Skocz do zawartości
anonymou

dopłaty bezpośrednie a rozliczenie VATu

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki powiedzcie mi proszę czy od dopłat bezpośrednich rozliczam podatek VAT. Moje gospodarstwo jest na Vacie. Dopłaty traktuje jako dochód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to dopłaty bezpośrednie nie mają nic wspólnego z Vat-em, a po drugie nie myl dochodu z przychodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jak być sie rozliczał z podatku dochodowego to nie możesz liczyc dopłat jako przychód bo Unia zabrania nakładać podatki na dopłaty bezpośrednie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że kolega się źle wysłowił.

Prawdopodobnie chciał zadać pytania dwa

1. czy otrzymana dotacja (dopłata) wliczana jest do podstawy opodatkowania vat - czyli czy trzeba taką dopłatę "obciążyć" podatkiem należnym

2. czy z faktur zakupowych sfinansowanych (opłaconych) pieniędzmi z tej dotacji można odliczyć vat-naliczony

Proszę - tutaj jest link

http://www.poznaj.gofin.pl/3,pv,2561,136240,dotacje-w-pytaniach-czytelnikow.html

można poczytać

Na pierwsze pytanie odpowiedź jest - najprawdopodobniej nie

tak mi się wydaje, choć nie jestem rolnikiem, że dopłaty bezpośrednie nie są dopłatą do ceny konkretnego towaru, ale subwencją do powierzchni gospodarstwa (hektarów)

ale chyba są też dotacje do konkretnych produktów rolnych, te dotacje byłyby wliczane do podstawy (trzeba dokładnie sprawdzić)

Na drugie pytanie odpowiedź jest - można odliczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi