Skocz do zawartości
ekofarmer

Ceny jaj spożywczych

Rekomendowane odpowiedzi

i sanepidy i inne się nie czepiają ? powinna być gdzieś jednak etykieta z tego co mi wiadomo ? i ile taka sensowna cukiernia przerabia skrzynek na tydzień ?

...

W cukierniach, które odwiedził już sanepid to biorą tylko z zakładów pakowania lub przestawili się na proszek lub masę. Niestety przepisy coraz bardziej są restrykcyjne po ostatnich aferach z jajkiem. Tzn od dawna są restrykcyjne ale zaczyna sanepid je egzekwować i nie ma zmiłuj się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Btw. jak myślisz że zrobisz jajo po 0,18 to zakładaj produkcję... Będziesz konkurencyjniejszy od większości producentów.

...

A założymy się, że taka cena będzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sanepidy i inne się nie czepiają ? powinna być gdzieś jednak etykieta z tego co mi wiadomo ? i ile taka sensowna cukiernia przerabia skrzynek na tydzień ?

...

W cukierniach, które odwiedził już sanepid to biorą tylko z zakładów pakowania lub przestawili się na proszek lub masę. Niestety przepisy coraz bardziej są restrykcyjne po ostatnich aferach z jajkiem. Tzn od dawna są restrykcyjne ale zaczyna sanepid je egzekwować i nie ma zmiłuj się.

To mnie akurat nie martwi, wręcz przeciwnie cieszy. Koniec z pseudopakowniami w stodole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Btw. jak myślisz że zrobisz jajo po 0,18 to zakładaj produkcję... Będziesz konkurencyjniejszy od większości producentów.

...

Oczywiście, możemy się założyć. Bo ja liczę z pełną amortyzacją i kredytem. A jak ktoś tego nie dolicza to albo ma budynki po 50 lat a wyposażenie po 20+, albo liczy że to z nieba spadło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Oczywiście, możemy się założyć. Bo ja liczę z pełną amortyzacją i kredytem. A jak ktoś tego nie dolicza to albo ma budynki po 50 lat a wyposażenie po 20+, albo liczy że to z nieba spadło...

To nie zakład o czyjąś amortyzacje czy kredyt, ale zakład o cenę, w której będzie dostępne jajko. Oby nie doszło do wykupu kwot jajecznych... Ostatnimi czasy mało brakowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

To mnie akurat nie martwi, wręcz przeciwnie cieszy. Koniec z pseudopakowniami w stodole.

Mnie nie cieszy, z tego względu że jednak większość przechodzi na proszek i masę. Z tego też powodu nie spożywam już takich wyrobów. Promuję zdrową żywność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i jeszcze jedno pytanko:

jak wozicie towar na cukiernię? "luzem", czy "luzem" w kartonach zbiorczych, czy w zgrzanych 30 ?

dziękuję

Po Twoich pytaniach widać misiu jaki to z ciebie „wielki” hurtownik.....

Ja się pytam, gdzie jajka co mi obiecałeś???

sprzedaje 3 razy wiecej niz mozesz sobie wyobrazic.

a juz na pewno ty i 10 twoich kolegow tyle nie jestescie w stanie wyprodukowac.

zwlaszcza po salci.

synus producenta ci odpowiedzial- jak nie to wal na ingrit.pl albo lap za telefon

pytam o cukiernie bo nigdy sie nimi nie interesowalem, ale rozumiem, ze ty jestes taki wybitny, ze wiesz wszystko- zatem podziel sie informacjami a nie pyszczysz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i jeszcze jedno pytanko:

jak wozicie towar na cukiernię? "luzem", czy "luzem" w kartonach zbiorczych, czy w zgrzanych 30 ?

dziękuję

i pytam o takie rzeczy bo zgodnie z obowiazujacymi przepisami nie mozna ich wozic luzem i moze to robic tylko zaklad pakowania i sortowania jaj

rozumiem, ze sa kozaki i sie nie patyczkuja, ale ja jestem odpowiedzialny kozak i chce wiedziec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja się pytam czy niektórzy mają kłopot ze zrozumieniem prostych rzeczy, czy za daleko do głowy? Jeśli kol misiek bierze L za 48, to z jakiej racji ma wam to odsprzedać w tej samej cenie? Caritas? Przytulacie teraz 30 gr na jaju i po parę razy pytacie, czy wam ktoś sprzeda bez zarobku. Puk, puk... Jest tam ktoś? Zapłaćcie 53 i będziecie mieć, jeśli wam tak brakuje. Przecież już wam napisał, że jego Lka za 48 dla was, jest tam, gdzie u innych jest od poniedziałku 2gr do góry.

proste, ale za trudne dla producenta ktory udaje producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

no i wlasnie o tym mowilem- P.Leszkiewicz pewnie w słoikach wozi i mu to wisi i powiewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

THATS RIGHT ! Jestem za- sam wskażę nawet palcem, a pseudo handlarzy z zalanej piwnicy również !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak poza konkursem, bo widzę obruszenie niektórych osób:

ok jakaś spina z Yoyem i Demirugiem może była, może nie zawsze się zgadzamy, ale bez wazeliny powiem uczciwie- gołym okiem widać, że to są przedsiębiorcy i prawdziwi producenci, a nie jakieś wypierdki oderwane od pługu co mają 20tys kur (nie obrażając małych, bo mały to stan umysłu), wzieli s klase w leasing zanim weszły kury na obiekt, a teraz mądrzejsi od telewizora, bo zrobili sobie przez 2 miesiące górkę którą ja zarabiam w jeden dzień niezależnie czy jajko jest po 20 czy po 50gr :D:D

zapomniałbym dodać, że po robocie przy kurach idą do pracy i udają milionerów i światowych biznesmenów.

do pozostałych; zwłaszcza tych opisanych, a już zwłaszcza krzykaczy- jeśli handlarze be i fe, a do tego kłamią to warto posłuchać co powyższe osoby mają do powiedzenia,

Demi i Yoyo to nie znaczy, ze nie będę już z wami dyskutował- wybijcie to sobie z głowy po to mamy forum

Aktualna sytuacja:

ten tydzień bez zmian, następny być może delikatnie w dół, ale moi jeszcze nie wiedzą i nie chcą wychodzic przed szereg I think so

podobno straszne kolejki na ubojniach i problem ze zdaniem kury jak u was ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na tym forum pisze się krótko i na temat..

L - 48

M- 44

Tak było w ubiegłym tygodniu na drogich fermach.

Poniedziałek rozpoczął się cenami:

L-46

M-42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mnie nie cieszy, z tego względu że jednak większość przechodzi na proszek i masę. Z tego też powodu nie spożywam już takich wyrobów. Promuję zdrową żywność.

No taa, bo jak jajo wyjdzie z pakowni to od razu z miejsca traci swoją "zdrowotność" i staje się chemicznym wynalazkiem... Ziemia też jest płaska wg. Ciebie ? :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i jeszcze jedno pytanko:

dziękuję

i pytam o takie rzeczy bo zgodnie z obowiazujacymi przepisami nie mozna ich wozic luzem i moze to robic tylko zaklad pakowania i sortowania jaj

rozumiem, ze sa kozaki i sie nie patyczkuja, ale ja jestem odpowiedzialny kozak i chce wiedziec

No nie do końca to jest tak... bo są w wytłaczance, jeżeli kupujesz dany towar z pakowni to de facto jest on już zweryfikowany i zapakowany... a to że na palecie zbiorczej... Kwestia tego jak ktoś podejdzie do definicji "zapakować" dla mnie jak jajko jest w wytłaczance to jest już zapakowane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

To nie zakład o czyjąś amortyzacje czy kredyt, ale zakład o cenę, w której będzie dostępne jajko. Oby nie doszło do wykupu kwot jajecznych... Ostatnimi czasy mało brakowało.

Stawiam w Zakopcu butelkę Whisky jak w 2018 spadnie do 0,18 zł jajo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stawiam w Zakopcu butelkę Whisky jak w 2018 spadnie do 0,18 zł jajo...

Jak było w tym roku że taka cena była

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi