Skocz do zawartości
ekofarmer

Ceny jaj spożywczych

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jakiś hurtownik uważa że dziś handluje tylko świeżym towarem,to mówiąc delikatnie ,,mija się z prawdą''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wytłumaczcie mi proszę dlaczego jajko w małym hurcie na miejskich targowiskach kosztuje 40 gr.Na fermie poniżej 20 gr. czy nawet poniżej 15 gr.

Czy rynek jajka nie strzela sobie w ten sposób w kolano.Jutro to drogie jajko będzie jeszcze stare ( nieświeże ) i co wtedy?Czy to spowoduje wzrost sprzedaży?Tylko tani towar sprzedaje się w dużych ilościach , a jajko po 40 gr. to luksus. Wiem że rotacja jajka na fermach jest ponad 10 dni-oficjalnie.A nieoficjalnie to sami wiemy.Koledzy hurtownicy czy wy to rozumiecie?

sprawa jest prosta , ruch jest tak słaby ,ze trzeba odbić sobie na marży , ja sam sprzedaje na sklepy 1b po 0,34-0,36 netto , po co mam opuszczać jak supermarkety trzymaja cene

chociaż mam juz wjazdy konkurencji ze "świeżym"jajem po 0,22 bo szorty falują bo nakupił "świeżego" jaja w dobrej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

a czegóż by się spodziewać po takich pogodach i powodziach. Handel przynajmniej o 50% gorszy niż zwykle. Ceny u moich producentów narazie stabilne choć są kolejni którzy przebąkują o likwidacji stad bo nie mają gdzie sprzedać nawet taniego "świeżego" jajka. A jak mi mówił jeden hodowca to nawet to co zarobił wcześniej na długo nie zrekompensuje tego co teraz musi dokładać do produkcji i spłacać kury, także poczekajmy zobaczymy co się będzie działo w wakacje. Wersje wydarzeń są cztery:

1) wszystko pozostanie constans czyli niskie ceny i niewielki ruch.

2) cena spadnie jeszcze bardziej choć nie będzie widać ożywienia.

3) wzrośnie zainteresowanie jajkiem, a i może delikatny ruch cenowy w górę.

4) wzrośnie zainteresowanie jajkiem, a cena bez zmian (choć w to najmniej wierzę bo jeśli zacznie dobrze schodzić jajko to z jakiegoś powodu czyli: mniejsza obsada, większy eksport lub większe spożycie). Zresztą sam też myślałem, że teraz przy tych cenach sobie odbiję wcześniejsze wyższe ale narazie jest z tym kiepsko. A na pewno nie pomagają w tym "oszołomy" którzy handlują w detalu na skrzynki lub nawet na pól skrzynki w cenach niewiele wyższych niż ja kupuję ilości całosamochodowe od hodowców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. Kocwajaja twoje prognozy wyglądają tak:albo jutro będzie padać albo nie będzie padać,czyli zero konkretów.Cena na jutro 1a-0,19 itd Ruch słaby,oby nie było gorzej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simon gdzie Ty widzisz słaby ruch ?

bo u mnie ruch jest tragiczny 50%

oby nie było gorzej .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ostatnio przeglądając internet trafiłem na fajny serwis z bezpłatnymi ogłoszeniami rolniczymi. Więc jak chcecie sprzedać lub kupić jakąs maszynę rolniczą to polecam:

http://targ.rolniczy24.pl

dużo ogłoszeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TEN SENDAR ZARABIA CHYBA NA ROZPOWSZECHNIANIU INFORMACJI (UKRYTA REKLAMA) Napisał łącznie 138 razy , a wypowiedzi miał tylko trzy -reszta to powtarzanie tych samych wpisów (REKLAMUJĄCYCH COŚ) na wszystkich możliwych forach tematycznych !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kolego z Kaszub te ceny które podajesz to chyba z jakiegoś skansenu na Kaszubach są bo nikt tyle teraz w hurcie za Ia nie płaci, a co do moich prognoz to jak jesteś taki mądry to przedstaw co według Ciebie będzie działo w następnych miesiącach chyba, że już Cię szpili dokładanie i chciałbyś znowu ciągnąć tyle co poprzednio od pośredników. Co do ruchu to tragiczny może nie jest. Gorsze, że b mała przebitka na dużym hurcie i eksporcie, a przy takiej cenie powinna być znacznie wyższa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotujcie się do upałów już dziś - oferuje preparat witamina C (90%) z glukozą (10%) w cenie

1100 zł za 25 kg.

Koszt kilograma to tylko 44 zł.

Zamówienia na e-mail: witaminy1@wp.pl

Wystawiam paragon lub fakturę VAT.

tel. 883-933-992.

W ofercie preparaty dla drobiu wielu firm.

Ofertę wysyłam na e-mail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne z tą korektą bo mi jeden czy drugi hodowca przebąkuje o małej podwyżce. Podobnież zaczął im schodzić towar lepiej, magazyny zrobiły się puste to i myślą, że ruch się zaczął większy. A w terenie b różnie, duże jajko czyli XL i O schodzą b dobrze i cenka też jest przyzwoita (słyszałem że brakuje go na prawie każdej fermie) ale pozostałe za to b słabo, no może poza S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

towar idzie jak krew z nosa .

jedynie co dobrze sie zachowuje to pleśń która na jaju od starej kury pojawia się niemal natychmiast.

Niestety potwierdzają się moje wcześniejsze wpisy w których mówiłem o spadkach w czerwcu i do puki nie zrobi się ruch to tak będzie się działo.

Zakup na dziś to :

0-0,26-0,28

s-0,21-0,25

1a-0,14-0,16 itd.

Simon co u ciebie czy potwierdzasz moje ceny i opinie o spadkach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detal lezy i kwiczy, faktycznie nie zapowiada sie na jakakolwiek zmiane, ale przynajmniej ceny idzie utrzymac wlasciwie przedswiateczne. natomiast hurt tj. odbiorcy od 1 do 10 palet, wrecz odwrotnie! towar musze zbierac i niejednokrotnie ciac zamowienia, gdyz sie nie wyrabiam. Tylko co z tego skoro cena slabiutka. Podaje ceny minimalne:

0 - 0,21 +

1a - 0,18

1b - 0,16

2a - 0,14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Biedronka, co do cen to w 100% zgadzam sie z Megakurą, podaje w pełni autentyczną cenę.Tragedii nie ma bo bywało o wiele gorzej. Moi odbiorcy narzekają na zejście i mówią że sprzedają o 30% mniej.Ważne jest to że kto ma świeży towar ten go sprzeda od ręki i dostanie grosz więcej.Znajomi sprowadzali jajko ze śląska i mazowsza bo było tanie ale jakościowo kiepskie wręcz nędzne trzeba trzymać ze stałym dostawcą a nie szukać tanich zbuków za 15gr to jednak podstawa w tym handlu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Co do zejścia w hurcie faktycznie ożywiło się ostatnio dosyć znacznie w porównaniu z okresem poświątecznym, ruszył trochę lepiej eksport a to za sprawą kursu euro i jakieś dodatkowe tiry można wysłać zagranicę. Ceny jakie płaciłem w tym tygodniu różnie - Ci którzy jeszcze nie poszli za tymi ruchami można było kupić u nich Ia po 0,16. Są też tacy co wołają już za Ia po 0,18 i nie chcą słyszeć nic taniej. Najgorzej z dużym jajem teraz dostać czyli XL i O albo chcą za nie dużo albo sprzedają tylko pod warunkiem, że pare palet mniejszego się weźmie. W detalu ciągle to samo co po świętach słyszę, że idzie fatalnie albo prawie się nie sprzedaje. Z drugiej strony trudno się dziwić taki teraz okres warzywa i owoce wchodzą to i mniej jajka idzie - tak jest co roku...nic nowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przygotujcie się do upałów już dziś - oferuje preparat witamina C (90%) z glukozą (10%) w cenie:

1100 zł za 25 kg (z przesyłką).

Koszt kilograma to tylko 44 zł.

Zamówienia na e-mail: witaminy1@wp.pl

Wystawiam paragon lub fakturę VAT.

tel. 883-933-992.

W ofercie preparaty dla drobiu wielu firm.

Ofertę wysyłam na e-mail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi