Skocz do zawartości
marcin20578

agregat uprawowo siewny aktywny czy bierny

Rekomendowane odpowiedzi

witam zastanawiam się nad kupnem agregatu uprawowo siewnego lecz nie wiem co wybrać, siewnik mam poznaniaka 2,7m i agregat uprawowo siewny 2,7m wraz z przednim wałkiem strunowym, dwoma rzędami pazur i wałkiem Packera wraz z chydropakiem kosztuje ok 8500zł lecz nie wiem jak to się sprawdzi. Rolnik z sąsiedniej wsi ma brone wirnikową z wałem Packera i siewnik 3m i pole wygląda jak stół czy z agregatem biernym też tak pole będzie wyglądało i jak się sieje takim agregatem na wąskich polach gdy do przejazdu pozostaje np pól siewnika ? Co polecacie, do siania jest ok 15ha i ciągnik do dyspozycji c-330 i Pronar Zefir 85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszesz jakie nasz ziemie. Na mocnych brona wirnikowa wskazana, ten zestaw o którym piszesz to na piachy się nadaje. Co mogą zrobić 2 rzędy pazur. POdrapać conajwyżej to kultywator z wałkiem lepiej zrobi. Jak koniecznie chcesz to poszukaj 2,5m bronę wirnikową zwęż poznaniaka i masz bo 80 koni to i tak maławo do wirnka a weź też pod uwagę masę takiego zestawu żebyś się nie żdziwił. Pojedź do tego rolnika zapnij do swojego sprzęta i przejdeź się polną drogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gleby mam raczej lekkie i piaszczyste tylko jeden kawałek gliny ok 1ha, w tej chwili mam kultywator z trzema rzędami pazur i z tyłu wał strunowy pojedynczy lecz na świerzo zaoranym polu i tak zostają koleiny po przejeżdzie ciągnika a chciałbym aby pole było równę bo w tej chwili wygląda to tak ~~~~~~. Czy może zamiast tego agregatu kupić wałki podwójne do kultywatora? Siew wygląda tak, że najpierw c-330 sieje nawóz następnie Zefirem wraz z kultywatorem jeżdzę i potem 330 sieje, szczególnie bardzo nierówno jest na piaskach a ten rolnik z sasiedniej wsi to w jeden dzień orze a w nastepny dzień sieje i ma pole równe jak stół a więc co polecacie do ciągnika 85km i siewnika poznaniak2,7m aby pole było równe ?

myslałęm nad takim agregatem :

http://allegro.pl/agregat-uprawowo-siewny-agro-masz-i1892717677.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po świeżo zaoranym polu z agregatem biernym raczej nie ma co liczyć na idealnie równe pole, ja zawsze jeżdzę najpierw wałem Cambella, w dodatku ten wał dogniata ewentualne resztki i agregat się mniej zapycha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nie sieje w świeżo zaoraną glebę lecz dopiero po ok 10 dniach. a może do pługów założyć jakieś wałki kolczatkę lub coś w tym stylu a warto kupić ten agregat na 15ha ? A może lepiej jezdzić pierw kultywatorem z wałkami i dopiero siać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już chcesz wydać kasę to kup aktywny tylko że nie dasz rady z siewnikiem jeździć zefirkiem. bierny nic nie zrobi 2 rzędami zębów. Trafiają się aktywne z siewnikiem 2,5m taki zestaw chyba byś podniósł za ok 10tys można znaleźć . Najtańsze rozwiązanie zainwestuj w belkę wyrównującą za agregatem i 2 wałki strunowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jaką belkę chodzi, w tej chwili za kultywatorem mam tylko wałki pojedyncze a jak bym zainwestował w wałki podwójne to efekt byłby lepszy, a może załozyć z tyłu wał croslin lub cambella i napewno było by taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi