mf3085 0 Napisano 18 Sierpnia 2011 Tak 4,5m ale na szczycie + boki 2x1m, wyjdzie około 6,5m, mnie zawsze wychodzi około 7 metrów a folia jest 6m albo 8m, wszystko zależy jakim szerokim ciągnikiem ugniatasz i jak wysoka jest pryzma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 2 Września 2011 jak koledzy u was z kuku na kiszonke? ja dzis skosilem na silos i powiem plon naprawe zadowalajacy. po majowych mrozach myslalem ze plantacja bendzie do przesiania. naszczescie cierpliwie czekalem na rozwoj sytuacji kuku szybko sie zregenerowala i dala obfity plon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 3 Września 2011 Już kosicie kukuryrdze na kiszonki u nas wszystko jeszcze zielone jak sałata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 3 Września 2011 Ja już skosiłem teraz u znajomych kosimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Września 2011 U mnie też już koszą na całego. Ja za 2 tygodnie bardziej zależy mi na ziarnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki20122 0 Napisano 7 Września 2011 siemkaU nas kukurydza już dojrzała. Kosimy na ziarno . Mam do was pytanie ile dni po deszczu można kosić kukurydze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 16 Września 2011 A ja na kichę będę brał dopiero w październiku, poza jedną 210 FAO wszystko zielone i żywe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 17 Września 2011 Ja już wykosiłem. Szkliwo(skrobia) zaczoło już pojawiać się w ziarnach. Została aby ta co na ziarno i posiana po jęczmieniu ozimym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 28 Września 2011 No u mnie też właśnie pryzma została okryta.Plon powyżej 50 t/ha i ogrom ziarna. Jakie jest minimun do otwierania? Dwa tygodnie wystarczą, bo stara już dawno wyszła, a przy tej suszy odrost pastwiska jakby nie najlepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 6 Października 2011 Co taka cisza? na ziarno nie kosicie? Ja od poniedziałku koszę Ravello, wilgotność 26-27% plon 11,5 T suchej A to bardzo wczesna odmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 6 Października 2011 ja też byłem zadowolony z odmian nk seed ale plon 11,5 na sucho miałem raz na jednym niedużym kawałku, znajomy który sieje kuku od lat zawiódł się na nekcie w ubiegłym roku i postawił na dkc wcześniej siał tylko pioneera , w tym roku zawiódł się na dkc 200 fao i nie wiem któ mu to wcisnoł ale plon 1/4 mniejszy średniego plonu z lat ubiegłym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 7 Października 2011 wczoraj zakończyłem żniwa kukurydziane z wynikiem 11,2t suchej odmiana pioniera a sąsiad ma właśnie tą ravello i plon prawie identyczny ale na wilgotność z pola pow.30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 10 Października 2011 nie dziwcie się że kukurydza tanieje jak macie takie plony ,wczoraj byłem w Hebdowie i plony między 10-13,8 suchej choć wzrokowo nie mogłem zbyt wiele dostrzec to odmiany po środku tej wydajności wyglądały najładniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 11 Października 2011 Troszeczkę w tym roku pojeździłem po naszym pięknym kraju i moje stwierdzenie jest takie ze jak to zawsze bywa skupujący wykorzystują okazje i zbijają cenę bo kukurydzy jest o wiele mniej jak zawsze bywało a sa tez i miejsca ze plony sa o wiele mniejsze jak u kolegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart123i 0 Napisano 11 Października 2011 no u mnie na gorszym kawałku tylko 7 suchej a tak na marginesie ile odchodzi wam przy suszeniu u siebie lub na usłudze bo ten przelicznik wydaje mi sie dziwny jeśli sie płaci za suszenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 12 Października 2011 maciek ja tez bylem , co ci wzrok oslabialo przeciez na glowe tylko 1 piwo bylo tez mi te kukurydze na taki plon nie wygladaly, a potem gdy ogladalismy gospodarstwo to zadnej wagi nie zauwazylem a szuszarnia to juz kompletny odlot jak na 250 ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Października 2011 Dziś wykosiłem pionierka dał pod 13t/ha przy wilgotnosci 22% tak liczę że po wyszuszeniu o jakieś 10% to wyjdzie ponad 11t/ha całkiem całkiem plon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 22 Października 2011 a moze mi ktos powiedziec ile wnosi słoma po kukurydzy skladnikow do ziemi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik24 0 Napisano 25 Października 2011 Jaka jest obecnie cena mokrej kukurydzy. Lepiej suszyć czy prosto z pola sprzedać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Października 2011 FDW płaciło w zeszłym tygodniu 430zł netto + 150 za suszenie minimum jak sprzedawać suchą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Października 2011 Czy u was ceny kukurydzy też tak poleciały w skupach jak u nas ?prowimi jarosław płaci 630 brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flamenko 0 Napisano 26 Października 2011 a u nas jak bys chcial kupic kuku u posrednikow to po 900zl za tone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Października 2011 Plon jak diabli to leci a za chwilę reszta zbóż poleci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
$$$$ 0 Napisano 8 Listopada 2011 a moze mi ktos powiedziec ile wnosi słoma po kukurydzy skladnikow do ziemi?Roślina Stosunek plonu nasion do słomy 1:1,5 Masa składników w kg/t słomyN-8P2O5-4,6K2O-21,6CaO-5,6MgO-2,5Masa makroelementów (w kg) wniesiona do gleby w przeciętnym plonie słomy OK 9 T/HA WYNIESIE N-72,0P2O5-41,4K2O-194,4CaO-50,4MgO-22,5 Oczywiście to są wyliczenia z tego co powinna kukurydza otrzymać od zasiewu do zbioru W słabszych stanowiskach oraz na lżejszych glebach, przed przyoraniem, pociętej i równomiernie rozrzuconej na polu słomy, wskazany jest dodatek nawozów azotowych, przeciętnie w ilości 8 kg N na 1 tonę słomy. Rodzaj nawozu nie ma większego znaczenia, a więc może to być mocznik (do 100 kg/ha), siarczan amonu (do 200 kg), saletra amonowa (do 140 kg), RSM (do 150 l), jak też nawóz wieloskładnikowy zawierający azot. Bardzo dobrym nawozem byłaby też gnojowica w dawce 20–30 m3 Mam nadzieje że zadowoli ciebie to co napisałem, jeśli masz jakieś jeszcze pytania pisz Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 9 Listopada 2011 a moze mi ktos powiedziec ile wnosi słoma po kukurydzy skladnikow do ziemi?Czasopismo "Farmer" podaje: 12kg azotu, około 5kg fosforu i magnezu, ponad 5,5 kg wapnia, 22,5 kg potasu i 2 kg siarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach