robern 0 Napisano 15 Czerwca 2007 W taką suszę równie dobrze mocznik dany dolistnie może spowodować uszkodzenia liści. Należy brać pod uwagę wszystkie czynniki glebowo-pogodowe decydując się na nawożenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 23 Czerwca 2007 pada i pada a kukurydza rośnie i rośnie !YEAH! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 23 Czerwca 2007 pada i pada a kukurydza rośnie i rośnie !YEAH!zobaczymy jak bedzie dalej... jak bedzie plon to "nadrobia" cena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 23 Czerwca 2007 ja i tak wszystko na kiszonke i troche na ziarno :D takze cena niezabardzo mnie obchodzi :D dlamnie wazny plon :D ale ciekawe jakie kolby będą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 23 Czerwca 2007 przy takim rozkladzie opadow i otymistycznych prognozach wynika ze o kolby miozesz byc spokojny... a jakie odmiany siejesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszP 0 Napisano 23 Czerwca 2007 Co może dolegać mojej kukurydzy i jak jej pomóc ????? Shot at 1969-12-31 Shot at 1969-12-31 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 24 Czerwca 2007 moze zły oprysk? jak niejest jeszcze zaduza to ja bym ja zasilił na wozem w płynie dolistnie ... chyba ze ja spaliłes jakims nawozem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 24 Czerwca 2007 Miałem kiedyś taką książeczkę z dni kukurydzy (nie mogę ją znaleźć) ale z tego co pamiętam były tam przedstawione niewłaściwe stany roślin i co im brakuje. Na twoim zdjęciu w zasadzie nie widać czy to jest suche po bokach (wtedy spaliłeś ją jakimś dolistnym) jak brązowe są liście na końcach to niedobór PK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MariuszP 0 Napisano 24 Czerwca 2007 Kukurydza ma zaschnięte liście po bokach, ale i na środku liścia są takie zaschnięte plamy Jeszcze nie stosowałem żadnego nawozu dolistnego zastanawiam się czy nie dostała za mało nawozu przecież jakaś przyczyna musi być. Co do nawożenia na 1 ha Przedsiewnie - 200 kg. Polifoski - 200 kg. Soli - 200 kg. MocznikuDo tego 12 dni temu dostała 300 kg. Saletry. Może to ta saletra zaszkodziła ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 24 Czerwca 2007 Co może dolegać mojej kukurydzy i jak jej pomóc ????? najprawdopodobniej jest to uszkodzenie przez szkodniki jakiś owad ale nie moge sobie przypomnieć nazwy-taka mała muszka polecam danadim 0.5l/ha lub efekt nawożenia po wschodach-polecam jakąś odrzywke np z firmy timac agro FERTILEADER 954 lub wuxal top 36 a najlepiej jedno i drugie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturkj 0 Napisano 25 Czerwca 2007 Próbuje znaleść herbicydy na kukurydze cukrową, bo herbicydy na zwykłą kukurydze niemożna stosować. Pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 5 Lipca 2007 Saletra jak i mocznik daje zaschnięte - przypadkowo rozmieszczone plamy. Na szczęście kukurydza dość dobrze znosi takie uszkodzenia - podobnie jak i szkody gradowe - ale przed wyrzuceniem kolby! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
141daniel 0 Napisano 6 Lipca 2007 czy duze sa koszty posiania i skoszenia np 2ha kukurydzy ile z 2 ha mozna bydla opasc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 6 Lipca 2007 czy gwałtowny "wicher" moze zniszczyc uprawe kukurydzy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 6 Lipca 2007 dobre nasiona plus siew to około 550zł na ha ( za 350 też można) zbiór około 600zł ha. z 2 ha opasiesz rocznie gdzieś 10 szt gdyby tylko z tego była kiszonka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
141daniel 0 Napisano 6 Lipca 2007 oczywiscie ze na kiszonke, zapomialem dopisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoSS 0 Napisano 6 Lipca 2007 2 ha kukurydzy na 20 sztuk skarmiana od października do końca kwietnia początek maja (dostają od rana posza trściwa +kiszonka do oporu a około 16 - 17 pasza treściwa +sianokiszonka do oporu do rana) jakie odmiany macie w tym roku, jakich producentów i jakie wyniki???u mnie najlepsza czeska Celio jest jeszcze san i nimba ale celio najlepsza (najwyższa), zobaczymy jak będzie z ziarnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 6 Lipca 2007 czy gwałtowny "wicher" moze zniszczyc uprawe kukurydzy??jasne, w tym roku intensywny opad w silnym wiatrem połozył mi kukurydze na szczęście się podniosła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 7 Lipca 2007 jak sie moze podniesc??? jak sie połozyła?? przecierz to rozmieka ziemia i sie przewraca .... a u ciebie co sama wstała?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 8 Lipca 2007 żałuje że niezrobiłem zdjęcia w tle leżą drzewa a na pierwsztm planie położona w tym samym kierunku kukurydza. była taka ulewa że nie było widac własnych dłoni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 9 Lipca 2007 rozumiem ze sie połozyłą ale jak mogłą wstac??? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
141daniel 0 Napisano 10 Lipca 2007 ile macie ha posiane kukurydzy na kiszonke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 11 Lipca 2007 10 ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
141daniel 0 Napisano 11 Lipca 2007 to duzo pewnie krow masz ze 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 11 Lipca 2007 to duzo pewnie krow masz ze 10050 dojonych plus jałówki i mięsne, w sumie jakieś 80szt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach