Skocz do zawartości
Krzysiek

kiszonka z pszenicy????

Rekomendowane odpowiedzi

witam,!!! mam pytanie czy ktos juz w polsce robił kiszonke z pszenicy wykłoszonej w fazie mleczno woskowej?ja u siebie robie GPs z jęczmienia i owsa i wychodzi chciał bym sprobowac własnie z pszenicy, a dowiedzialem się o tym do pewnego francuza(z pochodzenia polak) który jest we francji rolnikiem i twierdzil ze kukurydza zostaje daleko w tyle przy tym. Podobno jest o 100% lepsza i chetniej zjadana przez krowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

własnie, ale pszenica jest troche tansza w uprawie od kukurydzy i nie trzeba spacjalnych maszyn, wystarczy orkan.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to już żyto byloby lepsze, ścinasz na kłoszeniu i kukurydze siejesz na tym samym polu.niektórzy sieją kukurydzę po podorywce muszę przyznać że w zeszłym roku ciekawie to wyszło sąsiadowi zkosił na kiszonkę w październiku

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry układ (kukurydza po życie) ale tylko w latach wilgotnej wiosny. W tym roku tak siana kukurydza (nawet w uprawie bezorkowej - po prostu siewnik na ściernisko) dała mizerny plon.

Natomiast jeśli chcesz - to GPS (g...wno późno siane) można robić z każdego zboża - i im lepsze zboże tym lepsza pasza. I tu trudno porównywać z kiszonką z kukurydzy - bo jedna jest białkowa - druga energetyczna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mało masy ? z pszenicy ? duzo wiecej niz z zyta 2x powaznie .wypraktykujcie.

pszenica jest nizsza ale jest gesciejsz i ma grube zdzbło. słomy z pszenicy z intensywnej uprawy jest ok 40 balotów 1,2x12 . plon ziarna 10t to i słomy ok 10 ton

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Krowy nie powinny dostawać kiszonki z żyta bo zawiera ona kwas octowy, który negatywnie wpływa na produkcję mleka.

 

Kwas octowy nie jest szkodliwy w kiszonce.

Cały dowcip polega na tym aby jego zawartość w ogólnej ilośc LKT wynosiła około 20%, ok 80% powinno być kwasu mlekowego i parę procent kwasu propionowego.

 

Kwas octowy w takiej ilości nie wpływa niekożystnie na pobranie s.m. a doskonale konserwuje kiszonkę. Kwas octowy podobnie jak pozostałe LKT jest dobrym prekursorem energii dla krów.

 

Problemem jest kwas masłowy który już w niewielkiej ilości <1% w LKT psuje smak i zapach kiszonki, ogranicza pobranie i sygnalizuje procesy psucia sie kiszonki co prowadzi do utraty suchej masy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Wszystko się zgadza. Problem w tym, że w kiszonce z żyta kwasu octowego jest właśnie za dużo.

 

Jeśli można by prosić o doprecyzowanie to moje pytanko brzmi:

1. Jaki jest profil kwasów i zawartość ogólne LKT ?

2. Co było dodawane w roli zakwaszacza (firma/preparat) ?

 

Ja osobiście nie stosuję kiszonki z żyta ale współpracuje z kilkoma gospodarstwami gdzie skarmia sie takie kiszonki i nigdzie nie było problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...