Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam . potrzebuje pomocy. mam około 2 ha ugoru to jest perz i róznego rodzaju ziele , wygląda jakby zsechniete już do ok 0,5m wysokośći co mam z tym zrobić jest susza , oprysk jakis bedzie skuteczny z powodu ze jest sucho i ziele te jest zsechniete????? prosze o pomoc co mam zrobić jak przyszykowac pole do orki???? na wiosnę co posiać ??? ( jaką uprawę zeby jeszcze zastosowac oprysk od perzu ???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie,chciałbym w tym roku wiosną zasiać łubin na polu które jest w tej chwili nieuzytkiem od ladnych kilku lat, chcialbym uniknąc kosztów i najpierw to stalerzować po 2 tyg opryskac glifosatem, i potem znowu stalerzować głęboko. Ziemia jest lekka piaszczysta a chwasty to glownie perz niestety. Uwazacie ze taka uprawa wystarczy aby,w miare ogarnąć perz i przygotować to pole do siewu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pierwszy zabieg jaki bym wykonal na wiosne to oprysk glifosatem . dopiero po uschnieciu chwastow talerzowka orka uprawa i siew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby najpierw pryskac to musialbym czekac az sie chwasty zazielenia i caly ten wyschniety po oprysku dywan z perzu ciezko byloby przykryc talerzówka,a tak mysle ze stalerzuje jak tylko pole obeschnie i potem jak odbije to spale je glifosatem i pózniej znowu dobije talerzówką,ciekawi mnie tylko czy w taki grunt mozna posiac łubin. Mam mozliwosc wykorzystac dobra talerzówke horsch joker,powinna poradzic soebie z resztkami chwastów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi