Skocz do zawartości
Krzysiek

kiszonka z pszenicy????

Rekomendowane odpowiedzi

witam,!!! mam pytanie czy ktos juz w polsce robił kiszonke z pszenicy wykłoszonej w fazie mleczno woskowej?ja u siebie robie GPs z jęczmienia i owsa i wychodzi chciał bym sprobowac własnie z pszenicy, a dowiedzialem się o tym do pewnego francuza(z pochodzenia polak) który jest we francji rolnikiem i twierdzil ze kukurydza zostaje daleko w tyle przy tym. Podobno jest o 100% lepsza i chetniej zjadana przez krowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

własnie, ale pszenica jest troche tansza w uprawie od kukurydzy i nie trzeba spacjalnych maszyn, wystarczy orkan.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to już żyto byloby lepsze, ścinasz na kłoszeniu i kukurydze siejesz na tym samym polu.niektórzy sieją kukurydzę po podorywce muszę przyznać że w zeszłym roku ciekawie to wyszło sąsiadowi zkosił na kiszonkę w październiku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry układ (kukurydza po życie) ale tylko w latach wilgotnej wiosny. W tym roku tak siana kukurydza (nawet w uprawie bezorkowej - po prostu siewnik na ściernisko) dała mizerny plon.

Natomiast jeśli chcesz - to GPS (g...wno późno siane) można robić z każdego zboża - i im lepsze zboże tym lepsza pasza. I tu trudno porównywać z kiszonką z kukurydzy - bo jedna jest białkowa - druga energetyczna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mało masy ? z pszenicy ? duzo wiecej niz z zyta 2x powaznie .wypraktykujcie.

pszenica jest nizsza ale jest gesciejsz i ma grube zdzbło. słomy z pszenicy z intensywnej uprawy jest ok 40 balotów 1,2x12 . plon ziarna 10t to i słomy ok 10 ton

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Krowy nie powinny dostawać kiszonki z żyta bo zawiera ona kwas octowy, który negatywnie wpływa na produkcję mleka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Krowy nie powinny dostawać kiszonki z żyta bo zawiera ona kwas octowy, który negatywnie wpływa na produkcję mleka.

 

Kwas octowy nie jest szkodliwy w kiszonce.

Cały dowcip polega na tym aby jego zawartość w ogólnej ilośc LKT wynosiła około 20%, ok 80% powinno być kwasu mlekowego i parę procent kwasu propionowego.

 

Kwas octowy w takiej ilości nie wpływa niekożystnie na pobranie s.m. a doskonale konserwuje kiszonkę. Kwas octowy podobnie jak pozostałe LKT jest dobrym prekursorem energii dla krów.

 

Problemem jest kwas masłowy który już w niewielkiej ilości <1% w LKT psuje smak i zapach kiszonki, ogranicza pobranie i sygnalizuje procesy psucia sie kiszonki co prowadzi do utraty suchej masy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wszystko się zgadza. Problem w tym, że w kiszonce z żyta kwasu octowego jest właśnie za dużo.

 

Jeśli można by prosić o doprecyzowanie to moje pytanko brzmi:

1. Jaki jest profil kwasów i zawartość ogólne LKT ?

2. Co było dodawane w roli zakwaszacza (firma/preparat) ?

 

Ja osobiście nie stosuję kiszonki z żyta ale współpracuje z kilkoma gospodarstwami gdzie skarmia sie takie kiszonki i nigdzie nie było problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...