Skocz do zawartości
dkulesz

odpowietrzenie skrzyni korbowodowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem ciągnik z silnikiem MWM D227. Pojawił się problem, chyba z odpowietrzeniem skrzyni korbowodowej. Nie mogę znaleźć zaworu odpowietrzającego lub innego "urządzenia" do odpowietrzania. Objawy są następujące: trudności z uruchomieniem silnika, po pewnym czasie wyrzycany jest olej. Po odkręceniu wlewu oleju ojaw znika. Co można z tym zrobić. Z pomoc z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak akurat ten silnik ma ale inne to maja odme-taka rurke przez ktora gazy spalinowe spokojnie sobie uchodza niestety jak z olejem to oznacza jedno remont kapitalny, ktory i ciebie czeka sadzac po objawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, tak jak napisał poprzednik szykuje się remont silnika. najprawdopodobniej są już mocno złużyte pierścienie tłokowe no i może tuleja. problem z uruchomieniem to wina braku sprężania które przedostaje się właśnie przez złużyte elemęty. może silnik kiedyś był przegrzany i popękały pierścienie i to może być przyczyną, no albo poprostu naturalne złużycie. zastanawiam się jeszcze nad głowicą, ale obstawiałbym raczej na to co napisałem wcześniej. jednym słowem mówiąc remont nie unikniony. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...... Po odkręceniu wlewu oleju ojaw znika. Co można z tym zrobić. Z pomoc z góry dziękuję

Witam.To może spróbować zamontować odpowietrznik.Być może komuś to przeszkadzało lub było potrzebne i wymontował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też to wygląda na zaślepienie odmy. Może się z niej już dymiło i ją zatkał. Musisz szukać,Blok silnika koło popychaczy, w pokrywie rozrządu lub pokrywce zaworów. Musi gdzieś być... a raczej była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjaśniam, iż zrobiłem remon tzn wymieniłem pierścienie uszczelki, wtryski, chyba jest to odma ale gdzie jest zawór odpowietrzający

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem możliwe że ktoś wymontował jakiś element odpowietrzający.Spotkałem się z takim przypadkiem że Zetor nie miał możliwości wlania oleju i odpowietrzania ponieważ oryginalna pokrywa była wymontowana i w to miejsce wstawiona zastępcza. W jakim ciągniku jest zamontowany ten silnik?Wtedy może będzie łatwiej komuś odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi