Skocz do zawartości
ekofarmer

Ceny jaj spożywczych

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przez nagrzewnice wodę z sieci puściłem. Może coś to daje 30 stopni na wysokości 1,70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nawet wentylatory wielkie go wno daja

dają dają, tylko one nie są aby schłodzić tylko wymienić ze starego na świeże powietrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak miało drożeć piszecie a ja dziś kupiłem bez problemów w starych cenach... ...

ale hodowca mówił że pszenica u nich kosztuje 670 zł. i ma nadzieje że pasza spadnie na 900 stów .

czesc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hodowca mówił że pszenica u nich kosztuje 670 zł. i ma nadzieje że pasza spadnie na 900 stów .

czesc

900zł pasza

- żeby była jakakolwiek opłacalność przy takiej cenie paszy, jajo klasy M lub 1B musi kosztować minimum 25gr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak miało tanieć piszecie a ja dziś sprzedałem bez problemu po nowych cenach ... ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XL - 0,34 / 0,36

L - 0,21 / 0,23

M - 0,17 / 0,19

S - 0,10 / 0,12

ceny na fermach dla h.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hodowca mówił że pszenica u nich kosztuje 670 zł. i ma nadzieje że pasza spadnie na 900 stów .

czesc

900zł pasza

- żeby była jakakolwiek opłacalność przy takiej cenie paszy, jajo klasy M lub 1B musi kosztować minimum 25gr.

cena paszy 900 przy obecnym % nieśności moich kur to wyjdzie przy koszt paszowy 0 3 gr w dół czyli po obliczeniu wszystkich pozostałych kosztów jakie posiadam to jakieś .... 25gr srednio na jajo przy obecnej cene paszy 28 gr. Ale gdybym miał wszystkie kury w szczycie i znoszące same bolki chyba bym już coś zarobił oczywiscie gdyby pasza byla po 900. Najlepsze jest to, że po dzisiejszym zdaniu kur i obliczeniu kosztów które mi zostały a zostało mi stado w szczycie i wliczajac w to obsluge kredytów to średni koszt jaja wychodzi 34 gr.

Wiec jajczarek mial racje mowiac, ze gruby najpierw schudnie a chudy w tym czasie zdechnie czy jakos tak

Czyżby kluczem do przetrwania jest stawianie nowych obiektów

Detalu wróć!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

900zł pasza

cena paszy 900 przy obecnym % nieśności moich kur to wyjdzie przy koszt paszowy 0 3 gr w dół czyli po obliczeniu wszystkich pozostałych kosztów jakie posiadam to jakieś .... 25gr srednio na jajo przy obecnej cene paszy 28 gr. Ale gdybym miał wszystkie kury w szczycie i znoszące same bolki chyba bym już coś zarobił oczywiscie gdyby pasza byla po 900. Najlepsze jest to, że po dzisiejszym zdaniu kur i obliczeniu kosztów które mi zostały a zostało mi stado w szczycie i wliczajac w to obsluge kredytów to średni koszt jaja wychodzi 34 gr.

Wiec jajczarek mial racje mowiac, ze gruby najpierw schudnie a chudy w tym czasie zdechnie czy jakos tak

Detalu wróć!!

Ach te słońce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

900zł pasza

Detalu wróć!!

Hehehe. Ale się uśmiałem. Zrobiłeś jeden podstawowy i bardzo istotny błąd logiczny. Żeby nie gmatwać napiszę tak tak trochę bardziej obrazowo:

Jeśli wziąłeś kredyty na budowę pięciu kurników po 100 tys każdy i teraz próbujesz to spłacić z jednego działającego obiektu a reszta stoi pusta, to nie dziwota, że średnia oplacalna cena jajka wychodzi Ci dużo wyższa niż przy działających wszystkich kurnikach I w taki oto dziwny sposób doszedłeś do wniosku, że duża produkcja jest bardziej opłacalna.

A co by było, gdybyś miał mniejszą produkcję w ogóle ? Miałbyś mniejsze koszty utrzymania pustych obiektów oraz niższe koszty związane ze spłatą kredytów za niedziałające kurniki. Czyli przy mniejszej produkcji masz dzisiaj znacznie niższy koszt jednostkowy

I jeszcze jedno. U Ciebie koszt produkcji na dzień dzisiejszy to ok 28 gr. (tak napisałeś). A jaką masz średnią cenę sprzedaży ? 20 gr ? Ile dokładałbyś do interesu mając 100 tys kur, a ile mając 500 tys kur ? Poza tym jaki procent produkcji sprzedasz dzisiaj bez problemu po dobrych cenach z 500 tys kur ? No właśnie. A ze 100 tys. (lub z mniejszej) może to być calkiem znaczna część.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedam jaja z chowu ściółkowego, M-ka i większe, młode stado, jajka czyste i świeże z gniazd automatycznych. Małopolskie i okolice. Możliwość stałej współpracy.

518 453 416

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale poza tym, fajnie zalożenia. Podobają mi się

Gdyby pasza była tańsza, miałbym wszystkie kury w szczycie, które niosą same bolki, i jeszcze do tego, żebym miał ze 110% nieśności to ja też bym już wtedy chyba nie dokładał a wychodził na swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1a - 20

1b - 17 /18 bez najmniejszych problemów

Podejrzewam że więksi jeszcze parę groszy taniej kupują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1a - 20

Kolego taniej to już było!!!

Więksi koszą więcej za jajko, L - za 24gr.!!!

sierpień wszystko pokaże!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoyo jesteś Bardzo inteligentnym człowiekiem i dziekuje, że przetłumaczyłeś to z polskiego na nasze.

Chyba wlaśnie znalazłem się u Afrykanina między zwieraczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1a - 20

Kolego taniej to już było!!!

Więksi koszą więcej za jajko, L - za 24gr.!!!

sierpień wszystko pokaże!!!

mówisz że sierpień pokaże

- coś mi się wydaje że dopiero luty - marzec, obym się mylił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniec sierpnia pokaże ....... ale jaki będzie spadek cen przy nadchodzącej full nadprodukcji

ale u mnie burza i leje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"kolego" nic na siłę. 24 gr za L to może w sierpniu ale w sieci biedronka będzie.

Na dzień dzisiejszy to nawet poniżej 20 gr za 1A płace , a nie za L. Takie są ceny na południu i to bez ciśnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"kolego" nic na siłę. 24 gr za L to może w sierpniu ale w sieci biedronka będzie.

Na dzień dzisiejszy to nawet poniżej 20 gr za 1A płace , a nie za L. Takie są ceny na południu i to bez ciśnienia

O,21 to na obrokach na palety można już kupić wiec trudno się nie zgodzić z tymi cenami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzcie jaki kozak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kol. jak tam na fermach, czy dzisiejszy upał przerzedził komus w kurniku

- u mojej konkurencji kury na wolnym wybiegu dostały udaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta a ja tylko dwa tiry dzisiaj zdalem bo za goraco a w nocy ma byc dzien wiec nie ma sensu wiecej luznic kurnik reszta musi swoje odczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi