yenon10 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 jaktam uprawy?? ile metrów ma wassza kukurydza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 13 Sierpnia 2007 U mnie nawet ładna kukurydza. Trochę mnie niepokoi to, że ok 40% roślin ma po dwie kolby. Co może być przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 14 Sierpnia 2007 u mnie 2,5m i po 2-3 kolby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 14 Sierpnia 2007 lepiej jak jedna czy jak 3 kolby?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 14 Sierpnia 2007 zalezy jakie kolby...powszechnie mowi sie ze lepsza jedna porzadna kolba niz dwie slabe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 jaka jest przyczyna tego że kukurydza ma dużo korzeni przybyszowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 na ziarno najlepiej jest jak ma jedną kolbę. Dwie kolby na roślinie to długie dojrzwanie i ogromna wilgotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hanek 0 Napisano 17 Sierpnia 2007 choleraaa!!!! jednym słowem pieprzone niemcy jak by nie oni niebyło by stonki kukurydzianej!!! to wszystko przez nich bo polacy przywieźli z niemiec używane maszyny a z maszynami przydarli z sobom tą jee*****baną stonke kukurydzianą i cała kukurydza jest zrzerana przez stone i szkodnik narobił mi szkód ok 45% by to szlak trafił!!!!a jakie zniszczenia wyżądził wam ten szkodnik?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 Jak ta stonka kukurydziana wygląda?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 Ha u mnie ani śladu stonki a maszyna - wiadomo - z Niemiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hanek 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 miccaco nie ciesz sie tak zaniedłuogo do ciebie ona dojdzie!!!! ona wygląda jak gąsienica drązy tunel w kukurydzy od kożenia w górye a gdzie są łączeniua w kukurydzy to tam ona peka i łamie sie!!!1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 U mnie jeden sąsiad już ciął wczoraj na kiszonkę, sam nie wiem dlaczego bo jeszcze specjalnie nie podeschła a ziarno się dopiero nalewa. W ogóle u mnie jest baaaardzo mało kolb - zaszkodziła susza -, a zaczyna wchodzić głownia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 Na stonkę dobry sposób znaleźli Włosi - sieją kukurydzę po obrzeżach upraw 2 tyg wcześniej od pozostałej. Stonka atakuje tylko te siane w 1. terminie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mandragor 0 Napisano 20 Sierpnia 2007 U mnie też ani śladu stonki, kolby bardzo ładne(siałem "Wiarusa" i "Prosnę") Na wiarusie pojedyńcze ale wielkie, prosna ma 2-3 ale słabsze... Kukurydza na lepszym kawałku ma około 3m, na gorszym 2m Kosić zamierzam za jakieś 2-3 tygodnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 20 Sierpnia 2007 W okolicy na razie nikt nie skarży się na stonkę... Zobaczymy za rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 Koledzy mam problem dziki strasznie niszczą mi kukurydze i nie wiem co mam robić. myśle żeby ją jak najszybciej skosić.Ziarno jest w fazie mlecznej. Co robić, czy duża będzie strata wartości pokarmowej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 no własnie co z tymi dzikami jak sie ich pozbyc??! atakują wasze uprawy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 u mnie (odpokać) narazie ich nie ma (chyba, musze iszć na pole zairzeć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miccao 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 U mnie na szczęście nie ma dzików, prędzej łosia spotkam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 co do dzików to ciężka sprawa teraz, chyba tylko myśliwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mandragor 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 J a u siebie dookoła pola co 100m wbijam w ziemie patyk a do niego jest przywiazany:1. worek po nawozie2. pończocha z moimi i reszty rodziny włosami I nie ma nawet śladu tych sku*wysynów... W zeszłym roku tak nie zrobiłem i zniszczyły mi 40% uprawy... Sąsiad nastepnego dnia po skoszeniu widział 15 dorosłych sztuk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buchaj 0 Napisano 26 Sierpnia 2007 Ja swoją kukurydzę już wykosiłem. Z ok.1,6ha Wyszła mi pryzma długa na ok17m. szeroka na 4m i wysoka na ok.2m (w najwyższym punkcie). Tylko sieczkarnia w tym roku zawodziła - 3x poszła ta sama zębatka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danuta Bluhm 0 Napisano 27 Sierpnia 2007 POSZUKUJE KUKURYDZA ziarno zolte na pasze dla bydlawilgotnosc 13-15%,bez pasozytow i grzybow1-sza transza 1500 ton, nastepne co m-c po 2600 ton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mentor 0 Napisano 28 Sierpnia 2007 Jakie polecacie dodatki do zakiszania kukurydzy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yenon10 0 Napisano 29 Sierpnia 2007 kiedy kosicie? (podawajcie rejony w jakich sie znajdujecie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach