Skocz do zawartości
kubuś 125

kiszonka czy sianokiszonka

Rekomendowane odpowiedzi

panowie a na czym polega system TMR??? a no właśnie że wszystko podaje się razem!!!! kiszonka z kukurydzy jest paszą energetyczną a sianokiszonka zawiera więcej białka i jedno z drugim musi się uzupełniać!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie joti. I powiem więcej przy stosowanou TMR-u występowanie kawśnicy jest nie spotykane. A dlatego iż wszystko jest wymieszane, i paszę treściwą jedzą razem z objętościową. Nie ma że zjedzą łopatę śruty z dodatkami a dopiero potem biorą się za kukurydzę!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy folia do sianokiszonki za 195 zł/szt. to dobra cena? Parametry: Producent: FolPol , Długość:1800 metrów, Szerokość: 0,5 metra, Grubość: 25 mikronów, Waga: 22 kg, Kolor: biała, Folia posiada filtr UV.

A po ile u Was sprzedają folię i jaką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silotitte i ewentualnie silobal to najlepsze folie płacisz drożej ale wychodzi to samo bo zrobisz więcej bel.Wszystko inne a szczególnie polskie to szajs. Był tu u mnie w lato jakis gościu który próbował mi wcisnąć na raz 15 rolek . Wziąłem tylko dwie a i tak tego żałowałem. Nie dość że się nie kleiła to jeszcze się rwała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Agrapac i jestem z niej zadowolony, no zawsze mogli by sprzedawac ją taniej. Próbowałem też Ecowrap - to jest lipa brak kleju, ale jakość sianokiszonki jest jednakowa ale przy tej trzeba sie bardzo pilnowac. Może ktos poleci coś jeszcze lapszego ja kupowałem na Allegro.

13 - 15 marzec sa targi rolnicze w kelcach wiec może tam cos super wypatrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku zrobiłem kiszonkę z kukurydzy, niewiele, bo 2 rozrzutniki ścięte orkanem, ale mimo że było dobrze ubite, polewane kwasem mlekowym i od ręki przykryte folią i ziemią to praktycznie nie ukisła prawidłowo, żeby nie powiedzieć że 80% nadaje się do wyrzucenia. Kiedyś jak robiliśmy też nie wyszła za bogato bo się psuła, ale to co było świeżo odkryte to bomba, a teraz wygląda ta kiszonka tragicznie, jeszcze bydło nie chce jeść. Spotkaliście się z czymś takim i z czego to może wynikać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak zrobić kiszonkę z żyta ?pytanie na czasie czy ktoś mógłby napisać pozdrawiam zainteresowanych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej żyto przefermentować ... ?

Zobacz inne tematy już to było przerabiane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o co chodzi z tym przefermentowaniem mogłabym się dowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W zeszłym roku zrobiłem kiszonkę z kukurydzy, niewiele, bo 2 rozrzutniki ścięte orkanem, ale mimo że było dobrze ubite, polewane kwasem mlekowym i od ręki przykryte folią i ziemią to praktycznie nie ukisła prawidłowo, żeby nie powiedzieć że 80% nadaje się do wyrzucenia. Kiedyś jak robiliśmy też nie wyszła za bogato bo się psuła, ale to co było świeżo odkryte to bomba, a teraz wygląda ta kiszonka tragicznie, jeszcze bydło nie chce jeść. Spotkaliście się z czymś takim i z czego to może wynikać.

Warunkiem dobrej kiszonkmin z kukurydzy jest jej czas zbioru (zarówno jeżeli idzie o dojrzałość jak i o cały czas odn rozpoczęcia do zakończenia pryzmy).

Drugi czynnik to prawidłowe ubicie masy, żeby wycisnąć jak najwięcej powietrza bo fermentacje pożądane to fermentacje beztlenowe.

Trzeci czynnik to prawidłowe okrycie pryzmy.

W kiszonce z kukurydzy ( tak jak i w innych kiszonkach) poprawić jej jakość mogą być dodawane inokulanty czy inne zakiszacze. One przyśpieszają zakiszanie, dłużejnutrzymują jej wysoką jakość a zarazem poprawiają jej walory żywieniowe. Jest ich na rynku polskim multum -od 2,7 do nawet 8 zł do zakiszanej tony.

Do samej kukurydzy wystarczy najprostszy, oparty na bakteriach kwasu mlekowego. Mogą być np. ( w kolejności alfabetycznej, żeby nie było że coś próbuję sprzedać)

Biosilac (Chemirol), Lactosil ( Inst. Technologii Żywności), Polmasil (Polmass), Silac (Over) Wszystkie są oparte na szczepach bakterii kwasu mlekowego i kosztują koło 3 zł do 1 tony zakiszanej masy. Nic więcej nie potrzeba.(1,2 i 4 to dokładnie to samo tylko różnica mała w cenach sprzedaży)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi