Roman bbb 0 Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam co jest lepsze (lepsza wartość odżywcza) dla opasów. Sianokiszonka czy kiszonka z żyta. Mogę robić i to i to. Do tej pory robiłem tylko sianokiszonkę.Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć to wszelkie sugestie mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 2 Sierpnia 2011 Kiszonka ( powinna byc też podsuszana) z żyta to konieczność przy "krótkim stole paszowym". Jak masz tyle TUZ, że Ci starczy siej zboże lub kukurydzę. Będziesz miał swoje ziarno dla opasów lub bdb kiszonkę z energią, która ostatnimi laty staje się coraz droższa w żywieniu zwierząt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman bbb 0 Napisano 3 Sierpnia 2011 Mnie chodzi o to czy zasiać np. żyto i skosić w kwietniu a następnie zasiać kukurydze czy nie wiać żyta, tylko kuku a skosić więcej łąk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 4 Sierpnia 2011 Jesli masz dobrą ziemie i wiesz że kukurydza na zaoranym polu w kwietniu urośnie pożądna to zasiej żyto a jesli kuku ma być gorsze przez to przeoranie to siej je w plonie głównym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 4 Sierpnia 2011 Mnie chodzi o to . Kukurydza po życie zawsze będzie słabsza niz w plonie głównym, bo żyto zbierzesz nie w kwietniu ale ok połowy maja. Łączny plon jednak będzie większy niż samej kukurydzy- a w żywieniu opasów to liczy się każda tona paszy. Jak masz tyle łąk, że spoko Ci starcza na cały rok i masz kiszonkę z kukurydzy też na cały rok - po co siać żyto na kiszonkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman bbb 0 Napisano 7 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedz dowiedziałem się tego, co rozważałem na różne sposoby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 30 Sierpnia 2011 Panowie mam pytanie testował ktos owijanie balota 12 razy folia 50cm czy to wystarczy czy będzie kicha z takiej sianokiszonki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman bbb 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 Będzie kicha, będzie białe po bokach. Chyba że ja wcześnie skarmisz np. po 2 miesiącach, ale i tak to się nie opłaca, na foli nie zaoszczędzisz - niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jumz 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 witam, ja osobiście nie testowałem ale mój sąsiad jednego roku tak zrobił i efekt był taki że on przy 5 sztukach bydła miał więcej obornika niż ja przy 15. te pierwsze bele były jeszcze takie "chińskie" czyli jako takie ale już przy późniejszym skarmianiu to połowa odpadała na obornik i zbierał taką dość podsuszoną zielonkę a nie wiem jak to by się zachowywało gdyby była ona wilgotniejsza, tzn. z pewnością odpadło by więcej.więc raczej efekt mizery jeżeli chodzi o oszczędność foli. mam jeszcze pytanie w kwesti zadawania paszy dla bydła które w zimę są na wolnym wybiegu chodzi mi o to czy ktoś z Państwa karmił w zimę kiszonką z pryzmy, ja do tej pory mam zrobiony taki kosz który stoi na zewnątrz i tam jest wkładana bela , a jak to wygląda z karmieniem z pryzmy. czy ktoś tak praktykuję. dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibiA7 0 Napisano 31 Sierpnia 2011 wspaniała kiszonka z żyta ozimego w mieszance wyką ozimą na pokos kwas mrówkowy i propianowy grosze kosztują mleko się leje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach