damian9871 0 Napisano 8 Października 2012 24% w tym roku o tej porze? na słabszej glebie miałeś ją posianą czy tak dobrze ta odmiana dosycha?u mnie w susanne to paznokieć wbijasz ale fao 280 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 8 Października 2012 Ravello jest bardzo wczesne FAO 210 i ma piękne drobne ziarno, na dobrej ziemi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 8 Października 2012 A czy ktoś próbował desykować kukurydzę? Nawet na małą skalę. Jak tak to jakie efekty? i W jakim terminie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 8 Października 2012 Ale po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 8 Października 2012 czyli im wyższa temperatura tym szybszy proces suszenie i większe nakłady energii a niższa temperatura wydłuża proces suszenia ale pozwala zaoszczędzić energię? @szopen72 jaką masz chłodnicę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 8 Października 2012 Im wyzsza temperatura tym niższe zuzycie energii elektrycznej, jest ono stałe i jak więcej przerobisz w dobę to koszt wyjdzie nizszy. Paliwo - słoma idzie proporcjonalnie do temperatury i tu nie ma oszczędności. tempo całego procesu zależy też od wydajności koszenia i transportu. Mam suszarnie Drzewicza, suszarka + chłodnica standardowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 8 Października 2012 chłodnicę drzewicz robi chyba jedną, ale już suszarni cały wachlarz, Ty masz M-850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafaello3 0 Napisano 8 Października 2012 Ravello jest bardzo wczesne FAO 210 i ma piękne drobne ziarno, na dobrej ziemi.Tak u nas w zakładzie palili kukurydzę .Co przejazd dla opryskiwacza zrobili przecinkę .Kukurydza od góry wygląda ,jak poparzona .Sam jestem ciekaw czym pryskali i w jakiej dawce .Zobaczymy jaki będzie efekt tego eksperymentu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafaello3 0 Napisano 8 Października 2012 A czy ktoś próbował desykować kukurydzę? Nawet na małą skalę. Jak tak to jakie efekty? i W jakim terminie?Sorki za pomyłkę .Może zrobię zdjęcia będzie ,co podziwiać jak kuku dojrzewa po zabiegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 9 Października 2012 chłodnicę drzewicz robi chyba jedną, ale już suszarni cały wachlarz, Ty masz M-850?Tak mam 850, praca w ruchu ciągłym z przeciwbieżnym ruchem ziarna. To najekonomiczniejsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 9 Października 2012 A czy ktoś próbował desykować kukurydzę? Nawet na małą skalę. Jak tak to jakie efekty? i W jakim terminie?Sorki za pomyłkę .Może zrobię zdjęcia będzie ,co podziwiać jak kuku dojrzewa po zabiegu To wstaw jak będziesz mógł. Do szopena72 - może desykację przeprowadzić po to aby kukurydza o wyższym FAO dojrzała szybciej, lub była bardziej sucha, itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Października 2012 Tak mam 850, praca w ruchu ciągłym z przeciwbieżnym ruchem ziarna. To najekonomiczniejsze rozwiązanie. masz może schemat działania tej suszarni i chłodnicy? z tego co pamiętam z chłodnicy trzeba ręcznie wygarniać końcówkę zasypu, czy w suszarni jest podobnie i jakie są zewnętrzne wymiary tych zbiorników, bo raczej trudno będzie zrobić z tego mobilną wersję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 9 Października 2012 Na stronie drzewicza powinna być zasada działanie i wymiary. końcówkę 200 kg sprzątam na koniec sezonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Października 2012 ciekawa konstrukcja, ale przeraża mnie średnica suszarki, ja chcę na przyszły sezon coś samemu wyrzeźbić, ale raczej w mobilnej wersji, tylko nie pasuje mi ta konstrukcja ze względu na płaską podłogę, chyba że zrobiłbym podłogę w kształcie leja i na niej wygarniacz i daszki na ukos (zasadniczo lepiej wyciągałoby powietrze), tylko ciekaw jestem jakie przewagi ma taka konstrukcja (zasadniczo działa to jak podłogówka tylko, że z wygarniaczem), z opisu wynika, iż ciepłe powietrze ma przechodzić przez całą warstwę suszonego materiału - czy ono nie wylatuje daszkami? i jaka jest odległość między podłogą i daszkami (jaka jest grubość suszonej warstwy)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 9 Października 2012 jaka jest optymalna temperatura wysuszonej kukurydzy zeby sie nie zepsuła i zeby nie przesuszyc za bardzo? prosze o szybka porade;) po skoszeniu ma okolo 27 % Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Października 2012 dla pełnej informacji musiałbyś wskazać jaką temperaturą suszysz i w jaki sposób chcesz schłodzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rzepinka 0 Napisano 9 Października 2012 ale ja ogolnie pytam jaka jest optymalan temperatura przechowywania jedni susza do 14 inni do 9 bo jutro na suszarnie idzie i nie wiem do ilu suszyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 9 Października 2012 Przepraszam że się wtrącę ale ja na chłodnicę wykorzystałem suszarnię M807 z Rogoźna i sprawdza się idealnie przy małych wymiarach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 9 Października 2012 Norma polska to max. 14,5%, ja uwazam, że powinna być wysuszona do 13% na dłuższe przechowywanie.Na suszarce gorące powietrze przechodzi przez ok 50cm warstwę zboża a ślimaki zbierają ok 10-12 cm ziarna. bardzo fajna jest ich konstukcja i zasada działania. Ich tempo wybierania nie jest wymuszone i zależy od wielu czynników, np. wilgotności9 ziarna, jego kształtu a nawet ilości zanieczyszczeń.Na chłodnicy daszki są na wysokości ok 1,5m i taka warstwa się chłodzi, powyżej ziarno rozgrzewa się w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 10 Października 2012 ciekawa konstrukcja, ale przeraża mnie średnica suszarki, ja chcę na przyszły sezon coś samemu wyrzeźbić, ale raczej w mobilnej wersji, tylko nie pasuje mi ta konstrukcja ze względu na płaską podłogę, chyba że zrobiłbym podłogę w kształcie leja i na niej wygarniacz i daszki na ukos (zasadniczo lepiej wyciągałoby powietrze), tylko ciekaw jestem jakie przewagi ma taka konstrukcja (zasadniczo działa to jak podłogówka tylko, że z wygarniaczem), z opisu wynika, iż ciepłe powietrze ma przechodzić przez całą warstwę suszonego materiału - czy ono nie wylatuje daszkami? i jaka jest odległość między podłogą i daszkami (jaka jest grubość suszonej warstwy)? Ja myślę ze ten lej to zły pomyśl dla tego ze zboże będzie się osypywało tylko w części środkowej a te po bokach może się zawieszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 10 Października 2012 W leju zboże spada wbrew pozorom z góry, na początku trochę z dołu a potem tworzy się "tunel" i nim zsuwa się z góry. Tak jest we wszystkich silosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 10 Października 2012 kukurydza to już bankowo nie spadłaby w leju - stąd ten wybierak byłby taki sam jak u drzewicza w 850 (z tą różnicą, że chodziłby po leju a nie płaskim dnie) lej jest zasadniczo prawie w każdej przewoźnej suszarni, tylko nie bardzo rozumiem na czym polega przewaga przedmuchiwania ciepłym powietrzem z dołu do góry na przedmuchem w bok, ale oszczędność energii jest wymierną korzyścią, tylko czy wydajność nie jest mniejsza? @szopen72 który dokładnie masz model suszarni i jaką osiągasz wydajność w kukurydzy przy danej wilgotności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 10 Października 2012 Zależy po w jakim momencie w bok. U mnie najpierw w górę, nagrzewa od spodu warstwę ok 50 cm a potem w bok na zewnątrz. czyli nagrzewa dużą warstwę, a wybiera 10-12 cm najsuchszego. Poza tym w suszarniach gdzie ziarno jest cały czas przesypywane jest ono pokruszone i nie wygląda ładnie.Juz pisałem, że to jest 850, tylko z nagrzewnica na słomę.Wydajność zależy od wilgotności ale i od nastawionej temperatury. W tej chwili suszę 25% do 13% temperaturą 95%, wydajność 45 T na dobę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 10 Października 2012 czyli masz M-851 o 40t zasypie? brak mieszania to istotna przewaga, ale warstwa ponad daszkami nie jest przedmuchiwana w żaden sposób? suszysz jak rozumiem 24h na dobę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 10 Października 2012 Zasyp suszarki to ok 30 T i chłodnicy ponad 10. Pracuję 24 h bez przerwy. nad daszkami nie ma wietrzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach