pryma 0 Napisano 2 Listopada 2006 pisales ze masz jakies 30 ha laki, jak masz to niedaleko domu, i jak by to bylo w jednym kawalku albo w paru wiekszych, to bym Ci radzil to ogrodzic i sprobowac tam wypasac bydlo miesne, przy tym jest malo roboty, a jak dobierzesz odpowiednia rase to praktycznie robota spada do zera, czyli zakup i ogrodzenie lak, no i pilnowanie zeby nikt Ci ich nie ukradl:/ bo niektore bydlo moze stac na dworze nawet do -35% w sniegu (np. angusy ktore sa malo znane i przez to jeszcze w miare tanie w Polsce), a z reszta pola to juz tutaj inni Ci doradzaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 2 Listopada 2006 ej no!!! przestańcie pisać o wszystkim w tym temacie. może załóżmy oddzielny temat PIOSALLA. jak mod to zobaczy to zablokuje nam temat kukurydza w środku żniw no dobra pochwalę się u nas mokra 400zł za tonę przy 30% no i dobrze niech placzą i płacą!!!! piosall tak jak ci mówiłem siej tylko kukurydzę a co będzie za rok z ceną to będziemy się martwić za rok!! chociaz nie sądzę żeby było tragicznie bo u nas trąbią o stonce korzeniowej i raczej będą pilnować plodozmianu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 2 Listopada 2006 Gnojowicę stosuje się wiosną - część można dać pod uprawy glebowe - natomiast większość tak jak napisałem już po siewie kukurydzy. W zależności od warunków pogodowych - jesli jest mokro i można liczyć na szybkie wschody kukurydzy można dać bezpośrednio po siewie - natomiast jeśli jest dość sucho - lepiej jest dać w fazie 5-7 liści, ponieważ kożuch z gnojowicy może powodować dodatkową nierównomierność wschodów. Wtedy przed zastosowaniem gnojowicy można dać jeszcze herbicydy na wykiełkowane chwasty. [/url] jak kukurydzą juz powschodzi i dam gnojowicę to jej nie pali????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 3 Listopada 2006 Gnojowica (kał + mocz) nie ma efektów ubocznych takich jak w przypadku gnojówki (mocz i odcieki z płyty). Ma dość zrównoważony bilans składników pokarmowych i konsystencję sprzyjającą pobieraniu z niej składników przez rośliny.Natomiast przesadzona dawka gnojówki która ma w zasadzie tylko azot i potas, szczególnie w czasie suchej pogody spowoduje takie same uszkodzenia jak mocznik na mokre rośliny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 3 Listopada 2006 Gnojowica (kał + mocz) nie ma efektów ubocznych takich jak w przypadku gnojówki (mocz i odcieki z płyty). Ma dość zrównoważony bilans składników pokarmowych i konsystencję sprzyjającą pobieraniu z niej składników przez rośliny.Natomiast przesadzona dawka gnojówki która ma w zasadzie tylko azot i potas, szczególnie w czasie suchej pogody spowoduje takie same uszkodzenia jak mocznik na mokre rośliny ja kiedyś polałam poplon gorczyce fakt że było gorąco ale całkowicie ją spaliło a jest to gnojowica świńska dla pewności podaje pod kultywator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 3 Listopada 2006 No to dziś kukurydza skończona średnia wydajność to 7,4 t/ha Wilgotność średnia 22% przy cenie 489złNie jest tak źleCo do mojego wcześniejszego postu kukurydza 41% po 380 porostu zrobiłem zamieszanie na wadze i dziewczynie sie pomyliło i na magazynówce napisała 380 no i tyle dostałem (to był najdroszszy flirt tej pani w życiu ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki z Rawicza 0 Napisano 3 Listopada 2006 jest opłacalne uprawa kukurydzy na ziarnoja zajmuje sie uprawą warzyw i mleczarstwem chciał bym sprubować zasiac kukurydze na ziarno ale nie mam gdzie wszedzie albo jakies warzywa albo buraki albo kukurydza na kiszonke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 3 Listopada 2006 Milki a dużo masz krówek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miki z Rawicza 0 Napisano 3 Listopada 2006 mlecznych krówek 30 a całego bydła 70 sztuk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marion 0 Napisano 3 Listopada 2006 Luk a jakie mieszance miales posianei gdzie sprzedawales po takich cenach??Bo u mnie srednia wydajnosc to 5 ton ( LG + Clarica ) na 3 klasie ziemia cena przy 22% 450 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 5 Listopada 2006 marion nie sieje sie juz LG 2244 to lipa ostatnio 2 lata temu na tym samym polu lg 2244 (6 ton ) EUROSTAR(10-12)lg2244 JUZ jest stara odmiana i wszystko ja wcina jaka firma sprzedaje nasiona odmiany eurostar, mam na myśli firmę nasienną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 5 Listopada 2006 dalgeta poznań Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 5 Listopada 2006 Teraz moje wyniki w uprawie plon sredni 6,3 tony z ha przy 23-25% wilgotności cena 380 średnio ,odmiany polskie grom,glejt/prosna, omacnica prosowianka wpierniczyła ją ze szok zechlała pewnie ze 2 tony z ha poprzez to ze kukurydza złamała sie w pół na początku wrzesnia większośc kolb wisiała w dół,ziemie 3a,3b górki do samego nieba nieprecyzyjny siew pewnie było by koło 7 ton, jest moze ktos z podkarpackiego kto uprawia kukurydze na ziarno, sprzedałem do Organika-Azot jaworzno kupili dawne pzz w Jarosławiu. to tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 5 Listopada 2006 co do odmianu to 90% eurostar(chyba tak sie to pisze RUSTICA)a 10% pioniera pr39h32 obie FAO chyba 240a sprzedałem do skład ogólnorolny k.ambrozy Dziadowa kłoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 5 Listopada 2006 Pisząc o gnojowicy miałem na myśli bydlęcą - ona nie ma właściwości palących w odróżnieniu od przypadków ze świńską Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piosall 0 Napisano 6 Listopada 2006 Panowie chcąc posiać na wiosnę kukurydzę (co będzie dobre na początek?) ile będę potrzebował NPK i środków ochrony roślin na 1ha uprawy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piosall 0 Napisano 6 Listopada 2006 Panowie ile poniższa kalkulacja mija się z prawdą ?http://www.dodr.pl/V/5/9/1/9.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 7 Listopada 2006 Niestety taka jest smutna rzeczywistość.Ze względu na takie wyniki przestałem uprawiać tą roślinę ,ci co zasiali ją w tym roku płaczą .Najpierw susza,po deszczach odbiła ale kolby nie zapylone bo kwiatostan usechł wczesniej,ato co zostało zżarła głownia.W moich stronach trudno będzie liczyc na 2tony.KATASTROFA!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 7 Listopada 2006 To są skutki suszy w tym roku - a ja chcę przypomnieć lato 2004 - gdzie najpierw chłodna wiosna, potem jeszcze czerwcowe przymrozki i wczesne jesienne spowodowały chyba jeszcze większe straty niż tegoroczna susza Niestety w naszych warunkach kukurydza jest rośliną dość zawodną ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 7 Listopada 2006 Piiosal.W tzw dobrym roku gdy wypuscisz ta kukurydze po zbiorze na rynek skupujacy zerzną cię na cenie i też puszczą z torbami ,a swoją drogą mając wolne 300 tysiaków nie próbuj pakować ich w ugory ,jedz na dobre wczasy stracisz 8 tysiaków albo sprowadz 5 dobrych furek z raichu i sprzedaj je naszym bogatym rolnikom .Wchodząc w uprawę jakiś ugorów ,uszczuplisz stan swojego konta o 30 % a tego szczerze ci nie życze . Chyba wiesz dlaczego żyd pola nie uprawiał hahahahahahaha. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 7 Listopada 2006 Jak kukurydza to tylko dolnyslask kukurydza posiana przez znajomego odmiana ES ANAMUR plon 11 ton z ha jak siał to podkoniec maja to śmiałem sie z niego ze będę miał darmowa zielonkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 8 Listopada 2006 Jak kukurydza to tylko dolnyslask kukurydza posiana przez znajomego odmiana ES ANAMUR plon 11 ton z ha jak siał to podkoniec maja to śmiałem sie z niego ze będę miał darmowa zielonkę jakiej firmy nasiennej jest to odmiana? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 8 Listopada 2006 chyba rustica Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 8 Listopada 2006 luk a jaki plon miałeś tej H32 jak ci się ona podoba? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 8 Listopada 2006 pr39h32 taka sobie plon ok 6-7 ton jednak nie jest taka dobra jak powiadaja w przyszłym roku 80% tradycyjnie eurostar a po 5% es amur i polskiej której nazwy nie pamietam i 10 % chyba wegierskiej nazwy tez ne pametam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach