JacekXXL 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Podsiew został stworzony właśnie do tego nawozu, aby dostarczyć młodej roślinie fosfor i azot we wczesnej fazie wzrostu do budowy silnie rozwijącego się w tym czasie systemu korzeniowego. Ja innego nawozu nie stosowałem, ale w tym roku to chyba sobie ten luksus podaruje, bo płacić ponad 3tys./t nie ma sensu. Słyszałem, że ludzie próbują róznych nawozów nawet mocznik sypią ale zawsze jest ryzyk, że duża dawka N blisko siewik może ją uszkodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario98 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Ja jak do tej pory podsiewałem mocznikiem i nic sie złego nie działo. Jednak zamierzam to zmienic i posiać właśnie ten wspominany fosforan amonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 25 Stycznia 2009 A jaką dawke mocznika dawałeś na hektar?? Jakim siewnikiem to wysiewałeś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario98 0 Napisano 25 Stycznia 2009 wychodziło ok 100 kg/ha a siewniki to kilka razy kongskilde i ostatnio jakis polski nie pamiętam w każdym razie mechaniczny. Wiem też od pana który siał mi kuku że ludzie sieją nawet saletrę a on sam siał właśnie fosforan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 29 Stycznia 2009 Podpowiedzcie jakie herbicydy zastosować i w jakaich dawkach na ha. Podstawowym problemem u mnie jest Komosa biała oraz chwastnica jednostronna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 29 Stycznia 2009 Ja stosowałem Callisto + Milagro. Teraz Milagro ma być zastąpione przez inny herbicyd. U mnie ta mieszanka eliminowała prawie wszystko. Miejscami jedynie trochę rdestu się pojawiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1 aga1 1 Napisano 30 Stycznia 2009 powiedzcie mi jaki jest najlepszy plug obrotowy do przyorania kukurydzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Stycznia 2009 kuhn master 120 lub większy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin89 0 Napisano 31 Stycznia 2009 słuchajcie koledzy mam take pytanko czy kukuryddza mi sie uda na ziemi gliniastej mam taki fajny kawałek 10ha chce go opsiać kukurydzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pol308 0 Napisano 31 Stycznia 2009 Gleby pod kukurydzę powinny mieć odczyn obojętny, być zasobne w próchnicę i dosyć szybko nagrzewać się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 1 Lutego 2009 Na glebie gliniastej trzeba uważać na zaskorupienie się ziemi, jeżeli posiejesz za głęboko i spadnie deszcz to możesz mieć słabe wschody bo kiełki mogą nie przebić się do wierzchu. Dla odmiany jak posiejesz za płytko i przyjdzie susza to wschody będą nie równe i tez będzie bigos. Czyli jak zwykle nie ma jednej recepty, ważne jest wyczucie, prognoza pogody i szczęście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario98 0 Napisano 1 Lutego 2009 Zgodzę sie że trzeba uważać bo sam w tamtym roku doświadczyłem zaskorupienia się ziemi. Zaraz po posianiu spadł deszcz a raczej ulewa. Co prawda siew nie był głęboki bo i płytko było zrobione kultywatorem ale plon był mniejszy i wschody późniejsze. A tak na marginesie to jakie sa wasze doświadczenia z uprawą przedsiewną pod kuku bo zawsze słyszałem że najlepiej uprawiać w granicach 7 - 12 cm głębokości czy coś podobnego ale zauważyłem że tam gdzie kultywatorowałem głębiej plon był lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian 24 0 Napisano 1 Lutego 2009 witam wszystkich. mam pytanie czy ktos sial kukurydze GMO??? w/g danych z odr w polsce w 2008 roku bylo ok 3 tys. ha kukurydzy GMO. a drugie pytanie jesli ktos sial to gdzie kupil nasiona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eWielkopolanin 0 Napisano 2 Lutego 2009 Panowie, czy Waszym zdaniem warto wchodzić w uprawę kukurydzy w niedużym gospodarstwie? Kukurydza była by przeznaczona dla świń, może coś na sprzedaż. Niestety odpada CCM i kiszone ziarno raczej też (nieprzystosowane do tego urządzenia do zadawania paszy) Myślałem o zaukupie niedużej przewoźnej suszarni na środki UE, którą suszyłbym swoje ziarno, jak i usługi, lub zakup mokrego i szuszenie. A o kukurydzy myślę dlatego, że z ha miałbym więcej paszy niż z zawodnego jęczmienia jarego. Poza tym wszędzie mówi się, że kukurydza to uprawa przyszłościowa, może w przyszłości zarobił bym coś na usługach siewu zbioru.Co o tym wszystkim myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 2 Lutego 2009 Mario nie ma na uprawę jednej recepty, jeżeli głębiej uprawiłeś a przyszła ulewa to glebę mniej zbiło ale jeśli nie spadł by deszcz to kukurydza trafiła by na powyżej warstwy ubitej i nie skiełkowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 2 Lutego 2009 Tak to Prawda. Kukurydza jest przyszłościowa, przygotowała nas dokładnie na to o czym trąbią teraz media cały czas, a mianowicie kryzys!!!Jak się dostaje w dupę po -1600 zł/ha to jest w tym przyszłość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coolczak 0 Napisano 10 Lutego 2009 Dodawaj lubofos corn, wieloskładnikowy, fosfor potas azot siarka itd w jednym. Wschody bdb i równe na całym polu Koledzy jaki nawóz stosować do siewnika do kukurydzy z podsiewaczem?? Jaki najlepszy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek3120 0 Napisano 15 Lutego 2009 Mam pytanie niewiecie czym mozna zaprawic nasiona kukurydzy albo popryskac pole zeby dziki niewyjadaly nasion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 15 Lutego 2009 Mam pytanie niewiecie czym mozna zaprawic nasiona kukurydzy albo popryskac pole zeby dziki niewyjadaly nasionMusisz zapytać w sklepach myśliwskich wiem że jest coś takiego kolega pryskał ale drogie 250zł na1h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 16 Lutego 2009 Jak są dziki to nie ma zaprawy (czyt.ratunku)....jedynie sztucer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 16 Lutego 2009 Od początku uprawiania kukurydzy stosowałem Mesurol i nie miałem problemu z dzikami i ptactwem(żurawie). W tym roku już nie można go kupić, wiem że niektórzy stosują Prestige z dobrym skutkiem. Jaką dać dawkę nie wiem, spróbuję 1l/100 kg nasion. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 16 Lutego 2009 U mnie do odstraszania dzików sprawdza się Danadim zaraz po siewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 16 Lutego 2009 Jeżeli, działają środki zapachowe (np.Mesurol itp.) to znaczy,że nie ma bezpośredniego sąsiedztwa z lasem i inteligentnymi dzikami.U mnie środki zapachowe działały ale w latach 80-tych jak nie było takiej populacji dzików, dzisiaj nawet w okół głośno grającego radia potańczą sobiea jak się znudzi ,,wyłączą" i pójdą dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 16 Lutego 2009 50 ubijanych na mioch polach rocznie to mało? A pola są przy lesie. Na wiosnę oprócz Mesurolu stosuje presję i współdziałanie z myślywymi. Powiadamiam o rozpoczętych siewach i ewentualnych śladach na polach.Gorsze od dzików są żurawie, potrafią w kilka dni zjeść 5 ha niezaprawionej kukurydzy(myślałem że jej nie znają w środku pól zaprawionej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 16 Lutego 2009 Skoro 50 jest ubijanych na Twoich polach to mimo zaprawiania dzikijednak przychodzą. Zazdroszczę Ci takich myśliwych co potrafią upilnować i upolować u mnie pod tym względem to nędza z rozpaczą. Z żurawiami, wronamiu mnie specjalnie nie ma kłopotu i to tylko do pewnej fazy wzrostu później to kłopot sprawiają tylko dziki i ciekawi mnie jak sobie z tym radzisz (oprócz myśliwych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach