nextto 0 Napisano 7 Września 2011 Witammam pytanie dotyczące kiszonki z sorgo. zasiałem 3 ha sorgo w czystym siewie jako poplon po jęczmieniu ozimym. w połowie października planuje zrobić kiszonkę. w jaki sposób poprawić smakowitość uzyskanej kiszonki. tj co dodać podczas kiszenia by wzrosła smakowitość uzyskanej paszy by chętniej była pobierana przez zwierzęta ? Kiszonka z sorgo bardzo dobrze się konserwuje mieszanie z kiszonką z kukurydzy nie wchodzi w grę bo nie mam takowej. co myślicie by dodawać do pryzmy podczas zakiszania ziarna kukurydzy (kupić mokre z pola) a może coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 7 Września 2011 Ja mam nutri honey - mieszańca sorgo z trawą sudańską i zawinąłem to w pampersy ( dodając inokulant), dziś skosiłem 2 raz.Problem będziesz miał ze zbiorem bo nie uzyskasz suchej masy. Dołożenie np. sieczki znacznie by poprawiło kiche - ale prawdopodobnie będzie to niewykonalne.Zbiór z pokosu raczej jest problematyczny bo ciężko poDebra1ć 3 metrowe rośliny zpokosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 16 Października 2011 Poczekaj aż przymrozki ją "zważą" wtedy łatwiej się ukisi bo straci nieco więcej soków. Sąsiad tak zrobił 2lata temu ładna była z tego kiszonka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach