mav 0 Napisano 15 Lutego 2007 JACUSnajpierw zdobądź wiedze na temat kuku w Ameryce, potem pomysl 5 razy zanim coś napiszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Lutego 2007 Chłopaki mam małą prośbe do osób siejących kukurydzę z Syngenty. Chciałbym posiać sorgo a oni sprzedają tylko z kukurydzą a ja już ją kupiłem. Więc jakby ktoś mógł je wziąść to ja bym 1 worek odkupił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk 0 Napisano 16 Lutego 2007 grzes pomyslimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek77 0 Napisano 21 Lutego 2007 Witam.Mam pytanie dotyczące suszarni może kotś z forumowiczów mi cos poradzi.Chciałbym wysuszyć nasiona pomidorów ( odpad z robienia przecierów pomidorowych) w ilości ok 20-30ton.Czy możliwe jest wysuszenie takich nasion w suszarni zboż?Chciałbym dosuszyć takie pestki do 15% wilgotności.Jaki może byc koszt takiej operacji?Czy w okolicach Płońska lub Ciechanowa są szuszarnie które w których mógłbym zrobić coś takiego?Prosze o informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barycz 0 Napisano 21 Lutego 2007 Suszarnia to przesuszy jesli to bedzie w stanie przesypac podajnikem slimakowym Przynajmniej jesli suszylo by sie w suszarni Pedrotti bo taka mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin14021991 0 Napisano 25 Lutego 2007 jakie są najlepsze odmiant kukurydzy w tym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mav 0 Napisano 26 Lutego 2007 ja w tym roku sieje: Nekta, Delitop, Moncada, PR39T45, T13, Lexxor, Ronalidnio, Ikos,Amadeo, Crazi, Arobase. Z LG sie wyleczyłem. TO które są najplepsze zalezy od rejonu i od gleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 27 Lutego 2007 Ile hektarów chcesz obsiać kukurydzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benek-38 0 Napisano 27 Lutego 2007 Może ktoś mi powie gdzie można kupić preparat do odchwaszczania kukurydzy o nazwie TROPHY 786 EC najlepiej z południowej wielkopolski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 27 Lutego 2007 Do Chemirolu masz daleko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 27 Lutego 2007 Skoro mowa o opryskachczy ktoś ma może wykaz środków chemicznych stosowanych w uprawie kukurydzy wraz z cenami? jeśli tak to bym prosił o taki zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Lutego 2007 Może ktoś mi powie gdzie można kupić preparat do odchwaszczania kukurydzy o nazwie TROPHY 786 EC najlepiej z południowej wielkopolski.U Osadkowskiego sprawdzałeś. Może Agroefekt bedzie miał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 1 Marca 2007 ja w tym roku sieje: Nekta, Delitop, Moncada, PR39T45, T13, Lexxor, Ronalidnio, Ikos,Amadeo, Crazi, Arobase. Z LG sie wyleczyłem. TO które są najplepsze zalezy od rejonu i od gleb Czemu z LG się wyleczyłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 1 Marca 2007 chcem posadzic troche kukurydzy na kiszonke na glinie czy yrośnie cos na tym?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 1 Marca 2007 U mnie urosł więc u Ciebie też powinna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 1 Marca 2007 ja w tym roku sieje: Nekta, Delitop, Moncada, PR39T45, T13, Lexxor, Ronalidnio, Ikos,Amadeo, Crazi, Arobase. Z LG sie wyleczyłem. TO które są najplepsze zalezy od rejonu i od gleb Czemu z LG się wyleczyłeś Kurde,a ja zamówiłem właśnie na próbę LG 3232 na 3 haPonoć mają bardzo dobrą strawność jako kiszonka.Drogie jak ch....[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mav 0 Napisano 2 Marca 2007 miałem z LG 32.12 32.15 32.25 32.44 32.26 tą ostatnia 2 lata temulipa po całości. a 32.25 to w 99% z głownią.Jedyna odmiana która moge pochwalic to 32.44 którą miałem kilka lat, moze nie była rewelacyjna ale zwasze swoje sypła. he mój sąsiad chwalił tak 32.15 i wogole siał co roku same odmiany z LG, a teraz nie ma ani na 1 ha z tej firmy:) ja przez to ze miałem odmiany z LG mysle ze straciłem tak lekko 10% plonu. Myslałem na ten rok 32.32 ale jak sobie przypomne ubiegły rok to wole testowac inne. Nie wiem jak u was, ale cos ostatni ludzie chwala w rejonie małopolski i ślaska monsanto .... i chyba jeszcze dołoze na którys ha na próbe jakąs odmiane DKC zamiast 32.32Monsanto to specjalisci od GMO. Moze dlatego takie dobre wyniki osiagaja ich odmiany Pioneerowskie odmiany GMO to tez z monsanto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mav 0 Napisano 2 Marca 2007 sory za pomyłke, z rozpędu wpisałem LG 32.44 zamiast 22.44 he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 2 Marca 2007 Ja jak zaczynałem dla krów siać kukurydze to był 96 rok to miałem 22.42 i CARAIBE na 1 polu posiane i była spora różnica A pytałem dlatego bo zastanawiam się nad 22.65 bo cena nie jest kosmiczna W tamtym roku ja miałem Blaska i porównując go z Monopolem i Coxximo co kolega miał to mój blask lepiej wyglądał Po życie siałem cedro ale troche przesadziłem z Mustangiem Jakie opryski stosujecie interesuja mnie tylko takie po których pszenica może być siana ja w tamty roku część titus + 1kg atranexu a po życie zamiast atrazyny Mustang i mniejsz adawka titusa @ mav na jakich odmianach obserwujesz najmniejsze porażenie głownią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mav 0 Napisano 2 Marca 2007 to ja kuku siałem prawie 10 lat wczesniej niz ty, wtedy na CCM i wtedy niebardzo był wybór domian hehe. krg, cosmo. Po 90 roku odkad pojawił sie tylko Pioneer. przezuciłem sie na niego w 100% i 10 lat siałem wyłacznie nasiona tej firmy. W zasadzie od 94r sieje wyłacznie na ziarno. Teraz nie zasiałbym czegos takiego jak Blask czy Monopol, dla mnie to czysta strata plonu. Ja sieje na ziarno wiec to troche róznica. w zeszłym roku np na Moncadzie, Delitopie, Amadeo, Ikos miałem śladowe ilości głowni. A w wczesniejszych latach problem praktycznie nie istniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablooo 0 Napisano 2 Marca 2007 Głownia rozwija się na różnych odmianach w różny sposób.Jedną z przyczyn jest susza bo pyłek obumiera i nie zapyla kolb,a w miejsce pyłku kukurydzianego kolby zapylane są pyłkiem głowni,który może lecieć nawet 30 km.Dlatego ta odmiana, która zachowuje wigor i żywe kwiaty męskie czyli wiechy, mniej ma głowni.To zależy jak dana odmiana daje sobie rade na danym polu w danym roku.Ja też siłem Blask i nie było tak źle, a inni kleli jak chol..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 2 Marca 2007 U mnia 20 lat temu to może ktoś siał dla baranów ale dla krów to nikt nie siał kukurydzy A na ziarno obecnie to tylko mój kolega siał i to nie dużo bo 10 ha i lipnie w tamtym roku wyszedł Coxximo gorzej sypało od monopola Ja kosząc sieczkarnią po ludziach nigdy nie widziałem w zagranicznych odmianach przewagi odnośnie wielkości kolb i plonu ale były to głównie odmiany z Advanty orient (strasznie go głownie bierze ) , sastra , darius , w tamtym roku posiałem blaska dlatego że ma ziarno dent i dobrze mi aeromat go sieje W tym roku myśle porównać go z jakimiś zachodnimi bo bede siał na szerokim polu Z KWS na kiszonke polecją mi SILVESTRE w cenie 189zł i nieźle wypada w badaniach porejestrowych na kiszonke Nie wiem jeszcze jak się przedstawia syngenta i pioneer cenowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 11 Marca 2007 Witam ! panowie mam pytanie dotyczące odmian kukurydzy ,mianowicie u jakich odmian obserwujecie mniejsze porażenie omacnica za informacje z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wacek51 0 Napisano 18 Marca 2007 Witam, Czy tu może dowiem się gdzie mogę zakupić ziarno odpadowe i odpady z kukurydzy?Pilnie potrzebuję te produkty do testów. Skonstruowałem podajnik do biomasy z palnikiem wyróżniony na targach ENEX2007, przetestowałem już owies, pelet, brykiet trocinowy, zrębek i teraz chciałbym sprawdzić jeszcze kukurydzę jak się ona zachowuje w moim palniku. Bardzo proszę, jeśli ktoś może udostępnić mi w/w kukurydzę lub jej odpady, to proszę o kontakt. Potrzebne są tylko 2 worki ) Najlepsze byłyby odpady z suszarni. Często przejeżdżam trasę Bochnia - Warszawa i Bochnia - Wrocław, mogę w tych okolicach oDebra1ć osobiście. Wacław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matiizz 0 Napisano 19 Marca 2007 Gdzie można kupić nasiona kukurydzy w woj. pomorskim i jaka odmiane polecacie na kiszonke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach