rolnikzwywiechowa08 0 Napisano 18 Lutego 2009 Do : nikt chyba nie straszy tylko jest jak jest. Tak ,zgadzam się, że UE nas zarzuca wymogami z kosmosu (podobno ma być papier toaletowy zapachowy w każdym boxie) a z drugiej strony zezwala na import jaj z Azji czy ze Wschodu... ja chce się utrzymać w branży więc mój syn będzie musiał spłacać te klatki, trudno - ja spłacam kredyty mojego ojca.jeżeli 0 chodzi po 0,31 to brawo ! chętnie sprzedam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
megakura 0 Napisano 25 Lutego 2009 czy moglbym mnie ktos oswiecic czym rozni sie hodowla kur w systemie "0" a "1" ? interesuje mnie rowniez w jakich cenach sa sprzedawane jajka z takich fermdzieki za wszelkie info poza tym ceny z "tradycyjnej 3":1a - 0,261b - 0,242a - 0,22 netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gall 0 Napisano 25 Lutego 2009 Witam odpowiem na twoje pytanie jesli chodzi o 0 i 1 przy 0 musisz uzywac pasz ekologicznych jesli same sie nie wykarmia i bedziesz mial specjalna kontrola ktora bedzie badac czym sa karmione a jesli chodzi o cenki to troche za tanio mimo ze nie macie 2a i 1b bo dzwonilem to Twojego ojca po jajo to moge Wam zaplacic za 1a 28 0-30 S-33 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
megakura 0 Napisano 25 Lutego 2009 moze faktycznie trzeba bedzie pomyslec o podwyzce. niestety nie mamy teraz towaru na zbyciu, nawet nie wyrabiamy na lokalny hutr/detal. ale bede mial na uwadze jak uda na sie cos odlozyc to napewno sie odezwiemy. a powracajac do poprzedniego tematu, czy na jajka "ekologiczne z chowu 0, 1, 2 jest w polsce zbyt na wieksza skale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magicos 0 Napisano 26 Lutego 2009 Kolego Megakura poszukaj w necie firmy Czachorowski z Gdańska, oni skupują jajka od tych z 0 do 3 więc zbyt jest z pewnością trzeba się tylko poorientowaćPozdrawiamO-0,30Ia - 0,28Ib - 0,26IIa - 0,24 i wciąż za mało tego sortu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gall 0 Napisano 26 Lutego 2009 Witam co do P.Czahorowski zgadza sie ze skupuje wszystkie jajka i tak sluchy doszly mnie ze placi za 2b-24 2a-25+vat poszukuje sciolkowego ktore powinno byc drozsze nawet o 4gr. o wolnowybiegowym nic nie wiem a ekologiczne wacha sie od 60gr wzwyz i platnosc przelew a jesli na powaznie myslisz na temat 2 1 0 to przemysl o podpisaniu umowy z jakas malo siecia np. delikatesy Bomi pare linkow http://ec.europa.eu/agriculture/organic/organic-farming/what-organic/organic-food_pl http://www.ekologia.pl/artykuly/46_Raporty/1491_Raporty/6477_Kupuj_jajka_z_glowa.html#anchor_2 i najwazniejsze http://www.odr.net.pl/publikacje/0138.pdf pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KO-KO 0 Napisano 2 Marca 2009 W łodzkim ceny podobne.IA -0,28 IB -0,26, IIA -0,24 przy sprzedazy Tirowej. Dla zainteresowanych kupnem jaj telefon kontaktowy 0-42 714-28-05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiarz88 0 Napisano 4 Marca 2009 Witam . Kupię kupię jaja z wolnego wybiegu, jaja ze ściółki oraz jaja ekologiczne. Każde ilości. Zainteresowanych proszę o informacje. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rydzek 0 Napisano 5 Marca 2009 witam jakie ilosci cie interesuja jezeli chodzi o ściółkowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiarz88 0 Napisano 5 Marca 2009 sprzedam uzywane wytlaczanki do jaj a15 i a17. Wzbrane i wyselekcjonowane cena 6 gr-szt. komu komu bo ide do domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiarz88 0 Napisano 5 Marca 2009 Kolego Rydzek. odpowiedz masz na PWpozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rydzek 0 Napisano 5 Marca 2009 potrzebuje wzoru dobrej oferty odnośnie sprzedazy jaj ściółkowych pomoze ktos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remik 0 Napisano 8 Marca 2009 Witam,Ceny jaj ciągle w górę a na forum cisza jakby nic się nie działo Pozdrawiam tych co czasami coś tu skrobną a nie tylko poczytają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magicos 0 Napisano 9 Marca 2009 Witam,Cisza bo nie ma czasu żeby nadążyć za tym co się dzieje na rynku. Ceny mocno w góre strzeliły, na ten moment loco ferma:Ex - 0,35-0,36O - 0,34Ia - 0,32Ib - 0,29IIa - 0,27IIb - 0,25Magazyny puste, towar schodzi na pniu, a telefony się urywają...Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rawak 0 Napisano 9 Marca 2009 CENY NA DZIŚEX -0,34 0,35 0- 0,32 0,33 1A-0,29 0,30` 1B- 0,28 2A- 0,26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FermaMałopolska 0 Napisano 9 Marca 2009 Witam kolegów !W małopolsce tez cenka w górę:0- 0,34-35 gr. L- 0,32 gr. pak "10" - 0,35 gr. M- 0,30 grCeny bez VATMagazyny puste,wszystko idzie na bieżąco, telefonów dużo z kraju.Piszcie jak tam w innych regionach i trzymajcie takie ceny.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnikzwywiechowa08 0 Napisano 10 Marca 2009 W kuj-pom ceny identyczne. Tempo wzrostu b szybkie. Ja magazyn mam wietrzony na bieżąco.0 - 34, 35IA - 32 i po 2 grosze w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiarz88 0 Napisano 10 Marca 2009 Bracia i siostry. Trzeba kasować ile się da bo przyjdą czasy że ze zbytem jaja będzie cieżej jak euro spadnie i export się zatrzyma. Wtedy znowu zostanie tylko rynek lokalny i wchodznie w d...pę handlarzom. A są źli! I jak twierdzą. Zemsta będzie słodka!!!!!!!! bo teraz towar schodzi dobrze a za tym i cena.A jak tam z wymianami klatek na nowe, piękne,ekologiczne, kororowe? Kupę kasy trzeba wydać i termin się zbliża....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gall 0 Napisano 10 Marca 2009 Witam handlarz nie dyktuje cen tylko rynek je ustala bo dzieki takim handlarzom mozna powiedziec ze dzis masz taka cene a moze i bedzie wyzsza bo zaproponuje Ci cene o pare groszy wyzsza aby dostac towar i nie wazne czy na rynek krajowy czy na eksport hodowcy w Polsce sa zadowoleni z cen dzieki wysokiemu kursowi euro lub powiazanych z nim innych walut ale wyobraz sobie jak zagraniczni hodowcy sa zli na polskie jajko bo wten sposob ich sytuacja sie pogarsza wiec handlarz jest zly i dobry a hodowca tylko dobry choc sam chce tez wymusza cene pszenicy na rolnku jesli sam robi pasze a nie ma wlasnego zboza i tak mozna pisac w kolko jesli twoj sasiad ktory tez jest hodowca dorobi sie i wybuduje kombinat na pare milionow kur to nie bedziesz pewien czy jutro przez niego dolozysz do jajka pare groszy bo bedzie nadprodukcja itp.Ajesli chodzi o klatki to Kolega Remik dobrze powiedzial jest tylu hodowcow w europie ze jestescie wstanie zrzeszyc sie i wymuc na unii inna dyrektywe dzieki ktorej nie bedziecie musieli wykladac pare milinow na modernizacje kurnika Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remik 0 Napisano 10 Marca 2009 Witam Poniższe wypowiedzi można podsumowć następująco: ceny jaj powinny byc takie żeby producentowi chciało się pracować, handlarzowi handlować a konsumentowi kupować jajeczka A nade wszystko potrzebna jest STABILIZACJA a nie jazdy cenowe od świąt do świąt. Ten rok to wyjątek który zdarza się raz na pare lat z powodów wszystkim znanych.Ceny na dziś loco ferma plus VAT: Ex-0,36 O-0,34 1a-0,32 1b-0,30 2a-28-29 2b-27-26 3-23.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiarz88 0 Napisano 10 Marca 2009 Remik. Amen chciałoby się powiedzieć. Teraz to jest wariactwo. Szkoda, że jeden drugiego nie szanuje tylko ciśnie że mało nie zadusi. Wszyscy są sobie potrzebni.....i produkcja i handlowiec tylko czemu tak na wariata. Powiedziałoby się rynek. Słoń, słonicy pcha banana....potem następuje zmiana.... U mnie ceny jak u Ciebie. Woźniak podobno skupuje M-ke po 30 groszy. Ile w tym prawdy? A o wymuszaniu czegokolwiek.....potrzebne jest lobby. Krajowa Rada Drobiarstwa skupia w większości przetwórców drobiu mięsnego a jajcarzy jak na lekarstwo....kto zadba o jajczarskie interesy.....? Gadaniem to niech zajmą się przekupki na targowisku. Trza działaś! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezarek96 0 Napisano 10 Marca 2009 witam wszystkich czytam to forum i śledze z czystej zawodowej ciekawosci(handel) -dzisiaj postanowiłem napisac jakie jest moje zdanie na temat tak gwaltownego wzrostu cen - nie wnikajac czym jest on podyktowany ( jest okazja trzeba zarobić ) tylko mam jedno ale , czy nie zabijacie panowie producenci w tym momencie dobrze rozwijajacego sie rynku sprzedaży ( przypomnijcie sobie rok ubiegły i wielkosc sprzedazy towaru w poście i zaraz po swietach) nadchodzące świeta nie beda juz takie bogate jak Boże Narodzenie -to sa inne świeta - na wiosne ludzie inwestują w ciuchy , medialna burza wokoł kryzysu powoduje marazm jeszcze dwa ,trzy tygodnie i my handlarze bedziemy w miare przez producentów zaopatrzeni w towar i gotowi do swiatecznego handlu -ale wysoka cena art. spożywczych zmusi ludzi do oszczedności DZISIAJ(niektorzy maja jeszcze stare ceny) jajko idzie bo inne produkty sa drogie --przykład zapaśc sprzedazy ryby i sledzia .- w to miejce sprzedaje sie jajko miną swieta i jak zwykle producenci wpadna we wlasne sidła - jaja nie beda sie sprzedawaly bo jest po sietach -wejdzie nowalijka -skończy sie export-nie beda sie sprzedawały bo są za drogie itd i zacznie sie jazda mimo oficjalnej ceny , ciche wydzwanianie do odbiorców z zanizona cena , aby towar sprzedać - i zacznie sie wielki jubel i bałagan na rynku jaj , który bedzie cieżko opanować oczywiscie chce aby taka sprzedaz jak jest obecnie utrzymała sie jak najdłuzej -dzieki temu żyje i zarabiam - ale TAK wysoka cena da nam zarobek na króka mete Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rawak 0 Napisano 11 Marca 2009 WitamZgadzam się z kolegą jeszcze chwila i przyjdą takie czasy że hodowcy zaczną wydzwaniać i prosić żeby zabrać towarek. ale panowie handlowcy nie ma tego złego. Damy radePozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gboy 0 Napisano 11 Marca 2009 witam wszystkich czytam to forum i śledze z czystej zawodowej ciekawosci(handel) -dzisiaj postanowiłem napisac jakie jest moje zdanie na temat tak gwaltownego wzrostu cen - nie wnikajac czym jest on podyktowany ( jest okazja trzeba zarobić ) tylko mam jedno ale , czy nie zabijacie panowie producenci w tym momencie dobrze rozwijajacego sie rynku sprzedaży ( przypomnijcie sobie rok ubiegły i wielkosc sprzedazy towaru w poście i zaraz po swietach) nadchodzące świeta nie beda juz takie bogate jak Boże Narodzenie -to sa inne świeta - na wiosne ludzie inwestują w ciuchy , medialna burza wokoł kryzysu powoduje marazm jeszcze dwa ,trzy tygodnie i my handlarze bedziemy w miare przez producentów zaopatrzeni w towar i gotowi do swiatecznego handlu -ale wysoka cena art. spożywczych zmusi ludzi do oszczedności DZISIAJ(niektorzy maja jeszcze stare ceny) jajko idzie bo inne produkty sa drogie --przykład zapaśc sprzedazy ryby i sledzia .- w to miejce sprzedaje sie jajko miną swieta i jak zwykle producenci wpadna we wlasne sidła - jaja nie beda sie sprzedawaly bo jest po sietach -wejdzie nowalijka -skończy sie export-nie beda sie sprzedawały bo są za drogie itd i zacznie sie jazda mimo oficjalnej ceny , ciche wydzwanianie do odbiorców z zanizona cena , aby towar sprzedać - i zacznie sie wielki jubel i bałagan na rynku jaj , który bedzie cieżko opanować oczywiscie chce aby taka sprzedaz jak jest obecnie utrzymała sie jak najdłuzej -dzieki temu żyje i zarabiam - ale TAK wysoka cena da nam zarobek na króka mete Moim zdaniem fale świąteczne i poświateczne juz nie wpływaja tak bardzo na ceny jaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remik 0 Napisano 11 Marca 2009 Każdy ma swoje racje ale powtarzam jeszcze raz: tej branży potrzebna jest stabilizacja tzn. jasne przepisy dot. zwłaszcza dobrostanu, szeroko rozumiana przewidywalność produkcji i uczciwe ceny z wachaniami 1-3 grosze a nie jazdy po 10 groszy zależne od pory roku i temperatury. A tak dzisiejszy handel przypomina czasami wojnę na lini producent - pośrednik.Szanujmy się nawzajem a będzie normalnie.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach