Krzysiek 0 Napisano 16 Czerwca 2006 witam,!!! mam pytanie czy ktos juz w polsce robił kiszonke z pszenicy wykłoszonej w fazie mleczno woskowej?ja u siebie robie GPs z jęczmienia i owsa i wychodzi chciał bym sprobowac własnie z pszenicy, a dowiedzialem się o tym do pewnego francuza(z pochodzenia polak) który jest we francji rolnikiem i twierdzil ze kukurydza zostaje daleko w tyle przy tym. Podobno jest o 100% lepsza i chetniej zjadana przez krowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 16 Czerwca 2006 malo masy z ha nie szkoda pola pod taką uprawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek 0 Napisano 17 Czerwca 2006 własnie, ale pszenica jest troche tansza w uprawie od kukurydzy i nie trzeba spacjalnych maszyn, wystarczy orkan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 17 Czerwca 2006 to już żyto byloby lepsze, ścinasz na kłoszeniu i kukurydze siejesz na tym samym polu.niektórzy sieją kukurydzę po podorywce muszę przyznać że w zeszłym roku ciekawie to wyszło sąsiadowi zkosił na kiszonkę w październiku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 13 Listopada 2006 ale żyto jest niechętnie zjadane przez krowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki z Rawicza 0 Napisano 13 Listopada 2006 krowom nie polecam żyta ale jałówki albo byki moga dostawac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 17 Listopada 2006 Dobry układ (kukurydza po życie) ale tylko w latach wilgotnej wiosny. W tym roku tak siana kukurydza (nawet w uprawie bezorkowej - po prostu siewnik na ściernisko) dała mizerny plon. Natomiast jeśli chcesz - to GPS (g...wno późno siane) można robić z każdego zboża - i im lepsze zboże tym lepsza pasza. I tu trudno porównywać z kiszonką z kukurydzy - bo jedna jest białkowa - druga energetyczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Erving 0 Napisano 13 Lipca 2009 mało masy ? z pszenicy ? duzo wiecej niz z zyta 2x powaznie .wypraktykujcie.pszenica jest nizsza ale jest gesciejsz i ma grube zdzbło. słomy z pszenicy z intensywnej uprawy jest ok 40 balotów 1,2x12 . plon ziarna 10t to i słomy ok 10 ton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin15396 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Krowy nie powinny dostawać kiszonki z żyta bo zawiera ona kwas octowy, który negatywnie wpływa na produkcję mleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Krowy nie powinny dostawać kiszonki z żyta bo zawiera ona kwas octowy, który negatywnie wpływa na produkcję mleka. Kwas octowy nie jest szkodliwy w kiszonce.Cały dowcip polega na tym aby jego zawartość w ogólnej ilośc LKT wynosiła około 20%, ok 80% powinno być kwasu mlekowego i parę procent kwasu propionowego. Kwas octowy w takiej ilości nie wpływa niekożystnie na pobranie s.m. a doskonale konserwuje kiszonkę. Kwas octowy podobnie jak pozostałe LKT jest dobrym prekursorem energii dla krów. Problemem jest kwas masłowy który już w niewielkiej ilości <1% w LKT psuje smak i zapach kiszonki, ogranicza pobranie i sygnalizuje procesy psucia sie kiszonki co prowadzi do utraty suchej masy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin15396 0 Napisano 31 Grudnia 2009 Wszystko się zgadza. Problem w tym, że w kiszonce z żyta kwasu octowego jest właśnie za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan Frycz 0 Napisano 1 Stycznia 2010 Wszystko się zgadza. Problem w tym, że w kiszonce z żyta kwasu octowego jest właśnie za dużo. Jeśli można by prosić o doprecyzowanie to moje pytanko brzmi:1. Jaki jest profil kwasów i zawartość ogólne LKT ?2. Co było dodawane w roli zakwaszacza (firma/preparat) ? Ja osobiście nie stosuję kiszonki z żyta ale współpracuje z kilkoma gospodarstwami gdzie skarmia sie takie kiszonki i nigdzie nie było problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach