Skocz do zawartości
marianna1985

nieprawidłowości pokontrolne

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebuję pomocy.

w lipcu odbyła się w moim gospodarstwie kontrola. sprawdzane były wszystkie działki (zgodność podanego areału ze stanem faktycznym, oraz z planem rolno środowiskowym). po kontroli wykazano, że 0,11 ha nie było wykoszone, oraz wykazano że na jednej z działek jest owies (posiany był jęczmień, ale wyszło trochę głuchego owsa) Wygląda na to, że kontrola była prowadzona z samochodu, bo każdy kto podszedłby do działki zobaczyłby jęczmień.

Proszę o pomoc, co zrobić? Do kogo napisać odwołanie, jakie kary nam grożą.co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A podpisałaś jakiś protokół pokontrolny? Jak nie to możesz kwestionować kontrolę bo mogli działki pomylić. A w sierpniu nie można kosić?

U mnie w wiosce na samym początku dopłat kontrolę miał rolnik i kontroler mówi do niego dlaczego jeszcze nie kosił tej łąki; on że 3 raz to jeszcze za wcześnie. Gościu oczy wywalił i zaraz zmienił ton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak kontrolowali to goscio mi mowił ze gdzie mam droge przez łaki to wyczytał na mapie ze tam sa tory kolejowe - i to sie upieral przy swoim ...wiecej chyba niemusze komentowac hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
potrzebuję pomocy.

..... Do kogo napisać odwołanie, jakie kary nam grożą.co z tym zrobić?

Witam.Kiedyś miałem podobną sytuację(względem nie wykoszenia). Na protokole pokontrolnym było napisane na czyje zlecenie była przeprowadzona kontrol .W moim przypadku jednostka nadrzędna nad biurem powiatowym(ARiMR). I tam wysłałem odwołanie z uzasadnieniem.Po pewnym czasie dostałem decyzję z obniżoną płatnością.Wysłałem jeszcze raz odwołanie udokumentowane zdjęciami że jednak było wykoszone w zalecanych terminach.Płatność otrzymałem bez sankcji.Jednym słowem moje odwołanie zostało uznane.Także pisać odwołanie z odpowiednim uzasadnieniem(np.dołączyć jeszcze oświadczenie sąsiadów że jednak był jęczmień zasiany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy byłem w programie RŚ miałem kontrolę z początkiem grudnia pech a raczej sucha jesień i duża ilość samosiewu żyta dosłownie zagłuszyły poplon łubin,ale komisarze byli na tyle przyjaźnie nastawieni że poszukali na polu kawałka gdzie było widać łubin,cykneli fotki,obmierzyli pole,nie robili żadnych problemów.Komisja z ARR we Wrocławiu.A jeszcze ważną rzeczą jest posiadanie wszystkich kwitów pod ręka,i okazywanie ich na prośbę kontroli,ponoć to w dużym stopniu wpływa na końcowy wynik kontroli.Większość kontrolowanych gospodarzy sama strzelają sobie w kolano nie prowadząc rzetelnie spraw związanych z programami,a na ich podwórkach i zagrodach syf i kiła,oleje porozlewane opakowania po SOR .Znam taką sytuację gospodarstwo rodzinne pokoleniowe a dowodem w szopie aluminiowe butelki po SOR i ogólny syf.I ogromne zdziwienie że kontrola zabiera dopłaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Niestety mały rolnik tzn do 30 ha ma bardzo małe możliwości przetrwania na rynku, a państwo moim zdaniem robi wszystko żeby takich rolników było jak najmniej. Mimo to nie poddajemy się. Dziękuję za odpowiedzi w mojej sprawie. Wciąż jeszcze czekam na decyzję w sprawie dopłat. Co ze sprawy wyniknie zobaczymy.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi