kaczekdiwaczek 0 Napisano 7 Grudnia 2011 mój wujek (dość sędziwy facet) namawiany przez inseminatora kupił akcje WCHiRZ.wczoraj przyniósł mi umowę i kazał wytłumaczyć o co w niej chodzi a ja raczej w prawie nie jestem obeznany i teraz mam pytanie:o co tu chodzi?tam pisze o jakimś corocznym pisaniu oświadczeń czy czegoś.no i oczywiście to co wujka najbardziej dręczy: czy będą z tego jakieś pieniądze? z góry dziękuję za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 8 Grudnia 2011 o co tu chodzi?tam pisze o jakimś corocznym pisaniu oświadczeń czy czegoś.no i oczywiście to co wujka najbardziej dręczy: czy będą z tego jakieś pieniądze? z góry dziękuję za pomoc Informacji podałeś tyle, że spodziewaj się ogromu wypowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Chodzi prawdopodobnie o par.5 tej umowy http://www.wchirz.pl/images/wchirz/prywatyzacja/Wzr_Umowy_zbycia_udziaw_spek.pdf Kupujący ma do 2021r. nie sprzedawać/obciążać nabytych działów.uprawnionym.---Kupujący zobowiązuje się, że do dnia 31 grudnia 2021 r., Udziały nie zostaną zbyte ani obciążone, chyba, że Sprzedawca wyrazi na to zgodę w formie pisemnej pod rygorem nieważności.Postanowienia ust. 1 nie dotyczą zbywania ani obciążania Udziałów na rzecz podmiotów wpisanych do księgi udziałów Spółki według stanu na dzień zbycia lub obciążenia Udziałów pod warunkiem, że nabywcy Udziałów, przyjmą na siebie, w4odniesieniu do nabytych Udziałów, zobowiązania, o których mowa w niniejszym paragrafie.---- Na okoliczność wywiązywania się z tego zobowiązania Kupujący ma do stycznia 2022r. składać oświadczenie, o którym mowa w dalszej częsci 5 paragrafu. Z tego wynikałoby, że Dziadek nie będzie mógł odstąpić udziałów dzieciom/wnukom, chyba że i one są nabywcami tych udziałów. Zastanawia mnie, co w przypadku śmierci Kupującego......Jakoś nie widzę w tej umowie odesłania do przepisów spadkowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MirkaS 0 Napisano 16 Grudnia 2011 Jako udziałowiec spółki z o.o. wujek będzie miał prawo do dywidendy (co roku). Ale żeby dywidenda była wypłacona, to 1. spółka musi osiągnąć zysk2. walne zgromadzenie musi podjąć uchwałę w sprawie podziału zysku, w której zadecyduje o wypłacie dywidendy a nie zawsze tak jest (czasem udziałowcy pozostawiają zysk w spółce). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach