G.Kogut 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Ceny nikt z was nie ustala a ja jako posrednik mogę zaoferować po 0,27 m więc jak to jest leci czy nie sami puszczacie cenęZ tego co piszesz wynika, że cenę towaru ustala nie producent a pośrednik. To się nazywa rynkowa patologia. 27 gr. za M- jeszcze 3-4 grosze w dół i znów dojdziemy do granicy opłacalności produkcji. Do wszystkich handlarzy: Jak ma się powyższy wpis Pana BigJajo do komentarzy i wywodów o centrach dystrybucyjnych, o tym, że producent jest od produkcji a od sprzedaży są pośrednicy, ... itp, itd ? I jeszcze jedno- nie mówcie mi Panowie i Panie handlarze, że takie zachowania jak Pana BigJajo (pewnie i innych) spowodowane jest obecną nadprodukcją jaj w Polsce. To nie nadprodukcja (bo tej obecnie nie ma), tylko takie głupie rozumowanie jakie przedstawia BigJajo są powodem patologii na rynku drobiarskim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ferma1 0 Napisano 3 Stycznia 2012 U nas cena bez zmian. Rozpoczęło się zdawanie kur ze starej klatki. Z tego co wiem to jaja od tych kur tylko do przemysłu: cukiernie, proszkownie itp. Oczywiście umowy obowiązkowe. Będą kontrolować faktury (musi zgadzać się ilość jaj wyprodukowanych i oddanych). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Egg 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Kolego G. Kogut nie pisz głupot. Cenę jaj ustala rynek ... popyt i podaż i tak zawsze było, jest i będzie!!! Zrozum TO. Nie ma nadprodukcji ???? Poczytaj sobie notowania statystyczne wg GUS'u. Posłuchaj ludzi, którzy mają do takich informacji dojście, a nie gadasz głupoty. Mówią że jest ok 30% nadprodukcji. Moim zdaniem jest dwa razy tyle albo i więcej, ponieważ istnieje coś takiego jak :czarna strefa" czyli sprzedaż jaj bez fv. Zauważ ile takiego jajka jeszcze krąży w Polsce. Kolego ferma1. z tego co ja wiem to na cukiernie nie można oddawać jajek z klatek starego typu. Ceny w dół niestety. Zero zainteresowania, towaru na kurnikach PEŁNO!!!!!!!!!!Do wyboru do koloru. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jola1 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Artykuły z poczatku grudniahttp://wzhipd.cba.pl/prasa/211-od-stycznia-rusza-kontrole-klatek-dla-kur-niosek.htmlhttp://wzhipd.cba.pl/prasa/212-mnister-sawicki-z-powodu-obowiazku-wymiany-klatek-dla-kur-niosek-ceny-jaj-wzrosna-min-o-30-proc.html artykuły bieżącehttp://wzhipd.cba.pl/prasa/226-panstwa-opozniajace-wymiane-klatek-dostaly-ostrzezenia.htmlhttp://wzhipd.cba.pl/prasa/227-nowe-przepisy-spowoduja-spadek-liczby-kur-niosek-oraz-bankructwo-wielu-firm.htmlhttp://wzhipd.cba.pl/prasa/225-brytyjczycy-nie-chca-jaj-z-klatek-tradycyjnych.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małe jajo 0 Napisano 3 Stycznia 2012 jakie ceny na terenie Żuromin Bieżuń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
G.Kogut 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Kolego G. Kogut nie pisz głupot. Cenę jaj ustala rynek ... popyt i podaż i tak zawsze było, jest i będzie!!! Zrozum TO. ...[...] Ja TO rozumiem ale czy Twoi koledzy to rozumieją ? piedronka napisał: "tylko ci co nie mają stałych dostaw wydzwaniają i powodują panikę wśród hodowców a tym samym wzrost SZTUCZNIE ceny…" Jajunia12 napisał: "Sztuczne dmuchanie ceny ma taki efekt że proszkownie stają, i będą czekać może kiedy im sprzedacie znowu po 8 gr" Biedronka napisał: "TEN SZTUCZNY WZROST CEN JEST SPOWODOWANY MIN.BARDZO DUŻYM UBOJEM NA SALCIE I ZAPASAMI U HANDLARZA , NA MÓJ NOS OBY ZA TYDZIEŃ NIE PRZYJECHAŁO DO KRAJU TYLE JAJA ŻE STARCZY NA DŁUGO... " A o nadprodukcji to już gdzieś wcześniej pisałem. Wystarczy poszukać. Podałem dane itp. Ja nie wiem, co Ci mówią i kto Ci mówi ale chyba powinieneś zmienić informatorów.Ceny stabilne. Zaczyna się normalny ruch i poświąteczny "zapasik" szybko znika. W przyszłym tygodniu nie będzie czym handlować bo od jutra jadę jednym stadem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kreator 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Spokojnie. Po co te emocje z początkiem roku?? Cenki trochę spadają, ale traktowałbym to raczej jako korekty, a nie jakieś dłuższe trendy. Trzeba się tylko modlić, żeby wypracowane ceny po podwyżkach u klienta finalnego już zostały. Bo obniża się łatwo, ale z podwyzkami do już dużo trudniej. Oby się znowu nie zaczęły wojny cenowo-podjazdowe.A co do obsad i rewolucji klatkowych to chyba jeszcze za wcześnie na jakieś oceny. Za mało danych i za mało informacji. Narazie bardziej to przypomina wróżenie z fusów.Przypominam o cenach w marketach przed Swiętami. Jak L-ka była na półce w przedziale 0.25-0.30 jakoś nikt z producentów larum nie podnosił. Mrozów nie ma, kur się niosą, a zejście w detalu bez rewelacji. Ludzie objedzeni, przejedzeni i opici dojadają resztki z dużych zakupów Sylwestrowo=Swiątecznych. Może długi weekend trochę ożywi handel...? Któryś z kolegów forumowiczów napisał, że sporo kur ze starych klatek jest likwidowane. No i teraz przyczepię się tego słowa: likwidacja. Bo czy wszystkie kury pojechału do ubojni? Bo z tego co ja widzę to sporo wraca na fermy, fermiki i na wiejskie podwórka u gospodarzy. A tam dalej się niosą. A w skali całego kraju to są całkiem pokaźne ilości..Moda na jaja z chowów alternatywnych robi swoje i coraz więcej się pojawia ściólki, wolnego wybiegu i eko. No i te najdroższe, najsmaczniejsze i najlepsze. Jaja bez numeru.Bez numeru znaczy wiejskie i "od gospodarza". No i to są dopiero JAJA w tym naszym kochanym kraju....Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenaniemaceny 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Poczekamy jeszce 2 tygodnie i zobaczymy gdzie ta nadprodukcja,co do cen to bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biedronka 0 Napisano 3 Stycznia 2012 cena rośnie 1a już po 0,44 gr.ale czad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajcarek 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Handel 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Co sie dzieje z tym zejściem czemu taka cisza co z cenami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajcarek 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Narazie lekka korekta w dol 2-3 grosze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biedronka 0 Napisano 3 Stycznia 2012 rano upierał się kolega na ceny a teraz widocznie go oświeciło bo już dzwonił czy na jutro wezmę a ceny już pasują i znów ale czad.............pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jest cenaniemaceny 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Z 0,44gr to miał co opuścić ten kolega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczarek 0 Napisano 3 Stycznia 2012 A ja sprzedaję ;1A 34-35 1B 32-33 2A 30-31 2b 28-29 Towar schodzi bez problemu- myślę o pomniejszeniu magazynu jaj na kawałek kanciapy (poczekalnia) dla zmęczonych czekaniem za jajem biednym handlarzynom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Big Jajo 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Panowie producenci spokojnie nie wyprzedzajcie rynku jest chwilowy zastój a wy tak ceny puszczacie i sprawdziło się ostatni są pierwszymi (Kochacie Big jajo wiecie gdzie zadzwonić ) już nie ma śpiewki tylko dla stałych odbiorców i pytam się gdzie są ci stali dziś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Big Jajo 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Proponuję otworzyć nowy dział jest już już jest kury kaczki i inne wykałaczki nowy "wróżbici' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biedronka 0 Napisano 3 Stycznia 2012 jajczarek znów podaje ceny do detalu...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczarek 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Proponuję otworzyć nowy dział jest już już jest kury kaczki i inne wykałaczki nowy "wróżbici' czemu się jąkasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
biedronka 0 Napisano 3 Stycznia 2012 nawet jak się ktoś jąka to nie należy się z tej choroby śmiać mądralo........ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jajczarek 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Minął stary rok ciekawe co nam da Polski Rząd w nowym roku prócz obywatelstwa i podwyżek cen paliw, prądu i paszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Handel 0 Napisano 3 Stycznia 2012 co z cenami na przetwórniach i inych skupach jaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Egg 0 Napisano 3 Stycznia 2012 A ja sprzedaję ;1A 34-351B 32-332A 30-312b 28-29Towar schodzi bez problemu- myślę o pomniejszeniu magazynu jaj na kawałek kanciapy (poczekalnia) dla zmęczonych czekaniem za jajem biednym handlarzynom i sprzedaję po 3 skrz, a tak w ogóle mam 10 tys kur. ludzie przestancie pisać głupoty...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
realista2011 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Czy są już ceny ? 30gr za 1A i 28gr za 1B? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafa780 0 Napisano 3 Stycznia 2012 Oczywiście, 1A możesz już kupić po 29gr a 1B 27gr.Na dzień dzisiejszy 1A kupisz po 30gr bez proszenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach