marcin89 0 Napisano 23 Maja 2010 witam jaki środek na chwasty polecacie na kukurydze po wschodzie ma ok 2-4 liście i jaki środek by był dobry na dolistne dokarmienie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danor2002 0 Napisano 25 Maja 2010 Hector 53,6 WG + Zeagran 340 SE pakowane to jest razem i wystarcza na 2,5-2,8 ha na dwu i jedno liścienne czyści pole z każdego syfu w tamtym roku pierwszy raz zastosowałem a było komosy rdestu i trawicy aż zielono pole wyczyściło do zera że ani jednego chwastu a przez 10 lat stosowałem Merlin najlepszy środek jaki był dostepny który niszczył największą ilość chwastów odrazu ale miał w swym składzie atrazyne wiec komuś sie niespodobał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
$$$$ 0 Napisano 25 Maja 2010 a moje pytanie po co elumisu1,5 l ?? przy dawce1 l to jest to samo co mieszanka milagro z calisto (0,5+0,75 lna ha) dawka 1,5 to na okres 8 liścia do poprawek lub jeśli nie było czym wjechać prędzej ale moim zdaniem to ostateczność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sendar 0 Napisano 27 Maja 2010 Witam, Ostatnio przeglądając internet trafiłem na fajny serwis z bezpłatnymi ogłoszeniami rolniczymi. Więc jak chcecie sprzedać lub kupić jakąs maszynę rolniczą to polecam: http://targ.rolniczy24.pl dużo ogłoszeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nehco 0 Napisano 31 Maja 2010 Witam.Chciałbym się poradzić w sprawie zastosowania herbicydu Guardian Complete Mix 664 SC , bo na etykiecie pisze że stosować go należy tuż po siewie, lub po wschodach jak kukurydza ma 2 liście, a w tym roku nie udało mi się opryskać po siewie bo zaczęło padać, wręcz lać - ledwo co dosiałem w deszcz - i tak padało aż kukurydza niektóra zaczęła wschodzić. I teraz nie wiem czy można opryskać tak niezależnie od fazy wschodów, czy to nie zaszkodzi tym już bardziej wyrośniętym, lub dopiero co wschodzącym. Stosował to ktoś w podobnych warunkach i ma doświadczenia z tego ??proszę o opinie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 2 Czerwca 2010 co sądzicie o majstrze zwalczy dwuliścienne i perz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 3 Czerwca 2010 co sądzicie o majstrze zwalczy dwuliścienne i perz??Tak bez problemu ja pryskam majstrem już trzeci rok i jest ok czyściutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 5 Czerwca 2010 Witam.Chciałbym się poradzić w sprawie zastosowania herbicydu Guardian Complete Mix 664 SC , bo na etykiecie pisze że stosować go należy tuż po siewie, lub po wschodach jak kukurydza ma 2 liście, a w tym roku nie udało mi się opryskać po siewie bo zaczęło padać, wręcz lać - ledwo co dosiałem w deszcz - i tak padało aż kukurydza niektóra zaczęła wschodzić. I teraz nie wiem czy można opryskać tak niezależnie od fazy wschodów, czy to nie zaszkodzi tym już bardziej wyrośniętym, lub dopiero co wschodzącym. Stosował to ktoś w podobnych warunkach i ma doświadczenia z tego ??proszę o opinie... Tak jak masz na etykiecie napisane - jesli najwieksza kukurydza ma dwa liscie to OK. pozniej tez raczej nie bedzie uszkodzen, tylko skutecznosc juz nie ta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 6 Czerwca 2010 Chłopaki w końcu maja zasiałem kukurydze czy z tak puźno sianej kukurydzy da sie zarobic na ziarnie fao w granicach 230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 7 Czerwca 2010 Troche póżno jak na 230 na ziarno. Uciekło Ci trochę światła dla niej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 14 Czerwca 2010 w tamtym roku zasiałem 18 maja fao 260 i była ok.nie wiadomo czy ten będzie taki sprzyjający.zależy od temperatur jakie będą panowały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 15 Czerwca 2010 260, 18 maja, na podkarpaciu? Kto Ci doradzał????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danor2002 0 Napisano 16 Czerwca 2010 ja w tym roku pryskałem Hector +Zegran opakowanie zbiorcze na 2,5 ha ale tam jest 5L Zegranu na małe zielsko i na upały było by zamocne wiec dokupiłem opakowanie Hectora na 1ha zmieszałem i wyszła mieszanka na 4ha koszt 660 zł jak na upały i to wyszła mocna mieszanka bo po 12 godzinach komosa już leżała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 16 Czerwca 2010 nikt mi nie doradzał tylko czekałem aż stawek na polu wyschnie(konieczność) ,podkarpackie ma najlepsze w kraju warunki do uprawy kuku od kliku lat w dośw pionera są u nas największe plony.18 maj to tylko 2 tyg opóźnienia w stosunku do optymalnego terminu jeżeli taka kukurydza wyskoczy zaraz to nie ma tak źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 16 Czerwca 2010 Nie mówią, że masz złe warunki do uprawy kukurydzy tylko przy 2-3 tygodniach opóźnienia siewu i 2 (co najmniej) tygodniach krótszej wegetacji jesiennej siać 260 FAO . Moim zdaniem 240 to w tym przypadku było max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikra51 0 Napisano 27 Czerwca 2010 Czy mógł by mi ktoś doradzić czym opryskać teraz kukurydzę mającą do 7 liści ? Porasta ją trochę perzu, lebiody, powuje... Pryskałem ponad dwa tygodnie temu Milagro, ale chwilę po oprysku spadł deszcz i oprysk nie podziałał. Co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 28 Czerwca 2010 Pozostaje Ci Accent lub Titus - tu zwalczysz perz i prosowate. Na dwuliścienne Mustang ( najlepiej chyba mieszaninę Mustang/titus). Na powój będzie trudno w tej fazie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Erving 0 Napisano 26 Lipca 2010 Najlepiej plonujaca odmiana kukurydzy w 2009 roku tak wynika z badan COBORUhttp://www.saaten-union.pl/index.php?i=SUBITOa najtanszy oprysk na kukurydze to mustang wychodzi jakies ok 60 zł/ha.Najtanszy nie znaczy najgorszy. po moich doswiadczeniach w tym roku lepszy od Milagro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcino1984 0 Napisano 16 Sierpnia 2010 Witammam takie pytanie mianowicie czego skutkiem jest wyrastanie kolby w miejscu wiechy. a raczej kolba jest jedna z gałazek wiechy. czy to jakas mutacja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszechwiedzący 0 Napisano 16 Sierpnia 2010 a najtanszy oprysk na kukurydze to mustang wychodzi jakies ok 60 zł/ha.Najtanszy nie znaczy najgorszy. po moich doswiadczeniach w tym roku lepszy od Milagro Tak apropo to te dwa środki powinienes połaczyc razem, czyli: Milagro 0.6 + Mustang 0.6, choć wolałem dać:Milagro 0.6 + Mocarz 0.2 + Atpolan 1l A na dzien dzisiejszy uważam ze Zeagran kładzie Mustang i Mocarz na łopatki. Komose załatwia w 2 dni !! Milagro 0.6 l + Zeagran 1l + Atpolan 0.5 l i czysciutko. ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 16 Sierpnia 2010 Pendimetanina lepsza i tańsza tylko perz przepuści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszechwiedzący 0 Napisano 17 Sierpnia 2010 Pendimetanina lepsza i tańsza tylko perz przepuści. i chwastnice i komose - w przypadku suszy. A wiec poprawka. Na pendimetaline warunek to wilgoć, bo to typowa doglebówa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 17 Sierpnia 2010 U mnie w tym roku qq po życie siane 8 czerwiec następny dzień panida 4l i tylko 2 pasy perzy przepuściła na V klasie ziemi. Najbardziej się obawiałem że przypali qq ale nic się nie działo. Na przyszły rok tylko pojadę pendimetaniną. Na innym polu po maistrze powój został a cena 2x taka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 1 Września 2010 Kiedy zamierzacie kosić kukurydze na kiszonkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 1 Września 2010 Ja nigdy nie zaczynam przed 25 września. Teraz mam wszystkie odmiany ze Stay grenn więc nie będzę się spieszył. Zależy jak będzie dojrzewała kolba - na zielone liście się nie patrzę.Z tego co widać, to i 10 październik będzie OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach