat wyjdzie nieco taniej

toś pojechał . Koszt zrobienia 18 bez zielonki to 1000zł/t z groszami, susz kosztuje też około 1000zł/t. To z kąt taka cena. Czyżby aż takie przepałowe te kury były? Nawet podliczając że jedzą tonę paszy+10%(zielonki czy warzyw) to za nic nie wyjdzie 2,5tys/t, a i kura się prędzej od takiego dobrobytu usra. Tyle to kosztuje premix witaminowy, którego się dodaje 2-5% max. A może ta pasza to kupowana w pobliskim sklepiku (też przerabiałem kilka lat temu, ale koncentrat; w sklepiku co najmniej +30% więcej, a i gotowe pasze są raczej kiepskie) lub paszarnia robi złoty interes.

Realne koszty produkcji to w okolicy 32gr za porządnie wygladajace i smakujace jajo
też raczej nieprawda przy produkcji przemysłowej (nawet dla "1", "0" to inna sprawa, ale i tutaj koszty nie są dużo większe), no chyba że mówimy o produkcji hobbistycznej, lub wliczamy obsługę zadłużenia w bankach.

Do jednego muszę się zgodzić, ceny dla odbiorców hurtowych powinny pójść jeszcze sporo w górę (nawet 2x realne koszty produkcji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kto podejmie się ponieść koszty droższe paszy o około 100 zł by zapewnic Zielonke w paszy. Przy 1Pl bo dla Eko OPL to Pasza zaczyna się od 2.5 tyś za tonę i to słaba nie mylić z wolnym od GMO bo to akurat wyjdzie nieco taniej

toś pojechał . Koszt zrobienia 18 bez zielonki to 1000zł/t z groszami, susz kosztuje też około 1000zł/t. To z kąt taka cena. Czyżby aż takie przepałowe te kury były? Nawet podliczając że jedzą tonę paszy+10%(zielonki czy warzyw) to za nic nie wyjdzie 2,5tys/t, a i kura się prędzej od takiego dobrobytu usra. Tyle to kosztuje premix witaminowy, którego się dodaje 2-5% max. A może ta pasza to kupowana w pobliskim sklepiku (też przerabiałem kilka lat temu, ale koncentrat; w sklepiku co najmniej +30% więcej, a i gotowe pasze są raczej kiepskie) lub paszarnia robi złoty interes.

Realne koszty produkcji to w okolicy 32gr za porządnie wygladajace i smakujace jajo
też raczej nieprawda przy produkcji przemysłowej (nawet dla "1", "0" to inna sprawa, ale i tutaj koszty nie są dużo większe), no chyba że mówimy o produkcji hobbistycznej, lub wliczamy obsługę zadłużenia w bankach.

Do jednego muszę się zgodzić, ceny dla odbiorców hurtowych powinny pójść jeszcze sporo w górę (nawet 2x realne koszty produkcji).

Ludzie tu tematem są ceny jaj a nie produkcja zielonki czy innych cudów.Z produkcją chałupniczą to proszę na forum Gospodyń Wiejskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ludzie tu tematem są ceny jaj a nie produkcja zielonki czy innych cudów.Z produkcją chałupniczą to proszę na forum Gospodyń Wiejskich.

no widzę, że każdy tutaj się trzyma sztywno tematu.

Ceny detaliczne u mnie to (wg. polskiej klasyfikacji wagowej):

0,75zł-S

0,7zł-1A

0,6zł-1B

0,65zł-2A

0,5zł-2B

Hurt 10gr od detalu, do 15gr dla stałych. No ale co ja mniejszy mogę wiedzieć o cenach i produkcji, przecież to tylko produkcja "chałupnicza", a żeby wyjść na 0 to trzeba trzymać kilkaset tysięcy minimum i sprzedawać za bezcen handlarzom i stonkom wg niektórych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy a jak tam ceny jaj 3-jek, duży hurt bo dochodzą mnie niepokojące informacje

Dla ciebie od poniedziałku 2 grosze do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak siegam pamięcią po każdych świętach jest lekki zastój, tydzień dwa i wszystko powraca o normy.

Moja sprzedaż w nadchodzącym tygodniu, ilości Tirowe..

L 30

M 28

NETTO !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak siegam pamięcią po każdych świętach jest lekki zastój, tydzień dwa i wszystko powraca o normy.

Moja sprzedaż w nadchodzącym tygodniu, ilości Tirowe..

L 30

M 28

NETTO !!!!

Potwierdzam

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisze po raz trzeci, nie rozbawiajcie nas tymi kosmicznymi cenami, pisać to se można ...

- nie ma innych cen hurtowych.

L 31/32

M 28/30

Przemysł 3 / 4zł za kg.

pozdrawiam

Potwierdzam

pzdr

No to jednak trochę tanieje bo od 32 do 30 to chyba w dół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego czytaj ze zrozumieniem napisałem 100 zł do tony paszy napisałem jak tys to wydedukował ze dla 1Pl pasza wychodzi 2.5tysia ja napisałem o paszy Eko i bez GMO a te pojęcia widzę są obce.... a nie paszy konwencjonalnej - czytaj twojej masowej. Masz pojęcie jak widzę trochę ale ja tu nie wykładowca matematyki jestem. Koszt wyprodukowania jaja przemysłowego mnie nie interesuje ale pewnie okolo 23 groszy u nas 28gr bo ja jak zamówię parę patelni zboża i premix to przy mojej manufaktorze ceny paszy nie zbije, dobra gotowa to jak napisałeś 100 czy 110 za metr tylko to nie jest to co możesz zrobić sam i nie oszczędzając ani nie szczypie się z białkiem jak to robi większość skowyrzac każdy grosz . Cena premix 2.5 dobrej firmy nawet 5 zł oczywiście za kg i 1% susz kolego dobrej jakosci lucerna to 200 zł za mert a też minimum 5% a najlepiej 8do 10% i według najnowszych badań włókna w paszy może być śmiało więcej niż 3% normą powinno być 5% takie stosuje a co do jakości i kosztów to nie bez powodu się tak różnią. Zapraszam na jajecznice a wyjdziesz jak to jajo na miękko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla jasności bo może ktoś źle zrozumieć 23gr i 28gr to koszty samej paszy ja u siebie tak to wycenilem ale trzeba pamiętać o innych kosztach które radykalnie podnoszą cenę jaj 1Pl 2Pl czy OPL. My maluczcy więcej wydamy stosunkowo w przeliczeniu na jajko na : prąd, obsługę czy logistykę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(słowo zostało usunięte) ręce opadają jak sie to czyta

- chłopie nie opowiadaj nam pie.dół, tylko pisz na temat (cena jaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przepraszam za błąd z GR =RGAMAMI a tak na logikę to nawet nie myślałem że można tak to zinterpretować...

To nie interpretacja tylko racja. To są skróty i symbole ustalone odgórnie, nie przez handlarzy. Logika tu nie ma znaczenia. Potrzebna tylko i wyłącznie wiedza na poziomie szkoły podstawowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No własnie , jak tam ceny jaj bo od rana tylko telefony ile w tym tygodniu opuszczę

Opuszczaj, opuszczaj. Straszne obniżki.

M 0,19

L 0,24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No własnie , jak tam ceny jaj bo od rana tylko telefony ile w tym tygodniu opuszczę

M 0,19

L 0,24

Żebyś nie wykrakał

Poważnie kolego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M 0,19

L 0,24

Żebyś nie wykrakał

Poważnie kolego

Jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi