joti 0 Napisano 22 Stycznia 2008 panowie a na czym polega system TMR??? a no właśnie że wszystko podaje się razem!!!! kiszonka z kukurydzy jest paszą energetyczną a sianokiszonka zawiera więcej białka i jedno z drugim musi się uzupełniać!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SUZI25 0 Napisano 24 Stycznia 2008 Dokładnie joti. I powiem więcej przy stosowanou TMR-u występowanie kawśnicy jest nie spotykane. A dlatego iż wszystko jest wymieszane, i paszę treściwą jedzą razem z objętościową. Nie ma że zjedzą łopatę śruty z dodatkami a dopiero potem biorą się za kukurydzę!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pol308 0 Napisano 7 Lutego 2009 Jak długo powinno się zakiszac kiszonkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejatym 0 Napisano 8 Lutego 2009 Czy folia do sianokiszonki za 195 zł/szt. to dobra cena? Parametry: Producent: FolPol , Długość:1800 metrów, Szerokość: 0,5 metra, Grubość: 25 mikronów, Waga: 22 kg, Kolor: biała, Folia posiada filtr UV. A po ile u Was sprzedają folię i jaką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario98 0 Napisano 8 Lutego 2009 Silotitte i ewentualnie silobal to najlepsze folie płacisz drożej ale wychodzi to samo bo zrobisz więcej bel.Wszystko inne a szczególnie polskie to szajs. Był tu u mnie w lato jakis gościu który próbował mi wcisnąć na raz 15 rolek . Wziąłem tylko dwie a i tak tego żałowałem. Nie dość że się nie kleiła to jeszcze się rwała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman bbb 0 Napisano 28 Lutego 2009 Używam Agrapac i jestem z niej zadowolony, no zawsze mogli by sprzedawac ją taniej. Próbowałem też Ecowrap - to jest lipa brak kleju, ale jakość sianokiszonki jest jednakowa ale przy tej trzeba sie bardzo pilnowac. Może ktos poleci coś jeszcze lapszego ja kupowałem na Allegro.13 - 15 marzec sa targi rolnicze w kelcach wiec może tam cos super wypatrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin.go 0 Napisano 15 Marca 2009 W zeszłym roku zrobiłem kiszonkę z kukurydzy, niewiele, bo 2 rozrzutniki ścięte orkanem, ale mimo że było dobrze ubite, polewane kwasem mlekowym i od ręki przykryte folią i ziemią to praktycznie nie ukisła prawidłowo, żeby nie powiedzieć że 80% nadaje się do wyrzucenia. Kiedyś jak robiliśmy też nie wyszła za bogato bo się psuła, ale to co było świeżo odkryte to bomba, a teraz wygląda ta kiszonka tragicznie, jeszcze bydło nie chce jeść. Spotkaliście się z czymś takim i z czego to może wynikać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 4 Maja 2009 a jak zrobić kiszonkę z żyta ?pytanie na czasie czy ktoś mógłby napisać pozdrawiam zainteresowanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 4 Maja 2009 a nie lepiej żyto przefermentować ... ? Zobacz inne tematy już to było przerabiane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 5 Maja 2009 a o co chodzi z tym przefermentowaniem mogłabym się dowiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 5 Maja 2009 znaczy wytworzyć produkt wysoce przetworzony i wysoce oprocentowany ...zobacz jeszcze tu http://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=1946 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 5 Maja 2009 napisz prościej bo nic z tego nie rozumiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipmaster123 0 Napisano 5 Maja 2009 znaczy się bimber Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 6 Maja 2009 heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 29 Września 2009 W zeszłym roku zrobiłem kiszonkę z kukurydzy, niewiele, bo 2 rozrzutniki ścięte orkanem, ale mimo że było dobrze ubite, polewane kwasem mlekowym i od ręki przykryte folią i ziemią to praktycznie nie ukisła prawidłowo, żeby nie powiedzieć że 80% nadaje się do wyrzucenia. Kiedyś jak robiliśmy też nie wyszła za bogato bo się psuła, ale to co było świeżo odkryte to bomba, a teraz wygląda ta kiszonka tragicznie, jeszcze bydło nie chce jeść. Spotkaliście się z czymś takim i z czego to może wynikać. Warunkiem dobrej kiszonkmin z kukurydzy jest jej czas zbioru (zarówno jeżeli idzie o dojrzałość jak i o cały czas odn rozpoczęcia do zakończenia pryzmy).Drugi czynnik to prawidłowe ubicie masy, żeby wycisnąć jak najwięcej powietrza bo fermentacje pożądane to fermentacje beztlenowe.Trzeci czynnik to prawidłowe okrycie pryzmy.W kiszonce z kukurydzy ( tak jak i w innych kiszonkach) poprawić jej jakość mogą być dodawane inokulanty czy inne zakiszacze. One przyśpieszają zakiszanie, dłużejnutrzymują jej wysoką jakość a zarazem poprawiają jej walory żywieniowe. Jest ich na rynku polskim multum -od 2,7 do nawet 8 zł do zakiszanej tony.Do samej kukurydzy wystarczy najprostszy, oparty na bakteriach kwasu mlekowego. Mogą być np. ( w kolejności alfabetycznej, żeby nie było że coś próbuję sprzedać)Biosilac (Chemirol), Lactosil ( Inst. Technologii Żywności), Polmasil (Polmass), Silac (Over) Wszystkie są oparte na szczepach bakterii kwasu mlekowego i kosztują koło 3 zł do 1 tony zakiszanej masy. Nic więcej nie potrzeba.(1,2 i 4 to dokładnie to samo tylko różnica mała w cenach sprzedaży) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach