szopen72 0 Napisano 19 Października 2012 Ale ceny Tabele mam stare z Pioneera. Pogadaj z przedstawicielem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 19 Października 2012 w sąsiednim elewatorze zużywają do 4l OO na t/%, więc nawet 12zł to atrakcyjna cena, http://www.agrotrader.pl/suszarnia-drzewicz-m-851,29207.htmlszopen72 ile kosztowały te suszarnie fabrycznie nowe? i ile Twój wuj zapłacił teraz za ten piec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 19 Października 2012 Ja zużywałem kiedyś maks 1,5l na T%. Pogadam w niedziele ile dał za nagrzewnice. Suszarnie ma taka jak moja od 7 lat. Trzeba pytać u Drzewicza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Października 2012 Najlepsza oferta w okolicy może znalazłbym tańszą ale dowóz niedaleki i mogę u gościa sypnąć kilka przyczep w trakcie koszenia co znacznie zmniejsza liczbę potrzebnych środków transportu. Zwłaszcza jak kosi 8-o rzędowy leksion 580. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfl 0 Napisano 23 Października 2012 Witam, do ilu procent wilgotnosci nalezy zejsc w kukurydzy aby spokojnie polezala do lutego.Jeden gosc powiedzial mi ze powinienem minimum do 13 a najlepiej do 12 procent. wszystko OK ale to znaczaco podraza kosz wysuszenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Października 2012 13% i kontrola temperatury szczególnie wiosną. Przewietrzanie też konieczne jak duże ilości w silosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafaello3 0 Napisano 23 Października 2012 Witam, do ilu procent wilgotnosci nalezy zejsc w kukurydzy aby spokojnie polezala do lutego.Jeden gosc powiedzial mi ze powinienem minimum do 13 a najlepiej do 12 procent. wszystko OK ale to znaczaco podraza kosz wysuszeniaSkarmiasz tą kukurydzę we własnym zakresie ,czy sprzedajesz My kisimy na własne potrzeby .A jaką masz wydajność .Ja skosiłem hektar Eurostra i wydało 4 przyczepy 4,5 tonowe ful .Wilgotność 30%+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 23 Października 2012 znajomy twierdzi że na tone kukurydzy zuzywa 2 etapowo razem 40l OO a wilgotność trudno mu określic twierdzi że 30 nawet jakby miała 35 wil to i tak dużo mu schodzi a ma nowa daszkową - szok Ps. ja o 14 zł/t% słyszałem Szamotuły/Kaźmierz firma Kalinowski skup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 23 Października 2012 przy takich nakładach to już nie warto suszyć, w okolicach Kaźmierza do 12zł/t/% przy dużym przemiale można zejść, chociaż w tych okolicach tanich paliw się nie używa, nawet ADM jedzie na LPG @Przemek21 a jaka to dokładnie suszarnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roart 0 Napisano 24 Października 2012 Witam jaką stawkę vatu stosujecie przy suszeniu usługowym bo nie wiem ile wystawić klientowi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Października 2012 stawka 8%, tylko nie wiem jakie PKWiU z opisu wynika, iż 01.64.10.0, ale głowy nie dam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Października 2012 A prowadzisz taka działalność żeby za to wystawiać faktury? To nie jest zwykła działalność gospodarstwa. lepiej wystawić fakturę za sprzedaż suchej kukurydzy a kupić mokrą, skarbowy nie będzie się czepiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roart 0 Napisano 24 Października 2012 działalność prowadzę wiec jak najbardziej mogę wystawiać faktury tylko że nie wiem jaka to ma być wartość procentowa na necie znalazłem cennik elewatora Sieradz www.elewatorsieradz.pl/cennik_uslug.pdf i jest tam 23% a nie 8 i własnie dlatego mam dylemat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Października 2012 Mogę jedynie przypuszczać, ze jak większość usług to 23%. Najlepiej zadzwoń do skarbówki, prowadzisz legalną działalność i masz prawo do informacji, łaski ci nie robią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Października 2012 jeśli to rolnik ryczałtowy to zrobiłbym mu 8%, ale teraz nie mogę znaleźć właściwego pkwiu zadzwoń najlepiej na kip Z tel. stac.: 801 055 055 Z tel. kom.: (22) 330 0330 ; @szopen72 wskaż mi proszę z którego roku masz suszarnię i ile ona wtedy kosztowała oraz czy udało Ci się ustalić koszt pieca z grasso zainstalowanego przez wuja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Października 2012 Moja suszarnia jest z 2000 roku. piec w tym roku kosztował z kominem, przyłączem do suszarni ok.170 tys brutto. Przy dobrym wykorzystaniu już trzeci sezon pracy przynosi dochody. A swoją drogą sporo podrożał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 24 Października 2012 kissmy może w tym elewatorze wszystkie samochody ciężarowe i osobowe mają w zbiornikach oo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Października 2012 bacząc na zaawansowanie techniczne konstrukcji oraz jej wiek, jestem w stanie uwierzyć w takie zużycie oo, muszę się przejechać do drzewicza, ciekaw jestem czy coś zmienili w konstrukcji suszarni przez tyle lat, ja na początek będę raczej startował z piecem na miał, może w kolejnym sezonie przyjdzie mi słomiany zapał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Października 2012 tak tez zrobił mój wuj, kupił piec na miał za prawie 100 tys, który po dwóch tygodniach się stopił. Oddał piec na gwarancji i potem mógł tylko wyrokiem sądu napalić sobie w domowym piecu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Października 2012 ucząc się na błędach innych zdecyduję się raczej na przetestowaną konstrukcję - używaną, sąsiad ma przy tunelach foliowych chyba 20letni piec, tylko troszeczkę zautomatyzowany, zasadniczo w piecu nic nie może się zepsuć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Października 2012 odnośnie do suszarni to M-852 w 2006 kosztowała 220tys. zł brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 29 Października 2012 Panowie do ilu % suszycie kukurydze ja zawiozłem znajomemu wysuszonom i okazało sie że ma 15% i jej niewzioł bo stwierdził że to za dużo i będzie sie psuła, czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 29 Października 2012 agrolok życzył sobie 13,5 max 13,9 z tego co pamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 29 Października 2012 Polska norma to 14,5 ale kukurydza do długiego przechowywania powinna mieć 13% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 29 Października 2012 No kurcze niestraszcie co ja mam zrobić z tym gościem co mi to suszył? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach