marianna1985 0 Napisano 20 Października 2011 potrzebuję pomocy.w lipcu odbyła się w moim gospodarstwie kontrola. sprawdzane były wszystkie działki (zgodność podanego areału ze stanem faktycznym, oraz z planem rolno środowiskowym). po kontroli wykazano, że 0,11 ha nie było wykoszone, oraz wykazano że na jednej z działek jest owies (posiany był jęczmień, ale wyszło trochę głuchego owsa) Wygląda na to, że kontrola była prowadzona z samochodu, bo każdy kto podszedłby do działki zobaczyłby jęczmień. Proszę o pomoc, co zrobić? Do kogo napisać odwołanie, jakie kary nam grożą.co z tym zrobić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 22 Października 2011 A podpisałaś jakiś protokół pokontrolny? Jak nie to możesz kwestionować kontrolę bo mogli działki pomylić. A w sierpniu nie można kosić?U mnie w wiosce na samym początku dopłat kontrolę miał rolnik i kontroler mówi do niego dlaczego jeszcze nie kosił tej łąki; on że 3 raz to jeszcze za wcześnie. Gościu oczy wywalił i zaraz zmienił ton. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 22 Października 2011 U mnie jak kontrolowali to goscio mi mowił ze gdzie mam droge przez łaki to wyczytał na mapie ze tam sa tory kolejowe - i to sie upieral przy swoim ...wiecej chyba niemusze komentowac hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 23 Października 2011 potrzebuję pomocy...... Do kogo napisać odwołanie, jakie kary nam grożą.co z tym zrobić?Witam.Kiedyś miałem podobną sytuację(względem nie wykoszenia). Na protokole pokontrolnym było napisane na czyje zlecenie była przeprowadzona kontrol .W moim przypadku jednostka nadrzędna nad biurem powiatowym(ARiMR). I tam wysłałem odwołanie z uzasadnieniem.Po pewnym czasie dostałem decyzję z obniżoną płatnością.Wysłałem jeszcze raz odwołanie udokumentowane zdjęciami że jednak było wykoszone w zalecanych terminach.Płatność otrzymałem bez sankcji.Jednym słowem moje odwołanie zostało uznane.Także pisać odwołanie z odpowiednim uzasadnieniem(np.dołączyć jeszcze oświadczenie sąsiadów że jednak był jęczmień zasiany). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 23 Października 2011 Gdy byłem w programie RŚ miałem kontrolę z początkiem grudnia pech a raczej sucha jesień i duża ilość samosiewu żyta dosłownie zagłuszyły poplon łubin,ale komisarze byli na tyle przyjaźnie nastawieni że poszukali na polu kawałka gdzie było widać łubin,cykneli fotki,obmierzyli pole,nie robili żadnych problemów.Komisja z ARR we Wrocławiu.A jeszcze ważną rzeczą jest posiadanie wszystkich kwitów pod ręka,i okazywanie ich na prośbę kontroli,ponoć to w dużym stopniu wpływa na końcowy wynik kontroli.Większość kontrolowanych gospodarzy sama strzelają sobie w kolano nie prowadząc rzetelnie spraw związanych z programami,a na ich podwórkach i zagrodach syf i kiła,oleje porozlewane opakowania po SOR .Znam taką sytuację gospodarstwo rodzinne pokoleniowe a dowodem w szopie aluminiowe butelki po SOR i ogólny syf.I ogromne zdziwienie że kontrola zabiera dopłaty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marianna1985 0 Napisano 29 Grudnia 2011 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Niestety mały rolnik tzn do 30 ha ma bardzo małe możliwości przetrwania na rynku, a państwo moim zdaniem robi wszystko żeby takich rolników było jak najmniej. Mimo to nie poddajemy się. Dziękuję za odpowiedzi w mojej sprawie. Wciąż jeszcze czekam na decyzję w sprawie dopłat. Co ze sprawy wyniknie zobaczymy.Pozdrawiam serdecznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach