thunder13 2 Napisano 2 Kwietnia 2018 Kurza ślepota a poza tym? Wiem że leki żarcik, ale i jakaś oczywistość. Raczej nie zauważyłem aby stare stado traciło widzenie w półmroku po 2msc stosowania obniżonej dawki. Ale chodzi mi głównie o pisklęta bo niedługo mi przywiozą, a koncentrat dostałem ze sporo uboższą ilością wit. A. Zapotrzebowanie na wit A jest wzmożone u zwierząt szybko rosnących. Wit. A jest niezbędna do właściwego funkcjonowania nabłonków... Ogólnie teorii, nie chce mi się pisać. Ale A ma wpływ na wchłanianie i proliferację kom.... Po za premiksem to co dajesz w paszy też zawiera wit A, tylko w małych ilościach. Można to rozwiązać na 2 sposoby: Albo wzbogacić paszę albo dawać suplementy do wody. Pasze możesz wzbogacić chociażby marchewką (czego sobie w dzisiejszych czasach nie wyobrażam żeby stosować to przy hodowli na masową skalę - kiedyś się tak robiło, jeszcze 20-30 lat temu.) lub po prostu suplementuj do wody. Najlepiej to porównaj wzorzec stada z tym co powinno wychodzić w paszy. I czy wartości się zgadzają. Zdrowych Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. Więcej opanowania i mniej naszego polskiego biadolenia. Pozdrawiam Ps. Pogoda sama nam robi śmigus dyngus w tym roku. marchewka, marchewką, kurczakom nie podam, stare... dostają, zostają witaminki do picia lub do paszy. Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź. Również życzę Wszystkim tutaj goszczącym spokojnych, radosnych Świąt Wielkanocnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczarek 0 Napisano 2 Kwietnia 2018 28 palet załadowane, cena - bez żadnych korekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczorek 0 Napisano 3 Kwietnia 2018 korekty to będą ale w górę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misio8 0 Napisano 3 Kwietnia 2018 witam wszystkich po świętach, chciałem zapytać kolegów z jednej i drugiej strony barykady czy ktoś ma może doświadczenie w halach/magazynach z płyty warstwowej, ale z normalnym dachem, a nie plandeką ? chodzi mi o to czy taki obiekt jako magazyn składowania jaj spełni swoją rolę i nie będzie np. problemów z nadmiarem wilgotności czy temperaturami w jedną i drugą stronę oraz o to jaką należy przyjąć cenę za m2 postawienia takiego obiektu (z mediami, wylewką bezpylną itp.- jednym słowem na gotowo, bez uwzględnienia bram/ramp). z góry dzięki za wszelkie info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIPDiP 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 Otrzymaliśmy od Państwa sygnał o tekście prasowym, który w sposób nierzetelny i szkodliwy dla branży przekazywał "informacje" dotyczące jaj. Po naszej interwencji tekst został wycofany. Zamierzamy także z wydawcą portalu przygotować tekst, który przedstawi zalety jaj, a także w sposób uczciwy wyjaśni brak różnicy w składzie i wartościach odżywczych jaj pochodzących z różnych systemów chowu. Raz jeszcze dziękujemy za przekazanie informacji. KIPDIP http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/jakie-jajka-kupowac-jak-odczytywac-oznaczenia-na-jajkach_41345.html ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoyo 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thunder13 2 Napisano 4 Kwietnia 2018 W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt. Jakby kogoś interesowało to 1-dniówki ze szczepieniami ~2,7 netto (tj. jakieś 8-9% drożej niż w tamtym roku o tej samej porze). @misio8 a taka ściana z płyty nie będzie się pocić i nie będzie się skraplać? Nie lepiej postawić tańszą ścianę z siporexu 24. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenaniemaceny 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...Ps . A MISIO PISAŁ L-KA 0,15 GR CO TAK NIE BYŁO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenanienaceny 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...Ps . A MISIO PISAŁ L-KA 0,15 GR CO TAK NIE BYŁO A ty dalej w tym detalu, ale masz racje tam nigdy po 15 gr nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misio8 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 No pisklęta poszybowały do 10 % , co do jaja to przyszły tydzień zapowiada się tragicznie jeśli chodzi o stany magazynowe braki braki ...Ps . A MISIO PISAŁ L-KA 0,15 GR CO TAK NIE BYŁO nie mów hop dopóki wiesz co. jeszcze wspomnisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misio8 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt. Jakby kogoś interesowało to 1-dniówki ze szczepieniami ~2,7 netto (tj. jakieś 8-9% drożej niż w tamtym roku o tej samej porze). @misio8 a taka ściana z płyty nie będzie się pocić i nie będzie się skraplać? Nie lepiej postawić tańszą ścianę z siporexu 24. właśnie nie wiem i o to także pytałem nie mam żadnych doświadczeń z tego typu konstrukcją stąd chciałem wiedzieć jak z wilgotnością i utrzymaniem temp. co do suporexu to już jest budowa, a z taką płytą słyszałem, że w ciągu 3 dni hala gotowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Demiurg 0 Napisano 4 Kwietnia 2018 W okolicy magazyny znowu puste. Ceny takie same jak przed świętami. A niby jakie miały być? Dopóki nie odbudują stad po tamtego rocznych aferach to tak będzie... czyli myślę że dopiero przed świętami BN może być (ale i nie musi) wysyp i zniżka. Owszem pobrali sporo kur, ale przemysł ogołocił z lekka swoje magazyny i nadal jest zwiększony popyt. Jakby kogoś interesowało to 1-dniówki ze szczepieniami ~2,7 netto (tj. jakieś 8-9% drożej niż w tamtym roku o tej samej porze). @misio8 a taka ściana z płyty nie będzie się pocić i nie będzie się skraplać? Nie lepiej postawić tańszą ścianę z siporexu 24. właśnie nie wiem i o to także pytałem nie mam żadnych doświadczeń z tego typu konstrukcją stąd chciałem wiedzieć jak z wilgotnością i utrzymaniem temp. co do suporexu to już jest budowa, a z taką płytą słyszałem, że w ciągu 3 dni hala gotowa taaa fundamenty na pewno w 3 dni ostygną. To i to budowa, płytę postawisz tyle że 3-4 x szybciej. Z wilgocią jest w miarę jak masz klime lub dobrze dobrane osuszacze. Ściana się z tego co widziałem nie poci, konstrukcja jak dobrze wykonana dość hermetyczna. Kwestia jaką wysokość planujesz. Bo to będzie miało wpływ na warunki termiczne w środku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenanienaceny 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Trzymać nie puszczać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Demiurg 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Trzymać nie puszczać Majtki w dół, cena w górę ! Pierwsza połowa przyszłego tygodnia już pozamawiana!!! ceny: 0,25-0,27 M; 0,28-0,30 L Towar schodzi na pniu, praktycznie spod kury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoyo 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Trzymać nie puszczaćU nas magazyny w okolicy puste. Dosłownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczorek 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 L-0,28M-0,25w takich cenach to jaj już brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenaniemaceny 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 misio8 PostForum: Drobiarstwo Wysłany: 07:53 Nie 11 Mar 2018 Temat: Ceny jaj spożywczych Oficjalnie info- podpisane umowy na po świętach z zachodnim przetwórstwem. Nie będę pisał o cenach żeby nikogo nie obrazić, ale będzie ostre pikowanie w dół NIC nie wiesz MISIEK BAJKOPISARZU jakoś wysyłam na eksport i jest super cena a ty pomyliłeś święta no tak .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elv 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Przed Bożym Narodzeniem też było pusto a jakoś się znalazło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yoyo 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Przed Bożym Narodzeniem też było pusto a jakoś się znalazło A teraz nie jest PRZED Bożym Narodzeniem, tylko PO Świętach Wielkanocnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Demiurg 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 Przed Bożym Narodzeniem też było pusto a jakoś się znalazło A teraz nie jest PRZED Bożym Narodzeniem, tylko PO Świętach Wielkanocnych. Tą sytuacją są wszyscy zaskoczeni... Jedni pozytywnie a inni negatywnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Demiurg 0 Napisano 5 Kwietnia 2018 L-0,28M-0,25w takich cenach to jaj już brakuje Ja mówię o netto żeby nie było. W niektórych rejonach jest parcie na obniżkę w innych wprost przeciwnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jajeczny 0 Napisano 6 Kwietnia 2018 L-0,28M-0,25w takich cenach to jaj już brakuje Zgadza się, te ceny to już historia. Są dostępne nawet 0,02gr. w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P.leszkiewicz 10 Napisano 6 Kwietnia 2018 L-0,28M-0,25w takich cenach to jaj już brakuje Zgadza się, te ceny to już historia. Są dostępne nawet 0,02gr. w dół. I po co naginasz rzeczywistosc? masz w tym jakis cel, zeby jajko bylo ponizej kosztow produkcji? Wtedy wszyscy na tym straca wlacznie z Toba, bo zaczna sie glupie podjazdy i sam rowniez zaczniesz obnizac cene na punktach. L - 29M - 26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczorek 0 Napisano 6 Kwietnia 2018 Ty jajeczny razem z miśkiem po 0,15 kupujecie jak to ktoś pisał bajeczki bajeczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jajeczny 0 Napisano 6 Kwietnia 2018 Ty jajeczny razem z miśkiem po 0,15 kupujecie jak to ktoś pisał bajeczki bajeczki Bajeczki to ty piszesz, a nawet nie potrafisz czytać. 2gr w dół to twoim zdaniem 0,15 ? To wyłącznie twoja bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach