anonymou 0 Napisano 22 Listopada 2011 Koledzy i koleżanki powiedzcie mi proszę czy od dopłat bezpośrednich rozliczam podatek VAT. Moje gospodarstwo jest na Vacie. Dopłaty traktuje jako dochód? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 22 Listopada 2011 Po pierwsze to dopłaty bezpośrednie nie mają nic wspólnego z Vat-em, a po drugie nie myl dochodu z przychodem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Listopada 2011 Nawet jak być sie rozliczał z podatku dochodowego to nie możesz liczyc dopłat jako przychód bo Unia zabrania nakładać podatki na dopłaty bezpośrednie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 17 Grudnia 2011 Myślę, że kolega się źle wysłowił. Prawdopodobnie chciał zadać pytania dwa 1. czy otrzymana dotacja (dopłata) wliczana jest do podstawy opodatkowania vat - czyli czy trzeba taką dopłatę "obciążyć" podatkiem należnym 2. czy z faktur zakupowych sfinansowanych (opłaconych) pieniędzmi z tej dotacji można odliczyć vat-naliczony Proszę - tutaj jest link http://www.poznaj.gofin.pl/3,pv,2561,136240,dotacje-w-pytaniach-czytelnikow.html można poczytać Na pierwsze pytanie odpowiedź jest - najprawdopodobniej nie tak mi się wydaje, choć nie jestem rolnikiem, że dopłaty bezpośrednie nie są dopłatą do ceny konkretnego towaru, ale subwencją do powierzchni gospodarstwa (hektarów)ale chyba są też dotacje do konkretnych produktów rolnych, te dotacje byłyby wliczane do podstawy (trzeba dokładnie sprawdzić) Na drugie pytanie odpowiedź jest - można odliczać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach