Skocz do zawartości
ekofarmer

Ceny jaj spożywczych

Rekomendowane odpowiedzi

fakt więksi klatkowcy wykończą tych małych .

Hehe. A to niby jak ? Taki kryzys jak teraz przetrwają Ci, którzy mają mniejsze koszty ogólne (nie jednostkowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koszty są istotne bo one są zawsze tylko zysk , a on jest wypracowywany na umowach sieciowych ale co ja się tam znam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie koszty są istotne bo one są zawsze tylko zysk , a on jest wypracowywany na umowach sieciowych ale co ja się tam znam .

No tak, ale zauważ, że w tej chwili, przy obecnych cenach, nie ma w kraju żadnej fermy, która wypracowywałaby zysk (chyba, że sama nie produkuje a jedynie handluje cudzym jajem). A przy braku rentowności produkcji najdłużej wytrzyma ten, który ma najniższe koszty ogólne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 lata wytrzyma każdy .... potem tylko najsilniejszy...

A kto jest najsilniejszy ? Czy to ten co pozaciągał kredyty, żeby rozwinąć produkcję jaj, ktorych teraz nie może sprzedać po rozsądnej cenie ? Czy może raczej ten, który ma dostosowaną wielkość produkcji do własnego zbytu, który stara się małymi kroczkami sukcesywnie rozwijać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje że cena będzie spadać masa płaci już nawet 2,5 zł za kg a jeszcze dwa tygodnie temu 3 zł i więcej. rachunek prosty 1a 2,5/15 wyjdzie nie całe 17 gr szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co WY gadacie?????????/ Cena podchodzi do góry małymi krokami a Wy, że cena w dół...ciekawe gdzie??? na bazarze chyba....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam ze bez sensu są wasze uwagi....

Ps.

Ciekawy jestem czy który z h...... wytrzymał by 3 lata dokładając tak jak hodowcy 10-15 gr do jaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysyp małego jaja pociągnie cene do dołu a na pewno nie pozwoli iść do góry...... zamknąć fermy i za handel .... holenderscy hodowcy na Ukrainie się ucieszą.... .....

ruch marny chyba wszyscy nad wodą...

czesc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co, jest okazja to się paszarnie podepną. Teraz będzie na dwa baty walenie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biedronko... wstawień było mniej niż hodowcy mają obsady więc nadmiaru nie będzie małego jajka....a od marca to mało kto wstawiał młodą kurkę jeśli interes w jaju kiepski i i za kurkę odchowaną mogą zapłacić tylko 10zł , poniżej kosztów odchowu!!! więc powiedz mi skąd te małe jajko???? chyba z Ukrainy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może w twoim regionie nie wstawiali ale w moim inwestują nadal i kurki sami odchowują czy na tym zarabiają ............... ale to robią jak nie wiesz dlaczego to z nimi porozmawiaj .....

zakup na dziś ... ceny nie podam bo się wkurzycie

czesc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jeśli chodzi o tą paszę to fakt !! Mieszalnie ostro przeginają z cenami !!!! Panowie jutro za telefony i cisnac swoich dostawców paszy !!!! Bo kroją nas ze wszystkich stron !!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz swoich zacząłem cisnac tydzien temu a oni ze maja jeszcze zapasy starego zboża i dopiero za miesiac zaczna zchodzic z ceny ale jak pszenica szla do gory to z dnia na dzien podnosili cene . nie ma jak dymanie hodowcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chyba logiczne że ze świeżego zboża nikt paszy nie zrobi bo wytruje kury

chodzilo mi o podnoszenie cen jak cena pszenicy szla do gory to ceny podnosili z dnia na dzien teraz jest odwrotnie i jest glupie tlumaczenie ze jeszcze maja stare zapasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi