tomasz0859 0 Napisano 31 Października 2011 Dopiszcie ciąg dalszy dla mojego krowiego menu .....Możesz zamienić megasan na Protamilk XY- nie słuchaj @kamila23.-zamienia Ci pasze silnie energetyczną na silnie białkową.DO TEGO TO PASZE SANOWSKIE Są lepsze i tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XY 0 Napisano 1 Listopada 2011 Tomaszu znasz moje dotychczasowe "krowie menu":) więc proszę doradź mi szczegółowo 'co z czym się je' w tym żywieniu, bo ciągle coś zmieniam i jakoś nie mogę dobrać optymalnego menu:( Więc co najlepiej dawać przy dobrej sianokiszonce i śrucie, bo nie chcę przedobrzyć w drugą stronę? - granulki? wysłodki?a może jeszcze coś innego? Zamienić ten megasan czy nie? Ostatnio jako bufor dokupiłem też kredę pastewną..co o tym myślisz? Jakoś kiepsko bez tej kukurydzy, chyba się zdecyduje na nią w przyszłym roku . Czekam na Twoje rady i pozdrawiam;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 1 Listopada 2011 dodawaj kwaśny węglan sodu lub bufor Kamilu, to to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 1 Listopada 2011 Czekam na rady XY - jeżeli nie masz dostępu do śrty sojowej czy rzepakowej to niestety taniej będzie ciężko. W Twoim przypadku dobry był by ddgs kukurydziany - ale i z tym pewnie będziesz też miał problemy. Mając śruty zbożowe ( dajesz ich nawet po 5kg) powinieneć dać i wysłodki suche ( bo mokrych dajesz raptem po 2 kg).Co do minerałów - są one dobrane do wydajności krów. Czym większe mlecznice tym dodatki bogatsze, ale też i droższe . Jak nie będę wiedział z jakich pasz (których firm w okolicy) można skorzystać ciężko Ci będzie pomóc.Najlepszy kontakt przez priva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 4 Grudnia 2011 XYzacząłem dawać krowom ziemniaki jakieś 3 tyg temu. Tak na próbę zamiast części kiszonki z qq.Dostają 2x dziennie po 4 kilo. Dostają więc dziennie 20 kg kiszonki 8 kg ziemniaków i 12 kg sianokiszonki (trawa z koniczyną), reszta to treściwe indywidualnie, słoma, odrobina siana. Z komórkami nic się nie dzieje, a mleczarnia już 2x brała próbki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XY 0 Napisano 8 Grudnia 2011 Dzięki za odp Darku , to miło z Twojej strony że pamiętałeś o tych ziemniakach;) ale ja osobiście już raczej tego nie sprawdzę...nie będę już sadził ziemniaków. Mam mało ha, a w przyszłym roku sieję kukurydzę, więc rezygnuję z tych "mniej korzystnych" upraw na rzecz tych "nie zastąpionych" ...ach ta QQ A tak z innej beczki spytam - jaki bufor dajesz krowom? Ja stosuję kredę pastewną..wiem, że to nie jest taki typowy bufor, ale zawsze jakieś tam działanie buforujące ma, noi tania jest. A co z treściwych dajesz? pozdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 8 Grudnia 2011 jako bufor daję kwaśny węglan sodu, ale niewiele, nie więcej jak 100-120 g/szt na dzień. Nie zakwaszają się i więcej jedzą.Treściwe to głównie śruta pszenna i trochę jęczmienna (4:1), powyżej 25 litrów dodaję jeszcze śrutę rzepakową. I tylko tyle. Przy moich wydajnościach wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XY 0 Napisano 3 Listopada 2012 Chłopaki doradźcie..jakby tu obejść się bez tej kukurydzy? Czy zamiast QQ wysłodki wystarcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasze chemirol 0 Napisano 30 Kwietnia 2013 ....jakby tu obejść się bez tej kukurydzy? Czy zamiast QQ wysłodki wystarcza? Jest to jakiś zamiennik ale wygląda to tak jak byś chciał zamienić chleb bułka paryską. Na dłuższą metę nie idzie się przestawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wnuczek5 0 Napisano 7 Października 2013 polecam glicerynę roślinną paszową pozytywne komentarze świadczą o jej jakości i skuteczności, można też zwrócić się do osób które już to kupowały i zapytać o jej skuteczność polecam, aukcje z gliceryną na allegro.tel. 511377584 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach