Skocz do zawartości
ciort

Inwestycje w rolnictwie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy z dzialania 1.1 SPO moze skorzystac (np kupic ciagnik) gospodarstwo nie posiadajace budynkow? Czy wymagane jest posiadanie np garazu na ciagnik?

ja nie slyszalam o takim wymogu......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Powiedzcie mi w koncu jak jest z umowami dzierzawy gruntow przy skladaniu wniosku na SPO 1.1 bo juz trace cierpliwosc! Co zapytam to kazdy twierdzi co innego! Jedni mowia ze musiu byc umowa stworzona notarialnie (bardzo duzy koszt), inni ze wystarczy notarialne poświadczenie tzw. podisów! Jeszcze inni ze poswiadczenie umowy przez gmine! A wy co sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powiedzcie mi w koncu jak jest z umowami dzierzawy gruntow przy skladaniu wniosku na SPO 1.1 bo juz trace cierpliwosc! Co zapytam to kazdy twierdzi co innego! Jedni mowia ze musiu byc umowa stworzona notarialnie (bardzo duzy koszt), inni ze wystarczy notarialne poświadczenie tzw. podisów! Jeszcze inni ze poswiadczenie umowy przez gmine! A wy co sadzicie?

wydajemi sie ze trzeba poswiadczenie notarialne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sprawdzali już Twój wniosek i było dobrze to pasuje a jak nie to się okaże. Jak masz dzierżawę ujawnioną w geodezji czy w krusie to też jest dokument potwiadczający o istnieniu takiej dzierżawy a jak sobie podpisaliście na kartce papieru taką umowę to bedzie musiała być poświadczona to to żawsze jest różnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czekam na ten dzien kiedy dostane wezwanie od szanownej agencji...(narazie "tylko" 8 miesiecy)!

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Po 10 miesiącach dostałem pierwsze pozdro od ARiMR działanie 1.1 od uzupełnienia kolejne 3 misiące do umowy a zkup może pod koniec 2006 a kasa chyba w 2007 to kpina ja niewiwm czy dożyje czy jescze będe chciał inwestować czy będzie za co, czy te maszyny będą w produkcji dziśiaj w gospodarce rok dwa to kupa czasu ale w agencj mają go ooooooo

Jestem tylko ciekaw czy 1 stycznia zaczną przyjmować nowe wnioski jeżeli jescze nie spradzili połowy starych to są jakieś kpiny z rolników jak można czekać latami w niepeności.

Moja rada brać kredyt preferencyjny ja już żałuje że tak nie zrobiłem ale się przekonałem na własnej skórze ż e unia to nie dla nas....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak czytam wasze posty i myślę sobie że:

1. Mogliby uprościć troszkę te procedury składania tych wniosków (na co tyle oświadczeń i zaświadczeń - nie wystarczy jedno albo drugie, po to jest kontrola na miejscu aby to weryfikować)

2. Jak bierzesz maszynę to po co Ci oświdczenia i zaświadczenia o dobrostanie zwierząt (mogli najpierw uruchomić jakiś program dostosowania - ale nie taki który funkcjonował przez 1 miesiąc:) - i każdy, który by z niego skorzystał, uzupełniałby najpierw braki w wymiarach stanowisk, zbiornikach, płytach, wentylacji itd.- ale za to do inwestycji mialby wszystko już OK - chyba że by sam coś nie tak narozrabiał, ale to już kontrola by weryfikowała

3.Wnisoki można by było skłać w biurach powiatowych, gdzie by je sprawdzali pod względem formalnym (było by bliżej z uzupełnianiem - zarówno jednym jak i drugim- na miejscu wyjaśniane wątpliwości pracowników)

4. Następnie przesyłane byłyby do Reginalnych Biur Obslugi i tam merytorycznie weryfikowane i np tam podpisywana umowa.

I w ten sposób nie byłoby takiego spiętrzenia prac w regionalnych, bo początkową weryfikację przechodizłyby w powiecie z którego wyszły (mogłyby byc w ten sposób od razu sprawdzane na miejscu przez pracownika BP)

W regionach gdzie jest wieksze zapotrzebowanie - zatrudionych byloby wiecej pracowników i nie byloby takich przestoii.

Wnioski o płatność podobnie, tyle tylko że już ostateczną kontrolę (jesli by ktoś chciał kontrolować ) - robiłoby biuro regionalne

I co myslicie o takim systemie? Ja w czyś takim mógłbym żyć !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystki po długiej przerwie

Realizuje inwestycje bo jest troche czasu

Czy może mi ktos odpowiedzieć: Czy musze rejestrować przyczepę-po jej zakupie??

Jak dzwonie to zależy kto odbierze, to różnie mówi.

Ps

We wniosku miałem zakup tyczek sosnowych, jako element podtrzymujący fasole-jaśka

Posdczas rozpatrywania wniosku powiedziano mi, że musze tą pozycje wyżucić lub przeniesc w niekwalifikowane(ponieważ nie wytrzyma 5 lat itp)

Dzwoniłem nawet kilka razy do ARiMR w-wa żeby sie dokładnie wywiedzieć

ale tam potwierdzili i Usunąłem z wniosku

Moj znajomy (mieszka 20 km odemnie) też złożył wniosek, i też jedną z pozycji był zakup tyczek jako element podtrzymujący fasole-jaśka. Jemu tego niezakwestionowali i ma te tyczki.Jaja jak berety !!!

Pluje sobie w brode, że nie przeniosłem do niekwlifikowanych

bo teraz nie ma sie czym podeprzeć w kłutni.

...zreszta cicho szaa...bo i jemu wyrzucą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko: Czy jak pojade do Agencji zapytac sie jak daleko jest moj wniosek o SPO to udziela mi takiej informacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeśli chcesz i masz blisko to jedź

Ja bym proponował zadzwonić na sekretariat oddziału regionalnego (podadzą numer do sekretariatu biura obsługi wniosków) przypomnij sobie tylko kidy dokładnie składałeś do nich swój wniosek (dokładą datę kiedy do nich wpłynęło a nie wysłałeś- ale po nazwisku też znajdą:) ), tam jakaś miła Pani (o ile będzie miała humor to wszystko Ci poda) może Cię poninformować na jakim jest teraz etapie i napewno numer sprawy (zapisz go sobie to poźniej będzie łatwiej o niego pytać).

Ja nieraz jak trafię na dobry humor kogoś tam, to dowiem się dokładnie o wniosek, numer sprawy, komu został przydzielony (kto go sprawdza) i numer tel. do sprawdzającego (tylko nie radzę się naprzykrzać - znasz efekt). Mój wnisoek leżał u jednego pana w szufladzie, ale powiedział że za ok. 2tyg. zajmie się nim ale poniformował mnie żeby się nie gorączkować bo i tak będzie wymagał uzupełnienia. Ale jak juz go sprawdził i poprawiłem to od razu przy poprawie podpisałem umowę .

A jak ktoś obierze niezadowolony z pracy (z zajmowanego stanowiska) to dowiesz się (po podaniu kiedy składany wnisoek) kiedy mniej więcej go prawdzą - przynajmniej miesiąc:).

I tak to pokrótce wygląda:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki!

Dostalem nr do klienta ktory mi sprawdza wniosek i powiedzial ze w przyszlym tygodniu bedzie juz szykowal pismo o poprawki. Ciekawe ile ich bedzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce "Inwestycje.." wyglądały tak:

1) chore przepisy dyskryminują typowe gospodarstwa z produkcją zwierzęcą...

2) działanie "Dostosowanie.." powinno być zakończone przed działaniem "Inwestycje..." Ci którzy liczyli na "Dostosowanie" najczęściej spóźnili się na "Inwestycje.." bo na ten rok kasy już nie ma!!

3) w praktyce masowo pod producentów rolnych podszyła się masa ludzi którzy mają pole W ODŁOGU i.. żadnego gospodarstwa tylko samą ziemie.... Zakupili sobie np. ciągniki maszyny, ładowarki, przyczepy i wykorzystują w innym biznesie.... a gospodarstwo to tylko PRZYKRYWKA...

4) podobnie bezsensownie skierowane są pieniądze z Niskotowarówki wspieramy karłowate gospodarstwa (co to jest 2 ESU - klika kur...) pieniądze te zostaną przejedzone w 70% przypadków a rolnicy średni nie mogli z tego działania skorzystać ...niestety nie stać ich tez było na udział w Działaniu Inwestycje.

5) Wiele programów sprzyja wyłudzeniom dla przykładu "PROW" rolnośrodowiskowe: Jaki sens ma dawanie człowiekowi kasy który ma 100 ha trawy ..żadnego zwierzęcia, żadnej maszyny ba nawet siedliska nie ma...i są przypadki, że tacy ludzie biorą dużą kase za rolnośrodowiskowe: z ochrony łąk lub jako ekologiczni ...Czy ktoś to specjalnie układał pod katem wyłudzeń... ??

po 6) 7) i .. to sobie zostawie na potem

A Ty prawdziwy rolniku ..zapierniczaj dalej jak wół...

PS. Parę osób w MINROL i ARiMR za całokształt niedopracowanie, brak harmonogramu programów itd. , a już na pewno za PROPAGANDE...powinno być zwolnionym w trybie dyscyplinarnym..

Kilku polityków na czele z Pomajdą i Olejniczakiem powinno ponieść odpowiedzialność polityczną... Może ktoś z pismaków zamiast wściekle atakować prawice zajmie się tymi przekrętami w systemie

Jak ktoś nie wierzy ,mogę temat rozwinąć....zachęcam do dyskusji do wskazywania nieprawidłowości i dziur w systemie !![/b]

Pozdrawiam uczciwych i ciężko pracujących w tym kraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza dobra wiadomość w Nowym Roku z Mynysterstwa Jajnictwa i takich tam http://biznes.interia.pl/news?inf=856108

Rolnicy będą mieli za co inwestować i kupować ziemię - łaskawcy z Unji się zgodzili na pomoc krajową m.in. na dopłaty do paliwa (zwrotu akcyzy) i kredyty preferencyjne.

NIE ODWOŁYWAĆ MNIEE LEEEPEEERAAA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i kredyt na mlodego rolnika tez zostaje czy tylko do konca kwietnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie rodzaje kredytów zostają - tak zapowiada Ardanowski (to taki zastępca naszego Kochanego Mynystra).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi