jacob166 0 Napisano 3 Listopada 2011 Witam mam pytanie ponieważ planuję zakupić na wiozne 6 sztuk byków 2 tyg... planuje je odplekiwać swoimi krowami po czym jak zaczną jeść pasze to zakupić nastepne sztuki i odchowac w ten sam sposób wiec jak myślicie ile byczków moge podstawić pod jedną krowe? a te odplekane czym karmić aby szybko i nie drogo je odchowac żeby dużo zarobić? jak myślicie opłaca się tak? proszę o odp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roberto185 0 Napisano 10 Grudnia 2011 moim zdaniem tym co masz w gospodarstwie siano sianokiszonka liście z buraków a najlepiej kiszonka z kukurydzy i do tego jak już wspomniałem siano do woli bo jest najtańsze w uzyskaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikruss 0 Napisano 19 Stycznia 2012 ja 2 tyg byczki poje mlekiem w proszku, i dostają siano, 3ci tydzień dostają CJotkę z Nutreny oraz powoli kiszonkę z kukurydzy. Gdy cielaki mają 1,5 miesiąca to już normalnie kukurydzy i siana do woli, odstawiam preparaty mlekozastępcze (niektóre poję dłużej, zależy od cielaka), oraz przechodzę na śrut (ok 1-1.5 kg na dobę). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach