Maciek 0 Napisano 10 Listopada 2006 a powiedzcie mi dlaczego plony takie niskie u mnie np 6,3 średnio a było od 5 do 7 w zalznosici jak sie siewnik sprawował i jak było przygotowane pole u mnie po siewie przez prawie 3 tygodnie nie było znaczącego deszczu,wiesz Luk jaki był rozkład opadów w twoim rejonie bo u mnie lipiec 20mm,sierpień 120,wrzesień też 20 mm,no i najwarzejniesze omacnica proswianka tak zechalała w środku ja ze prkatycznie nie było stojącej rośliny na polu wszystko wyłamało sie w sierpniu i na początku września takich zniszczen przez tego szkodnika nie pamiętam odkąd żyje jak ktoś zwalczał ja chemicznie (odpowiedni sprzęt ) albo biologicznie 'trichoplus" to moze liczyć kase , jest też problem róznej "smakowitości "odmian znajomy twierdzi że polskie odmiany są nic nie warte i szkoda pieniędzy, ciekawe czy na dolnym śląsku omacnica tez tak porządziła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 10 Listopada 2006 Brak deszczu po siewie rzadko jest przyczyną spadku plonu ,50 dniowa susza w okresie 20 .06 do 10 .08 zrobiła spustoszenie.Póżniejsze deszcze to musztarda po obiedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 11 Listopada 2006 kukurydza posiana w kwietniu była yszczepina przez omcnice kombajnem sie nie kosiło tylko podbierało a kukurydza posiana w maju w małym stopniu była porazonaaco do rozkładu powiem tak jak trzeba było to nie padało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek116 0 Napisano 16 Listopada 2006 Witamjakie macie ceny na kukurydze? jakie odmiany najlepiej wam plonowaly w tym suchym roku? U mnie na piaskach (5-6 klasa) średnia to 5 t z ha co przy cenach rzedu 560 zł/t za suchą daje niezły zysk. 25-30% wilgotności przy zbiorze. Odmiany francuskie plonowały najlepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 17 Listopada 2006 Witamjakie macie ceny na kukurydze? jakie odmiany najlepiej wam plonowaly w tym suchym roku? U mnie na piaskach (5-6 klasa) średnia to 5 t z ha co przy cenach rzedu 560 zł/t za suchą daje niezły zysk. 25-30% wilgotności przy zbiorze. Odmiany francuskie plonowały najlepiej. napisz jakie siałeś i z jakiego jesteś rejonu kraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 23 Listopada 2006 moja kukurydza gleba V odmiana cabernet (nie siejcie tego badziewia) plon 5t/ha wilg 30% cena 348zł za tone mokrej z potrąceniami za zanieczyszczenia.na lizaki zostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 26 Listopada 2006 ja też już skończyłem kosić plony różne zależały od rodzaju gleby i miejsca. najlepiej plonowała PR39H32 na jednym kawałku dała mi 10t na sucho. a średnio to ok 7. miałem też turini ale plon był ok 5.5t/ha. ceny to 360 na mokro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaja 0 Napisano 26 Listopada 2006 Marek116 napisz proszę jakie odmiany siałeś jakie zastosowaleś dawki nawozu i czy dopadla Cię susza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onik 0 Napisano 26 Listopada 2006 moja kukurydza gleba V odmiana cabernet (nie siejcie tego badziewia) plon 5t/ha wilg 30% cena 348zł za tone mokrej z potrąceniami za zanieczyszczenia.na lizaki zostanie eeee. pionier to zby pozne odmiany i drogie, siałem limagren bardzo dobre ale drogo teraz sieje polskie troche gorsze ale bardziej wytrzymale i duuuuzo tansze sialem san jestem zadowolonyw tym roku zebralem 9,5t to chyba niezle na taki rok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek116 0 Napisano 28 Listopada 2006 Marek116 napisz proszę jakie odmiany siałeś jakie zastosowaleś dawki nawozu i czy dopadla Cię susza? azot-mocznik w dawkach dzielonych w sumie ok. 130 kg, przedsiewnie potas 120-130 kg i P- 70 kg. Na niektórych polach kemira corn- 300-350 kg pod korzeń. Na lekkich glebach azot lepiej podzielić. Druga dawka azotu wysiana jak rośliny mają z 50-60 cm tak aby wjechać jeszcze się dało.Odmiany to tradycyjnie lg 2244 ale również nowe odmiany Copland i Dakovo z Maisadour, również czeski celux- niezdobrze, i polski Junak-średnio.Bardzo sucho w lipcu, na górkach 90-100% głownia, ale dołki nadrabiały i tam rośliny były zdrowe.Ja odwrotu od kukurydzy u siebie nie widze. Zboża średnio dały 3 t/ha.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amadevsh 0 Napisano 6 Grudnia 2006 podajcie jakies adresy mail albo miejsca gdzie na terenie slaska moge dostac polskie odpowiedniki kukurydzy, bo w tym roku sialem pioniera i mialem na V 6ton /ha mokrej kukurydzy a i tak wiekszosc mi dziki rozwalily i polamaly. Co na to zwiazek? :- Panie to nie byly dziki tylko sasiedzi Panu wybrali - A te slady wszedzie i "zapach"?- Przecierz tu prawie nie ma zadnych sladow a te tu to psy zrobiły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufa13 0 Napisano 14 Stycznia 2007 podajcie jakies adresy mail albo miejsca gdzie na terenie slaska moge dostac polskie odpowiedniki kukurydzy, bo w tym roku sialem pioniera i mialem na V 6ton /ha mokrej kukurydzy a i tak wiekszosc mi dziki rozwalily i polamaly. Co na to zwiazek? :- Panie to nie byly dziki tylko sasiedzi Panu wybrali - A te slady wszedzie i "zapach"?- Przecierz tu prawie nie ma zadnych sladow a te tu to psy zrobiły A ZJAKIEGO REGIONU ŚLĄSKA JESTEŚ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 31 Stycznia 2007 To jak koledzy juz ktoś nasiona zamówił????Co siejecie w tym roku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 31 Stycznia 2007 ja jeszcze czekam chyba spróbuje trochę clariki pioneera bo podobno zajefajnie się suszy. a tak pozatym masz może jakiś cennik limagraina lub kws Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 mam cennik a co cie interesuje??clarika ok 420zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 ja w tym roku na kiszonke GRACJE (LG) cena 220zł (50000)i na próbe tez na kiszonke ale tylko 2ha polska z kobierzyc KB2704 145 zł (50000)i tradycyjnie eurostar 370zł (80000) na ziarno i na próbe ok 5 ha ES PAROLI390zł (80000) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Lutego 2007 Jakieś czeski odmiany są po 290zł za 90 000. Mieliście doświedczenie z tamtymi kukurydzami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaja 0 Napisano 1 Lutego 2007 My zamówiliśmy czeską tiarę i nowość anamur, podobno na naszych rerenach w zaszłym roku był super!? ZOBACZYMY Czeska mieliśmy dwa lata temu Tereze i była super duże kolby ale na słabych glebach i przy suszy była slaba, dlatego w tym roku zdecydowaliśmy sie na tiarę ma być na slabsze stamowiska.Zobaczymy co zbierzemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mania 0 Napisano 1 Lutego 2007 strasznie drogie to ziarno kukurydzy, zamierzam kupić cyrkona za 132 zl za jednostkę bardzo dobrze plonował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 nic na to nie poradzisz i na dodatek jest ich bardzo mało wiec radze wam sie spieszyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiciak 0 Napisano 1 Lutego 2007 Bez przesady z tym pośpiechem Stary chwyt firm handlujących ziarnem. Szybko szybko bo braknie. Jeżeli już to braknie nowości jak co roku i nic więcej. Wszystkie firmy zmniejszyły w zeszłym roku plantacje nasienne bo przewidywały że część gospodarstw zejdzie z kukurydzy i rynek sie skurczy pozatym jest spory zapas niesprzedanego ziarna z 2006 więc przy dostawie radze zwracać uwage na date produkcji i zaprawiania. U mnie też tendencja zniżkowa w areale kukurydzy więc tylko jedna odmiana z Maisadour AXELLE Jeszcze nie wiem po ile jak będę miał cennik to napisze. Narka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 1 Lutego 2007 A ja sieje własno kukurydze i zaprawiam zaprawo od zboża. Do tei pory na such ale w tym roku sprubuje na mokro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 Bez przesady z tym pośpiechem Stary chwyt firm handlujących ziarnem. Szybko szybko bo braknie. Jeżeli już to braknie nowości jak co roku i nic więcej. Wszystkie firmy zmniejszyły w zeszłym roku plantacje nasienne bo przewidywały że część gospodarstw zejdzie z kukurydzy i rynek sie skurczy pozatym jest spory zapas niesprzedanego ziarna z 2006 więc przy dostawie radze zwracać uwage na date produkcji i zaprawiania. U mnie też tendencja zniżkowa w areale kukurydzy więc tylko jedna odmiana z Maisadour AXELLE Jeszcze nie wiem po ile jak będę miał cennik to napisze. Narka moze to i prawda ale zamawiajac nasiona wczesniej jest wiekszy upust czyli oszczednosc a naczyms trzeba oszczedzac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 1 Lutego 2007 pioneer H32 ceni 280zł za 80000. myślałem też o takiej nowej z saten union FAO160 ale nie wiem czy tak wczesnA jest sens siać. a chciałbym wiedzieć jak z KWS-u ceny konkretnie odmiana SILAS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 1 Lutego 2007 SILAS (50000) 249 ZŁ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach