Skocz do zawartości
Mateusz554

Rzepak, kontrakty, pytania..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

chciałbym dostać parę informacji na temat uprawy/zbioru rzepaku..

może zacznę od tego ze planuje przejęcie gospodarstwa po dziadkach, ok 10h, z całym sprzętem.

i teraz pytania :

na jaki plon mogę liczyć (dodam ze gleby dobrej jakości)??

jak wygląda koszenie ?? czy zwykły kombajn bez przystawek do rzepaku da rade ??

jak wygląda kontrakt z danym odbiorcą ?? (muszę dostarczyć nie mniej,nie więcej niż jest w kontrakcie???)

i czy w ogóle produkcja na takim terenie będzie w miarę opłacalna (biorąc pod uwagę ceny nawozów, oprysków itd..)

Proszę o udzielenie informacji w tym temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz prace to możesz spokojnie obsiewać zboża rzepak itd jak nie masz to szukaj jej jak najszybciej z 10 ha to bida z nędzą broń Boże nie szykuj się na życie z samej ziemi to naprawdę bardzo ciężki kawałek chleba i tylko 50 % zależy od Ciebie a może mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, prace mam stałą.

głownie to chodzi mi o to żeby nie oddawać ziemi ludziom którzy zaorają wszystkie granice, (potem płać za geodetów) a przy okazji może coś zarobie.

przedtem na tych ziemiach były sadzone zboża i kukurydza, ja chciałbym jednak przejść na rzepak. w tym roku niestety juz nie zdarzę, ale w przyszłym biore sie ostro do roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, najpierw to trzeba zacząć od tego czy wiesz jak uprawiać rzepak i jakie są koszty. Jeśli nigdy go nie uprawiałeś i nie miałeś ogólnie za bardzo do czynienia z rolnictwem to najlepiej zacząć od czegoś prostszego. Nie ma tak, że posiejesz i urośnie. Kombajn musi mieć stół i pionową kosę (chociaż jedną), bo jak będziesz miał ładny i gęsty to połowa zostanie na polu. Poza tym musisz jeszcze wymyślić zmianowanie. Ciągle rzepak po sobie to nie w tę mańkę kombinujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi